RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想嘗試接觸坦克 [打印本頁]

作者: BUZZ777    時間: 2011-8-15 18:29
標題: 想嘗試接觸坦克
有D問題想問
1.係咪大多都係玩恆龍出的坦克?
2.新買洗唔洗大改?小弟自問識玩唔識搞
3.budget要幾多?
另外有D唔關玩坦克的問題
1.多唔多十鯪歲師兄玩?小弟就快16
2.有無葵青區師兄?小弟想試下個手感。

Thank you
作者: Evo露筍    時間: 2011-8-15 20:33
1)多數都係玩雙星同恆龍,當然亦有自製
2)買返黎玩左先, 有壞先改卮整最環保同慳錢
3)雙星你預最少$5000, 恆龍就$6-1600不等,視乎咩VERSION

作者: BUZZ777    時間: 2011-8-15 21:13
我應該入恆龍了
作者: jythegreat    時間: 2011-8-15 21:40
BUZZ777 發表於 2011-8-15 18:29
有D問題想問
1.係咪大多都係玩恆龍出的坦克?
2.新買洗唔洗大改?小弟自問識玩唔識搞

我都係玩咗個令月坦克,我玩HL.

1.HL價錢大眾化,1000樓下乜都有齊.
2.睇你需要同洗得起幾多錢.
3.1000到十幾萬都可以.

玩RC無分年齡性别,平有平玩,貴有貴玩,最緊要自得其樂啫.
手感同電車唔同,要習慣吓.
作者: BUZZ777    時間: 2011-8-15 21:47
我想試下先買
作者: cytnet    時間: 2011-8-16 07:45
去舖頭試咪得囉
作者: askalaw    時間: 2011-8-16 08:38

其實都唔駛點試,你上youtube 一search, 就大把恆龍坦克的片。
恆龍個價性比真係冇野講,贏哂!買返來就玩得,有心機的話仲可以幫佢上色。
建議買恆龍的話買鋼波箱,比其他波箱耐用好多倍!
作者: mercedes    時間: 2011-8-17 17:06
Yes, HL is good for beginners
作者: satellitemtw    時間: 2011-10-22 02:03
建議買恆龍的話買鋼波箱
作者: surviver    時間: 2011-10-22 19:52
小弟都係新手,在此借post一問,小弟在yahoo見到有部坦克,想想各位師兄有咩意見
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b18837046
謝謝指教
作者: Evo露筍    時間: 2011-10-22 20:16
回復 surviver 的帖子

屋企玩ok嘅⋯出街玩”問”水d⋯
比多少少索性比恆龍1/16坦克好過
作者: surviver    時間: 2011-10-22 20:37
想問問師兄恆龍有冇set買ka(連控,電)
1k 內ok ma?
作者: Evo露筍    時間: 2011-10-22 21:00

恆龍坦克係RTR, 即係包晒電,遙控, 叉電器
1K內夠買塑膠升級版(塑膠波箱、塑膠履帶、塑膠驅動輪), 1.4K內夠買金屬升級版(金屬波箱、金屬履帶、金屬驅動輪)
作者: kenl    時間: 2011-10-22 22:08
千祈唔好係香港買恒龍,貴到飛起,上淘寶買連運費 維港紙唔洗一千,已經係金屬版
作者: surviver    時間: 2011-10-24 22:31
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 7405?u=whalewhale13

師兄們,小弟想請教下這部可以嗎?這是否HL,謝謝指教
作者: kenl    時間: 2011-10-24 23:41

HL 4仔冇錯,價錢都OK 唔算食水深最好買鋼波葙個架
作者: tiger1    時間: 2011-10-25 05:58
入恆龍, cheaper for a start
作者: surviver    時間: 2011-10-25 06:59
謝謝kenl, tiger1師兄指教,想問問大家通常會玩紅外線定bb彈呢?
作者: tiger1    時間: 2011-10-25 07:22
bb彈 more fun to  玩
作者: tiger1    時間: 2011-10-25 07:22
玩bb is also more dangerous too, if you hit someone, nowadays, HK people will make a lot of noise
作者: tiger1    時間: 2011-10-25 07:23
then usually they say it is the government's fault again and it is Donald Tsang being bad
作者: surviver    時間: 2011-10-25 07:46

哈哈…完全同意
……我會玩bb,會好玩d,唯有小心d玩…
剛剛見到原來出左虎王,心大心細

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2