RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ultrafire電用在發射上 [打印本頁]

作者: abcde    時間: 2010-11-27 17:29
標題: ultrafire電用在發射上
有冇人用 ultrafire aa size 3.6 v 900mah x3 電來造發射電 ?
小弟買了三粒試左..但係只可用兩小時左右...唔知係買左假電....定係原本900mah 容量太細...

應幾a差?
可用幾耐時間?

我試左用玩車差機 1c (0.9a) 差...只能差入5xxmah 左右(最好個粒)
用發射計時...兩小時後無電...

想知有用哩隻電師兄指教下
作者: X360    時間: 2010-11-27 21:27
I also use 14500x3 , but buy no protection is better.
作者: gordonleung    時間: 2010-11-28 11:52
我都試過
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=113226.
E+改用18650了, 容量再大D, 不過唔係支支控都放得菬
作者: abcde    時間: 2010-11-28 20:49
回復 3# gordonleung

多謝師兄指教....我唔知係唔係買左假電定係一開始差壞左....我反覆差放...有一粒只可差放4xxmah
好個粒只可入5xxmah
發射只可用兩小時....

我0.9a差....b6 lilo mode 3.6V
放用發射放...如果師兄可玩一日....我可能要買過d新同買部指定差機先可試真d....
作者: gordonleung    時間: 2010-11-28 22:30
回復 4# abcde

我買左4粒都壞左一粒, 你試下用0.5A應該可以差多DD, 呢隻電唔可以用高A差, 0.9A對佢黎講都係高. 不過我最後都係打番散排電, 用ULTRAFIRE專用差機逐粒差, 再加電箱.

你係唔係2個鐘長開唔熄控呀?
作者: abcde    時間: 2010-11-28 23:17
回復 5# gordonleung

係...兩個鐘到....由10.5v...好快跌到8.xxv..枝控即刻嚮...有一粒 2.xx....有一粒 3.5x...有一粒 3.7x...所以我估2.xx 個粒巳經俾我玩死左.....差得4xxmah
作者: gordonleung    時間: 2010-11-29 21:06

回復 6# abcde

咁就有問題喎, Li-ion電差滿應該係4.1V(如果我冇記錯), 3粒應該係12.3V先啱
登錄/註冊後可看大圖