RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TAMIYA F-1 [屈巴呔]研究所 [打印本頁]

作者: d.s    時間: 2011-9-6 00:02
標題: TAMIYA F-1 [屈巴呔]研究所

前言:
法蘭西多士於9.4早上用白豬+104Pro原裝海綿體試跑共45 min左右,
海綿體已大幅磨蝕,從中發現JV條路係同KWS 各RC店有利益輸送,買海綿體有如供樓一般.....

有見及此,現開設[屈巴呔]研究所,希望各位有玩開[屈巴呔]嘅師兄能無私分享其中優點/缺點/G點....等,
好讓一眾:
冇用/未用/冇諗諗住用/想用/買咗未用.....等師兄能從中抄襲...係學習先啱~

要用[凹巴呔],先要買一套4條專用鈴

本來想買SP/OP [凹巴呔]各一套,但匆忙下SP [凹巴呔]只買到尾,冇頭........

泰國造OP頭[凹巴呔],屬硬呔

SP與OP 工作溫度

作者: d.s    時間: 2011-9-6 00:03

作者: d.s    時間: 2011-9-6 00:03

SP與OP 工作溫度,
發現OP尾屬低温呔.....
JV夏天上午路面溫度平均58度 ,咁......呢套尾呔.....

作者: herbert1    時間: 2011-9-6 00:26
原裝後tire好硬 ,  要好熱好熱先有機會用得著
作者: tscc    時間: 2011-9-6 00:42
屈把定凹巴呀
作者: kevin-ysl    時間: 2011-9-6 00:45

較早時有師兄敎路用OP尾呔~~~SP頭呔~~~膠呔都會爆...平均十排電KO~~~

作者: d.s    時間: 2011-9-6 00:50
tscc 發表於 2011-9-6 00:42
屈把定凹巴呀

屈把又係好d喎~
作者: tiger1    時間: 2011-9-6 07:20
d.s 發表於 2011-9-6 00:02
前言:
法蘭西多士於9.4早上用白豬+104Pro原裝海綿體試跑共45 min左右,
海綿體已大幅磨蝕,從中發現JV條路係 ...

"海綿體已大幅磨蝕,從中發現JV條路係同KWS 各RC店有利益輸送..."

totally agree ar
作者: lcvwing    時間: 2011-9-7 00:46
stock/option 頭 option 尾 都ok

我反而有個困難   -   好難"痴"

我跑左2個星期每次跑完都有地方破左要番"痴"
作者: d.s    時間: 2011-9-7 02:05
kevin-ysl 發表於 2011-9-6 00:45
較早時有師兄敎路用OP尾呔~~~SP頭呔~~~膠呔都會爆...平均十排電KO~~~

預咗膠呔都會爆,不過至少唔會好似海綿體咁越行越薄....
作者: d.s    時間: 2011-9-7 02:07
lcvwing 發表於 2011-9-7 00:46
stock/option 頭 option 尾 都ok

我反而有個困難   -   好難"痴"

我都覺條鈴直徑好似比膠呔細....
作者: vcslll    時間: 2011-9-7 02:19
各師兄想請教,我買包RIDE No.24004 比F103 用的膠呔,但要用邊種呤?
作者: alanchow03    時間: 2011-9-7 07:17
回復 lcvwing 的帖子

條option尾係而家溫度下跑係去得幾快下,如果用白豬前後stock 都ok..
作者: d.s    時間: 2011-9-7 09:10
alanchow03 發表於 2011-9-7 07:17
回復 lcvwing 的帖子

條option尾係而家溫度下跑係去得幾快下,如果用白豬前後stock 都ok..

o~thx~!
must try try~~
作者: lcvwing    時間: 2011-9-7 19:46
d.s 發表於 2011-9-7 09:10
o~thx~!
must try try~~

stock如果多人玩係會好玩

因為無咁stable會好緊張
作者: lcvwing    時間: 2011-9-7 20:04
f201 d呔啱唔啱用嫁其實

睇落差唔多大細
作者: lcvwing    時間: 2011-9-7 21:16
lcvwing 發表於 2011-9-7 20:04
f201 d呔啱唔啱用嫁其實

睇落差唔多大細

haha... 搵到啦

http://tamiyatorg.blogspot.com/2 ... on-f104-wheels.html
作者: bigheman    時間: 2011-9-7 21:39

I am using Tamiya op rear and op front. My initial findings are as follows

1. With toe out setting turning in is very sharp
2. Mid corner is very good
3. But corner exit will ball out

Wear on the front is NOT noticeable, but the the rear after 7 packs is noticeable.

At the high speed corner i can turn in full throttle and the rear will stick no spin out.

Will do more testing this weekend.
作者: bigheman    時間: 2011-9-7 21:42
I find this is a very good report, I learnt slot from this

http://uf1series.com/_sub_pages/old_site/tire_review.html

Cheers

作者: d.s    時間: 2011-9-8 06:25
bigheman 發表於 2011-9-7 21:43
I find this is a very good report, I learnt slot from this

http://uf1series.com/_sub_pages/old_si ...

正!!好詳盡!!
作者: feihome1    時間: 2011-9-9 09:37
回復 bigheman 的帖子

詳細分析!唔只F104啱用,連F103都啱!唔該CHing!
作者: bigheman    時間: 2011-9-9 09:42
回復 feihome1 的帖子

I just saw it, but the more I read into it, they are full on with Rubber Tire F1 racing, they even make scale rubber tire sticker to sell too, ahahhha.

Let's make rubber tire work
作者: d.s    時間: 2011-9-25 21:52
白豬power
80min
頭呔玩完了....
Tamiya計好哂數,
點行法都磨唔到d貼紙
另套呔玩完都會保留到Tamiya d字.....

作者: herbert1    時間: 2011-9-26 00:24

F104 後膠tire之前我用過 ride medium , 夠咬又好耐用 , 唯一缺點係要專用令 , 同埋貴

Shimizu Racing R3s  都試過 , 好過孖星 , 但都係十排電搞掂

宜家試緊 Shimizu Racing 0575 , d料係好過R3s , tire膽好薄......
用膠tire好響 , 好像真

作者: 大便丸    時間: 2011-9-26 19:11
F___KING USEFUL POST
作者: kelvin2626    時間: 2011-9-26 19:13
有冇人可以幫手研究埋f103既屈巴呔
作者: lcvwing    時間: 2011-9-26 22:56
herbert1 發表於 2011-9-26 00:24
F104 後膠tire之前我用過 ride medium , 夠咬又好耐用 , 唯一缺點係要專用令 , 同埋貴

Shimizu Racing R ...

shimizu用咩呤嫁?

頭尾用邊隻?R3s有晒頭尾??
作者: lcvwing    時間: 2011-9-26 22:56
herbert1 發表於 2011-9-26 00:24

Shimizu Racing R ...

作者: yymgun    時間: 2011-9-27 08:20
bigheman 發表於 2011-9-7 21:43

http://uf1series.com/_sub_pages/old_si ...

Thanks!!
作者: herbert1    時間: 2011-9-27 12:01
lcvwing 發表於 2011-9-26 22:56

shimizu要用海綿tire既令

但shimizu既F3太硬好推頭
作者: lcvwing    時間: 2011-9-27 19:24
herbert1 發表於 2011-9-27 12:01
shimizu要用海綿tire既令

但shimizu既F3太硬好推頭

唔該師兄

咁即係用F3s+R3s?
作者: ken0750    時間: 2011-9-29 19:06
good!
作者: civicboy    時間: 2011-9-29 20:13
師兄門
即係可唔可以列出所有有現貨的f1屈巴呔架?

同埋你地係唔係淨係研究tamiya f1 rubber 呔架,
其他牌子研唔研究架?
作者: d.s    時間: 2011-9-29 20:44
civicboy 發表於 2011-9-29 20:13
師兄門
即係可唔可以列出所有有現貨的f1屈巴呔架?

開呢個post就係想集合力量去搜集資料,
而為免混亂,暫時只集中討論Tamiya F1 呔先
作者: lawlaw    時間: 2011-9-29 21:29
thx...good report
作者: civicboy    時間: 2011-9-29 21:32
明白了....即係星星現時只有以下

前                                後
F102                   F102
F103 STOCK        F103 STOCK
F103 OPTION      F103 OPTION
F104 STOCK        F104 STOCK
F104 OPTION      F104 OPTION

但有邊d係市場買得到?
作者: civicboy    時間: 2011-9-30 10:26
原來星星103已經無無膠呔啦

即係只有
F201
F104 STOCK
F104 OPTION
作者: kwanthree    時間: 2011-10-12 10:01
其實在JV同橋底, 膠呔定海棉快? 橋底感覺上膠呔快D
作者: d.s    時間: 2011-10-13 22:03
kwanthree 發表於 2011-10-12 10:01
其實在JV同橋底, 膠呔定海棉快? 橋底感覺上膠呔快D

JV海棉呔,橋底唔清楚
作者: civicboy    時間: 2011-10-13 22:27
都要睇乜膠呔同SETTING喎...
上次在JV 試過個FD套膠呔,
有少少濕地, 又無SET車
係推左D, 不過時間都唔慢得過用棉呔
作者: BGZ    時間: 2011-10-13 23:36
回復 civicboy 的帖子

請問你個 FD 套係咩呔?
作者: herbert1    時間: 2011-10-13 23:41
lcvwing 發表於 2011-9-27 19:24
唔該師兄

咁即係用F3s+R3s?

頭用星星硬tire , 尾用R3S , 呢個組合最穩陣 , 一定行倒

覺得太推就頭用咬d既tire就ok
作者: civicboy    時間: 2011-10-14 00:22
BGZ 發表於 2011-10-13 23:36

請問你個 FD 套係咩呔?

因為我地係F103呔
好似應該係RIDE硬頭, 同可能係SHIMIZU R1 尾...

不過我只係覺得JV行RUBBER呔都唔差得過行海棉呔
(以白豬計)

因為星星已經無F103用的膠呔, 暫時比唔到好多意見
不過SET吓車應該無問題

我遲D都會買番個F104殼行, 試吓
作者: d.s    時間: 2011-10-14 00:36

103車呔闊過104好多,應該分開比較好d
作者: civicboy    時間: 2011-10-14 10:13
又唔可以淨係話呔闊窄問題,
頭擔都唔同, 影響到輪佢唔同
F103 行前細直徑, 尾大直徑
又係另一種揸法

我只係講RUBBER TIRE 都同 SPONGE TIRE 都可以差唔多姐
作者: 葉生    時間: 2011-10-14 10:49
d.s 發表於 2011-10-14 00:36

103車呔闊過104好多,應該分開比較好d

其實103 尾呔只係闊104尾呔5mm左右, 唔係好多
果次我借比civicboy 試既係
頭 RI 104 硬呔 + 尾 TRG 103 軟呔

作者: d.s    時間: 2011-10-14 11:35
葉生 發表於 2011-10-14 10:49
其實103 尾呔只係闊104尾呔5mm左右, 唔係好多
果次我借比civicboy 試既係
頭 RI 104 硬呔 + 尾 TRG 103 ...

I see~
作者: d.s    時間: 2011-10-16 13:15
今日終於有雞會試跑屈巴呔,
先試頭尾原裝屈巴呔,
完全行唔到,連開呔都做唔到,
扭少少都360,我又冇暖呔器同呔水,
所以就換上尾Option頭原裝,
雖然勁推頭,但叫做捱到15分鐘,
返pit位影張相~好有真車呔feel~

作者: d.s    時間: 2011-10-16 13:19
之後再用頭尾Option,
頭5min較難控,之後就好正嘞~
咁就我架西多士而言,
呔水係咪必需呢??
作者: johnxxxjelly    時間: 2011-10-16 16:15
Good ar looks like real tires after the race wor

My X1 is still in the box ar. Can only join u guys after November
作者: d.s    時間: 2011-12-25 16:07
聖誕早場九點路面溫度:
有陰影: 11c
有陽光: 15c
用孖星頭尾op tire,尾部明顯較甩,行車不穩。
之後試清水tire,尾軟頭中,一落地就行得~有少少推頭,但行車穩定。
報告完畢。
作者: nel3838    時間: 2011-12-26 04:43
d.s 發表於 2011-12-25 16:07
聖誕早場九點路面溫度:
有陰影: 11c
有陽光: 15c

法蘭司高什好喎,  下次try下shumizu 先,謝。

作者: nel3838    時間: 2011-12-26 04:52

加report,
今日try上海買國內rubber tyre, 都OK,
不過尾tyre好似不穩, 可能天氣凍。要在測試。
最好是以glue.... Save time.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2