RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 問題: 3段微動制應用 [打印本頁]

作者: dazesin    時間: 2010-11-8 08:49
標題: 問題: 3段微動制應用
[attach]430794[/attach]
我前幾日去左買個制, 3段既制~,
想問下呢...
1.因為2.4g 6ex 既5,6 ch得2段, 如果我改依個制係咪改唔到?因為我想改到佢郁個servo時可以分3段,好似7c控轉波咁...
2.如果我想用依個制整控制一個摩打前後郁 ,即係按上向前,按下向後,得唔得架 ?
3.我想用四驅車果隻摩打仔整d手作, 如果係既話,洗唔洗加電變?定係就咁用依個制直插電就得 ?

謝謝師兄~
作者: odaan    時間: 2010-11-8 11:12
2.如果我想用依個制整控制一個摩打前後郁 ,即係按上向前,按下向後,得唔得架 ?

>>>>........ 直接用電變 ....
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 11:26

>>>>........ 直接用電變 ...
odaan 發表於 2010-11-8 11:12

如果我唔想用控動, 想手動呢 ?
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 11:26
同埋電變可唔可以行四驅車果隻摩打?
作者: odaan    時間: 2010-11-8 11:28
如果我唔想用控動, 想手動呢 ?
dazesin 發表於 2010-11-8 11:26

另外駁個掣囉 , 一個摩打有兩路電路 , 一組手動 , 一組電動
作者: heelys0304    時間: 2010-11-8 11:36
手動的話這樣做應該可以, 但師兄睇唔睇得明呢~
畫功太差了~呵呵
主要是推上MOTOR向前行, 推下因為MOTOR的正負線調轉左, 所以向後行
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 11:42
咁駁架魔打應該自己通左電架wor,因為你個制已經有正去正,負去負到舊電度...
作者: odaan    時間: 2010-11-8 11:46
咁駁架魔打應該自己通左電架wor,因為你個制已經有正去正,負去負到舊電度...
dazesin 發表於 2010-11-8 11:42

拍掣一樣有電去摩打 , 個掣都無中位 , 點停 ??
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 11:53
點係咪個制都唔岩用- -?
作者: heelys0304    時間: 2010-11-8 12:01
手動的話這樣做應該可以, 但師兄睇唔睇得明呢~
畫功太差了~呵呵
主要是推上MOTOR向前行, 推下因為 ...
heelys0304 發表於 2010-11-8 11:36

sORRY~I'm WRONG
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 12:06
拍掣一樣有電去摩打 , 個掣都無中位 , 點停 ??
odaan 發表於 2010-11-8 11:46

睇落去係咪應該要用隻有6隻腳果d? 再加2對not gate ?
作者: odaan    時間: 2010-11-8 12:07
點係咪個制都唔岩用- -?
dazesin 發表於 2010-11-8 11:53

有辦法既 , 但係我唔識劃 , 講又未必講得你明

你急唔急用先 ??
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 12:10
回復 12# odaan

唔急~因為我未買哂料整既~
作者: odaan    時間: 2010-11-8 12:12
回復  odaan
唔急~因為我未買哂料整既~
dazesin 發表於 2010-11-8 12:10

比唔比我插手先~~

servo 買左未 ??
作者: kwcgary    時間: 2010-11-8 13:19
如用手動既話,用三段o擘o拍制駁兩隻relay咪得囉。
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 13:32
回復 14# odaan

當然俾啦~
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 13:35
其實我想整你果條拖架~不過加多個魔打去做埋上落跳版~

依家我有既材料:
平版架一個,
電變一隻101bk,
2隻舊既3003,
一個無動力擔連葉面

不過仲未諗到點整個3擔連動....
作者: odaan    時間: 2010-11-8 22:21
其實我想整你果條拖架~不過加多個魔打去做埋上落跳版~

不過仲未諗到點整個3擔連動....
dazesin 發表於 2010-11-8 13:35

呢度有講 :
http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&ptid=194460&pid=1798793
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 22:34
但係我睇唔明呀...有無D無左碌既相睇下?...HAHA
作者: odaan    時間: 2010-11-8 23:04
但係我睇唔明呀...有無D無左碌既相睇下?...HAHA
dazesin 發表於 2010-11-8 22:34

太趕 , 完全無影到
作者: dazesin    時間: 2010-11-8 23:15
回復 20# odaan

......SO SAD...咁有無圖解?
作者: odaan    時間: 2010-11-8 23:20
回復  odaan
  ......SO SAD...咁有無圖解?
dazesin 發表於 2010-11-8 23:15

已經係最顯淺既方法

登錄/註冊後可看大圖

作者: dazesin    時間: 2010-11-8 23:42
已經係最顯淺既方法
odaan 發表於 2010-11-8 23:20

依個係咪本身雙擔加一擔啊?
作者: odaan    時間: 2010-11-9 00:00
依個係咪本身雙擔加一擔啊?
dazesin 發表於 2010-11-8 23:42

係 , 但行兩套彈簧片
作者: dazesin    時間: 2010-11-9 00:01
咁依舊野點互動架?..睇唔到...
作者: odaan    時間: 2010-11-9 10:54
咁依舊野點互動架?..睇唔到...
dazesin 發表於 2010-11-9 00:01

唉 , 我唔信有心睇會睇唔明囉 , 下下要人地成幅圖紙擺係眼前 , 要標埋尺寸比晒資料
如果諗都唔諗就叫人比答案 , 甘真係唔洗開始

我做 , 我有我既工具做
你做 , 你用你既工具同技術做 , 兩種唔同既環境因素

呢幅相我比人睇 , 人地一睇就明 , 即係呢幅相有佢既提示 , 我專登唔講落去 , 就係想你自己諗下 , 如果我要捉住你隻手教 , 倒不如我自己做 , 然後高價賣比你~~
作者: dazesin    時間: 2010-11-9 11:05
想問你中間舊銀色既件係上落條陣度定係上落條擔度呀...
作者: karenaforum    時間: 2010-11-9 21:30
想問你中間舊銀色既件係上落條陣度定係上落條擔度呀...
dazesin 發表於 2010-11-9 11:05

係擔
作者: odaan    時間: 2010-11-10 12:35
係擔
karenaforum 發表於 2010-11-9 21:30

非常好 , 證明一 D 都唔難明
作者: kwcgary    時間: 2010-11-10 13:00
搖搖板原理
作者: karenaforum    時間: 2010-11-13 12:41
非常好 , 證明一 D 都唔難明
odaan 發表於 2010-11-10 12:35

結構夠簡單
容易明
值得參考
作者: dazesin    時間: 2010-11-15 11:30
但係我無工具整一舊個既鋁,如果用鋁糟/鐵整應該好易會淆...
作者: odaan    時間: 2010-11-15 11:40
但係我無工具整一舊個既鋁,如果用鋁糟/鐵整應該好易會淆...
dazesin 發表於 2010-11-15 11:30

我成條架都係拆左平板架 , 用番平板料加 D 鋁角做出黎 , 如果甘樣都話橫擔份鋁槽會淆 , 甘樣塊彈簧片晨早爛晒
複雜方法 , 又話無工具整 ; 簡單方法 , 未做就質疑唔夠力

我決定收條平板架 , 整完放上二手區賣
作者: MrSH    時間: 2010-11-15 13:41
再問就無人回架啦  唔明再自修下
用雙刀雙擇 等於你相片上果隻一樣, 只係多一行,共兩行, 同步開關, 所以共6個觸點) 要停可再加個開關係摩打出黎條線度.(<---唔好再問點加)
[attach]433664[/attach]
作者: dazesin    時間: 2010-11-15 15:32
再問就無人回架啦  唔明再自修下
用雙刀雙擇 等於你相片上果隻一樣, 只係多一行,共兩行, 同步開關, 所以共 ...
MrSH 發表於 2010-11-15 13:41

依個明呀,謝謝你

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2