RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 邊到多車鈴睇? [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2011-8-11 16:07
標題: 邊到多車鈴睇?
唔要台記,要日本鈴.

邊到多款睇呢?

作者: AMAT    時間: 2011-8-11 16:13
頭先出去睇O左陣.......不過香港東區少款.......

睇到隻WORK好O岩心水,不過就睇下仲有冇多O的同價錢.......

另外見到隻ADVAN(台記扮日本)都好靚,但就得四孔唔O岩玩,17吋先有五孔喎,但隻色就我同我同事都話靚.....
炭黑偏藍,啞色,好正~

都係想搵O的炭黑色,唔要銀色或閃閃鈴.......

作者: AMAT    時間: 2011-8-11 16:16

登錄/註冊後可看大圖

呢隻WORK幾鬼靚~

邊到多WORK鈴睇?
作者: ahho    時間: 2011-8-11 16:16
港島? 天后清風街興發街ADVAN Shop
九龍? 土瓜灣九龍城道ADVAN Shop(新開)

作者: AMAT    時間: 2011-8-11 16:20
ahho 發表於 2011-8-11 16:16
港島? 天后清風街興發街ADVAN Shop
九龍? 土瓜灣九龍城道ADVAN Shop(新開)

GOOD INFO~

作者: AMAT    時間: 2011-8-11 16:30
問完ADVAN SHOP,鍾意果隻EMOTION 15吋得白色,16吋得古銅色.......
都可以諗下O既.......但心目中就想係啞黑鐵色........
作者: binary    時間: 2011-8-11 17:05
AMAT 發表於 2011-8-11 16:13
頭先出去睇O左陣.......不過香港東區少款.......

睇到隻WORK好O岩心水,不過就睇下仲有冇多O的同價錢.... ...

May I know how much is that rim?  Your pic filename is IMG_1675.jpg.

Is it 16"?

Thanks.
作者: Sin    時間: 2011-8-11 17:40
Is this guy from the advan shop?

http://hk.myblog.yahoo.com/topfinecar
作者: AMAT    時間: 2011-8-11 18:39
binary 發表於 2011-8-11 17:05
May I know how much is that rim?  Your pic filename is IMG_1675.jpg.

Is it 16"?

15或16吋啦~
作者: AMAT    時間: 2011-8-11 18:41
出完去睇......都小小失望......

因為鍾意果O的款都冇我果個尺碼......
16/6.5/114.5都比較難搵到......

WORK冇返五孔.
ENKEI就有一兩款有,但代理冇返要訂唔知到幾時.

除非我換做17吋鈴,但又覺得17吋鈴好似太大.....
一則怕晒油,二則就怕易撞花......
不過就用到205呔其實都係每邊多一吋,其實又未必真係掂到........

考慮當中......
作者: AMAT    時間: 2011-8-11 20:33
CHECK過O的WEBSITE......
無論耗油計,同埋用呔計,用16吋會係最好O既RATIO.......
不過就要諗下點搵16吋O既鈴........

要再搵下.....
作者: hillfaihk    時間: 2011-8-11 20:39
回復 AMAT 的帖子

KOWLOON SIDE SAN PO KONG
CHOI HUNG RD NEAR TAI YAU ST
作者: AMAT    時間: 2011-8-11 20:56
hillfaihk 發表於 2011-8-11 20:39
回復 AMAT 的帖子

KOWLOON SIDE SAN PO KONG

好似係土瓜灣果到都有一堆,得閒又去睇下先.......
作者: smallpig668    時間: 2011-8-11 22:09
買鍛呤啦,又輕又硬,又慳油。
作者: AMAT    時間: 2011-8-11 22:30
smallpig668 發表於 2011-8-11 22:09
買鍛呤啦,又輕又硬,又慳油。

呢個問題問過啦,唔會慳到好多油O架.
除非你一年踩到上兩萬公里,唔係的話慳唔到幾百.....都唔夠買鈴錢.
作者: AMAT    時間: 2011-8-12 22:21
最後結果.......

17寸 ADVAN加EARTH 1呔.......用返205果個RATIO........

不過換完返嚟.....起步果下力係弱O左,冇咁推背(大油下),之前佢一波轉二波果時係會CHOK一CHOK,宜家冇O左果下.....但係覺得冇咁去....
路感明顯強O左,即係...."登"O左.....不過過路膊果O的就感覺差唔多......

至於安靜度.....EARTH 1比PRIMACY LC更靜

今鋪真係出晒血......

作者: ming1389    時間: 2011-8-12 22:35
錦田大把任揀
作者: AMAT    時間: 2011-8-13 23:02
搵日換埋電鍍藍螺絲帽,咁就想換O既都換完.....
PROJECT U果隻色都幾鍾意.......不過好似唔係成支都係果隻藍.....

作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:16

回復 AMAT 的帖子

點解唔換18吋呢?環惦都要洗$
不過台記d令好易上博撞烈.我有人用過''台記''rays一上博令烈開0左.要即時換呔
新裝上.行0左2星期都冇.

作者: AMAT    時間: 2011-8-13 23:25
ming1389 發表於 2011-8-13 23:16
回復 AMAT 的帖子

點解唔換18吋呢?環惦都要洗$

你如你問點解唔換架法拉利啦.

胎唔係台記係日本嚟.
鈴就係有代理ADVAN O既鋪到買O既台記,間鋪都係大鋪,
佢係咁話唔駛買到日本,呢隻台記質量好好,咁有問題咪嘈佢.

作者: AMAT    時間: 2011-8-13 23:26

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

PROJECT MU O的色同架車好夾,但係就係衰在唔係成粒都係果隻色......
或者都係要諗WORK或RAYS......

作者: leoslt    時間: 2011-8-13 23:35
想問下17吋, earth-1, 咩價錢. 謝
作者: ming1389    時間: 2011-8-13 23:36

回復 AMAT 的帖子

樓主.小心螺絲帽太出俾呀蛇足去驗..我之前就係向hk北角果邊爭d比呀sir足去驗
呀蛇話螺絲帽凸得呔出會''歐''到人.up0左幾奈''耶蘇''才甩身冇足去驗
又其事hk果邊足得最''西利''
作者: AMAT    時間: 2011-8-13 23:42
leoslt 發表於 2011-8-13 23:35
想問下17吋, earth-1, 咩價錢. 謝

我只可以講.....好貴....過千....以十七吋計.
十七吋以下可能唔駛過千......(行貨計)

不過,我用O左兩日,覺得佢同PRIMACY LC好似差唔多.
唔係A MUST,不如買PRIMACY LC.
EARTH 1 MADE IN JAPAN,淨係兌換果到去O左唔少.
不如買泰國制O既PRIMACY LC
作者: leoslt    時間: 2011-8-14 00:06
四條咪要五千幾, yokoyama網頁又話慳油, 低阻力, 寧靜.
如果唔係日日出車, 換了它後幾時才可省回五千元油費.

謝AMAT 告知

作者: AMAT    時間: 2011-8-14 00:10
leoslt 發表於 2011-8-14 00:06
四條咪要五千幾, yokoyama網頁又話慳油, 低阻力, 寧靜.
如果唔係日日出車, 換了它後幾時才可省回五千元油 ...

我諗唔會慳到五千蚊油費........

至少係咪慳油......因為我係由PRIMACY 15吋換成17吋,個直徑尺數有差別.....
所以好難話係咪一定慳到油,只可以講到兩者邊個比較靜.

至於慳油與否呢,好多出面O的人用同一呎數嚟比較,都話係慳油O左,但就肯定冇五千咁多.
最多咪行多二三十公里一缸油....
作者: AMAT    時間: 2011-8-15 00:50
試O左幾日,真係好鬼後悔換O左十七吋.....
架車宜家係定呀.....因為覺得架車唔去.......

平時係六七十果到,一踩好快就上八九十.....宜家慢好多,鈍晒.....

唉.....得個靚.....唔慳油,又唔好踩.....
作者: AMAT    時間: 2011-8-15 14:02

登錄/註冊後可看大圖

無貨加成千幾蚊一套,唔駛諗~
作者: mikewu    時間: 2011-8-15 22:45
AMAT 發表於 2011-8-15 00:50
試O左幾日,真係好鬼後悔換O左十七吋.....
架車宜家係定呀.....因為覺得架車唔去.......

See!!  I told you it's gonna be slower!!!  Sigh.... (I'm happy with my 14" in my new people carrier!)  

作者: AMAT    時間: 2011-8-15 22:53
mikewu 發表於 2011-8-15 22:45
See!!  I told you it's gonna be slower!!!  Sigh.... (I'm happy with my 14" in my new people carrie ...

我知會慢O的,但估唔到咁明顯.......

你果架.....要嚟載小朋友返學!?保母車呀!?哈!

作者: AUDISPORT    時間: 2011-8-16 12:45
IMO.picnic點換都係肉車一部,waste $$
作者: move7648    時間: 2011-8-16 15:51
AMAT 發表於 2011-8-13 23:26
PROJECT MU O的色同架車好夾,但係就係衰在唔係成粒都係果隻色......
或者都係要諗WORK或RAYS..... ...

垃圾, 7瓣, 唔見咗支卜你就頭痕
個cap好易甩, 行幾行就飛走, 甩晒都好, 5粒甩咗3粒夠你眼冤
粒鑼絲本身自己又易生銹, 銹水滴咗落隻鈴度, 開心到你死!!
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 16:15
move7648 發表於 2011-8-16 15:51
垃圾, 7瓣, 唔見咗支卜你就頭痕
個cap好易甩, 行幾行就飛走, 甩晒都好, 5粒甩咗3粒夠你 ...

用過!?質素咁差!?

咁我都係買返WORK或RAYS似乎會好O的......
作者: 有勇冇謀    時間: 2011-8-16 16:28

picnic 16'吋 已夠用有突, 17'吋真係又慢又食油....
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 20:52

登錄/註冊後可看大圖

訂O左個CAP,唔知幾時先到喇.....
同鋪頭講開,話O的人多數唔用CAP......梗係啦,要錢買......
作者: kennethwsl    時間: 2011-8-16 22:30
I believe one of the reason why not using wheel cap is... it's too easy to be stolen by others. Esp. those options one.

Even original Mazda nth special wheel cap will attract ppl to steal.
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 22:41
kennethwsl 發表於 2011-8-16 22:30
I believe one of the reason why not using wheel cap is... it's too easy to be stolen by others. Esp. ...

果個CAP係要拆O左個轆先可以拆到出嚟,唔係可以就咁隨手拆出嚟.
作者: kennethwsl    時間: 2011-8-16 22:43
Oh? May be options one are better. My friend's 4 original wheel cap has been stolen by others for 3 times.....
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 22:48
kennethwsl 發表於 2011-8-16 22:43
Oh? May be options one are better. My friend's 4 original wheel cap has been stolen by others for 3  ...

因為我係試過拆過係拆唔到.
我本身係有一個膠O既ADVAN LOGO蓋係上面.
我同事(佢睇住我套鈴裝)話睇到果個蓋係底裝上去,要拆轆先拆到.

不過,如果唔係的話,咁咪留係屋企做紀念,由得果套膠係粗用囉~哈哈!
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 22:50

登錄/註冊後可看大圖

舊呢款就真係啪落去喇.....
作者: AMAT    時間: 2011-8-16 23:16
今日問過EARTH 1以下比較多人用O既呎吋價錢.....

十七吋行貨價約1380
十五吋行貨價約800 (205/65 R15, 195/65 R15)

出面鋪頭可能會稍平唔出奇.但係約係呢個RANGE價錢.
作者: TODAEG9    時間: 2011-8-17 05:05
sigh post....
作者: fyin    時間: 2011-8-17 11:23
AMAT 發表於 2011-8-16 23:16
今日問過EARTH 1以下比較多人用O既呎吋價錢.....

十七吋行貨價約1380

哈哈!.....你又開始玩車呤/車呔呀?
我都搵係套呤喎.
好似玩遙控車咁, 換呔呤 + 補品.
作者: AMAT    時間: 2011-8-17 11:45
fyin 發表於 2011-8-17 11:23
哈哈!.....你又開始玩車呤/車呔呀?
我都搵係套呤喎.
好似玩遙控車咁, 換呔呤 + 補品.

買唔起貴車就係玩呢O的架拉~哈!

係喎,我訂呢個鈐螺帽喎~要唔要訂返O的有顏色O架?哈哈!
作者: fyin    時間: 2011-8-17 14:04

有興趣 紅色鈐螺帽, 不過唔知架車用乜Size
作者: AMAT    時間: 2011-8-17 14:46
Check 下係1.5定1.2
作者: fyin    時間: 2011-8-17 14:52
AMAT 發表於 2011-8-13 23:02
搵日換埋電鍍藍螺絲帽,咁就想換O既都換完.....
PROJECT U果隻色都幾鍾意.......不過好似唔係成支都係果隻藍 ...

套黑呤好靚仔喎!
作者: fyin    時間: 2011-8-17 14:58

想換哩套鈴先配鈐螺帽

作者: 工行李e旗    時間: 2011-8-17 15:54
fyin 發表於 2011-8-17 14:58
想換哩套鈴先配鈐螺帽

嘩,見到呢隻真鈴, 真係要讚下雙星架mini cooper套鈴做得真係好似...
作者: AMAT    時間: 2011-8-17 17:39
fyin 發表於 2011-8-17 14:58
想換哩套鈴先配鈐螺帽

REALLY!?哈!

搵下囉~
作者: abc123456    時間: 2011-8-17 23:42
港島/深水 有
作者: AMAT    時間: 2011-8-19 16:05
買完返嚟先發覺外徑大O左唔O岩用.....唉~
又要買過......

作者: moding    時間: 2011-8-19 16:31
AMAT 發表於 2011-8-19 16:05
買完返嚟先發覺外徑大O左唔O岩用.....唉~
又要買過......

呢套洗吳洗三舊水?
作者: AMAT    時間: 2011-8-19 18:14
moding 發表於 2011-8-19 16:31
呢套洗吳洗三舊水?

唔駛啦,又唔係正貨.

正貨就千二至千六.

呢套O野....計埋兌換二百三左右(因為有其他O野買分擔運費),又係淘寶淘返嚟.
作者: 回答    時間: 2011-8-19 22:45
so it is replica? how is the craftmanship?
作者: AMAT    時間: 2011-8-20 00:10
回答 發表於 2011-8-19 22:45
so it is replica? how is the craftmanship?

OK啦,同一般車房買果O的差唔多.
當然,車房果O的係鐵或不鏽鋼,呢隻就鋁合金.
作者: fyin    時間: 2011-8-23 09:19
我套好難配, 係3/8 Tread
係咪0既係英制呀?
作者: AMAT    時間: 2011-8-23 18:43
fyin 發表於 2011-8-23 09:19
我套好難配, 係3/8 Tread
係咪0既係英制呀?

真係唔識喎.......>_<
作者: AMAT    時間: 2011-8-29 17:19
原裝真係好鬼靚~
唔係膠O野,係鋁件嚟~

佢入面係會扣住個鈴,你撬佢出嚟偷的話一定會整花,因為係好難撬得出嚟果隻~

真係好鬼靚~

作者: 回答    時間: 2011-8-30 09:06
This may be replica again.
作者: AMAT    時間: 2011-8-30 09:11
回答 發表於 2011-8-30 09:06
This may be replica again.

呢個係同ADVAN SHOP係日本訂返嚟O架........
係原裝正貨嚟.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2