RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 灣仔橋底刑事毀壞案 [打印本頁]

作者: ptw523hk    時間: 2011-10-8 09:28
標題: 灣仔橋底刑事毀壞案

破壞政府公物, 可被告刑事毀壞, 是刑事案

刑事案底揹足一世
刑事案是由政府代表整個社會提出檢控, 被定罪是會受到懲罰, 目的是阻嚇一些社會上普遍不獲認同的行為.
觸犯刑事罪行後果嚴重,輕微罪行即使是以「守行為」或「罰款」了結,但卻留下畢生不能磨滅的刑事案底,一生不能獲發「良民証」。

很多人誤以為輕微罪可以在三年後「洗底」,看法錯誤。因此,如果沒有犯罪,切勿隨便認罪,以免後悔莫及。

固然,若有行差踏錯,亦應勇於承擔,希望得到法官體諒同情,判予輕刑。但都係有刑事案底

你地比人拉咗,揾定律師都得

作者: rczzzi    時間: 2011-10-8 09:43
ptw523hk 發表於 2011-10-8 09:28
破壞政府公物, 可被告刑事毀壞, 是刑事案

刑事案底揹足一世:

好!!!!
作者: alanwhc    時間: 2011-10-8 09:44
support!!
作者: rk2    時間: 2011-10-8 10:09
oh, what happen ?
作者: cHRisTiAN    時間: 2011-10-8 10:16
rk2 發表於 2011-10-8 10:09
oh, what happen ?

灑油落條TRUCK,等自己可以玩到.
作者: manju    時間: 2011-10-8 10:31
cHRisTiAN 發表於 2011-10-8 10:16

油漆? 潤滑油?
作者: lmy    時間: 2011-10-8 10:34
support x 100
作者: victor.rc    時間: 2011-10-8 10:39
manju 發表於 2011-10-8 10:31
油漆? 潤滑油?

The second one
作者: manju    時間: 2011-10-8 10:42
victor.rc 發表於 2011-10-8 10:39
The second one

想玩飄移!? 吾需要甘做呀!!!!!
作者: asaka    時間: 2011-10-8 10:44
throw rubbish?!
作者: IS520    時間: 2011-10-8 10:55
cHRisTiAN 發表於 2011-10-8 10:16

令到 其他使用者 「用唔到」,果野先 「黑人憎」。
作者: jerwin123    時間: 2011-10-8 11:02
番新後我地都講左邊個倒油就報警, 場內都有告示, 但係d人仲要倒:@:@:@:@
搞到大部車玩唔到
作者: cherwowo    時間: 2011-10-8 11:03
各位師兄見到一定要報警,大家唔理嘅結果,就係香港島唯一車場再一次被蓄意破壞,大家都無得玩。
作者: J.J.    時間: 2011-10-8 11:05
支持師兄
作者: tiger1    時間: 2011-10-8 11:19
pk behaviour!!!
作者: tiger1    時間: 2011-10-8 11:20
灑油落條 track!!! It is so hard to get a track or 2 in HK, whoever did these stupid things are mentally retarded!
作者: 50270898    時間: 2011-10-8 11:29
實在有冇報警先?
作者: cherwowo    時間: 2011-10-8 11:29

請問有冇人影到倒油人嘅樣?其實依家已經可以報警。
作者: pad06397    時間: 2011-10-8 11:41
會唔會有師兄拍左片呢?
作者: kyiie168    時間: 2011-10-8 11:48
破壞  冇公得心    我打左1823   有冇人洗地
作者: nt12011    時間: 2011-10-8 11:57
一見到邊個係咁嘅環境都跑到果個就最有嚴疑啦!
作者: manspeople    時間: 2011-10-8 12:00
又倒油
我&@@(£2//()2/
整返靚個場又咁

pk 人

作者: nt12011    時間: 2011-10-8 12:07
真懷念摩頓台,九七後搬咗去灣仔都末好過,D人咁攪法模型界點興旺,價格點調低,我地點投入,倒油嘅—定要衫判死刑!!!
作者: victor.rc    時間: 2011-10-8 12:08
Case pass to "LCSD" follow
作者: batcat    時間: 2011-10-8 12:09
真,衰格,無公德,pk中的pk.
作者: jythegreat    時間: 2011-10-8 12:39
如果差佬肯做野,班友仔一早收皮啦,灣仔有幾多間模型鋪啫,我唔信跟唔到
作者: joeechiu    時間: 2011-10-8 13:17
支持C HING,地方是大家共用,要有公德心
作者: fuckedfung    時間: 2011-10-8 13:26

我跳佢老舞!黎玩車仔啫,搞到大家眼火爆!
自己玩吾掂,吾識玩就請教下人,上黎工房吹下交流下!政府好好哋整靚個場比大家玩㗎,吾係比你哋玩哂!大家要好好珍惜!

作者: kyiie168    時間: 2011-10-8 13:36
好以  汽車喝油
作者: hardmankam    時間: 2011-10-8 13:37
倒油的人真冇公德心,非常自私!
作者: hihi3254    時間: 2011-10-8 13:38
其實 錦樣就可以好飄d??
作者: Lotus    時間: 2011-10-8 13:43
多膠余!
作者: maxchow    時間: 2011-10-8 13:44
塊地咁快玩完了
等我仲砌緊架 tt01 去玩 tim ...
作者: s.y.kwok    時間: 2011-10-8 13:44
其實除咗怕啲車仔嘈之外真係諗唔到原因,
但附近又冇民居吖.........
點解有師兄會諗咗去係啲玩drift嘅車友所為架=.=”
作者: kennily    時間: 2011-10-8 13:48
玩drift不用落油都玩到啦.....換條飄移呔就得, agree 34樓講法
作者: michealp    時間: 2011-10-8 13:54
其實倒d油落去有咩好處
作者: 19R    時間: 2011-10-8 13:54
d人為乜倒油? 拿渣好玩d?
作者: EG9    時間: 2011-10-8 13:55
D人咁樣做,政府又點會支持香港人玩搖控車,政府起JV場, 又翻新這個埸,係開始接受市民玩搖控車的表現,我(口地)這一群人只係占香港的好少數,點會為呢一班少數人去用幾百萬至千萬比你(口地)去開心,現在政府很做,你(口地)個D人就去破壞,咁未就係比政府有籍囗唔支持,真係點會有人會尊重我(口地)這一群人,自己都唔尊重自己!!!
作者: kamlo713    時間: 2011-10-8 14:21
齊聲遣責RC敗類 正狗養娘
作者: ppk831    時間: 2011-10-8 15:49
標題: 個人想法!

大家想下塊地共鬼樣,用乜呔可以跑得好,又有邊個有這種呔賣!
又有邊個會有最大得益!
作者: manju    時間: 2011-10-8 16:41
s.y.kwok 發表於 2011-10-8 13:44
其實除咗怕啲車仔嘈之外真係諗唔到原因,
但附近又冇民居吖.........
點解有師兄會諗& ...

如有誤導真係吾好意思,
甘點解要倒油先玩到?

百思不得其解...
作者: rczzzi    時間: 2011-10-8 17:15
個場甘靚都要倒油,果班真係正垃圾,正一卜街打板,應該去垃圾堆田區玩應該arm D ,乾爽唔玩要玩烏糟.甘樣睇到玩果D人都唔方乾淨得去邊,一定有皮膚病一定有暗病,身邊果D朋友要小心呀!正宗打板仔!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  比我見到一定報警垃人
作者: s.y.kwok    時間: 2011-10-8 17:59
其實倒油者會唔會唔係車友?
而且唔想有人喺度放車呢?
真係諗唔到有乜車/呔會啱玩油地
作者: J.J.    時間: 2011-10-8 18:06
某實我想問為何要倒油落個場?會好跑D?為何得橋底有些動作
作者: aloha    時間: 2011-10-8 18:30
多年前住果頭, 果陣時不時都去果度玩,
聽聞, 就算洗左地, 個場本身油電齊飛加 location問題天生大塵, 係唔係點都有污穢架啦..   
果陣條 track 好似籃球場料... 倒果D油 (其實都唔 sure 果D係咩野油),
用海棉o太玩, 條0太會"咬D"...  (果陣又的確好玩D)
當時好多師兄都冇理照玩 (係污穢d, 不過我又冇咩所謂.), 入鄉隨俗, 當係果個場既特別玩法.
後來搬左, 就冇係果頭玩. 依家整起左, 條 track 既物料又好似唔同左.. 有機會都去睇下..
作者: hungm55hk    時間: 2011-10-8 19:57
據一些ching說 以前橋底車場跑道的物料是不適合各種車"口太"跑的, 無論點set架車用咩"口太"都咬唔到地, 所以就有人倒d油落去, o個d油不是一般的油, 而且價錢都唔平, 倒完後再用合適的"口太"就跑就會好咬地, 咬到反車都仲得...而o個種"口太"就是大家所講的橋底鬼"口太", 其實橋底鬼"口太"是比一般廣華街所賣的海綿"口太"更軟, 所以先可以咁咬, 而絕對不是有人想玩drift而放的

以下是往日橋底的影片:
http://www.youtube.com/watch?v=UAUcrhFv0MQ&feature=related
作者: 車仔同學會    時間: 2011-10-8 21:26
hungm55hk 發表於 2011-10-8 19:57
據一些ching說 以前橋底車場跑道的物料是不適合各種車"口太"跑的, 無論點set架車用咩"口太"都咬唔到地, 所以 ...

好快
作者: cherwowo    時間: 2011-10-8 22:33

個場整好之後,好多人玩過都玩到,跟本無需要倒油。話倒左油快D,咁又點?

快D但係非常污穢邋遢!跟本好少人會去玩!

唔該倒油嗰幾個唔好咁自私放過嗰場啦,要超快車,自己去JV或其他場,要幾快有幾快。
作者: txzmxn    時間: 2011-10-8 22:38
問題在於個場人地係咁起出來, 就係咁玩, 玩唔到快, 咪走去d玩到快的場地玩, 點解要自己 '改裝' 個場? 如果我係玩off road, 我係咪可以揾架坭車倒車坭落去, 我玩 rock crawler 係咪我揾車石頭倒落去玩? 無軚合適只係籍口啫...我諗.

仲有可能個場係做比小朋友玩鑵頭RC車都得架, 話路面唔好走, 這個不是理由喎!
作者: cherwowo    時間: 2011-10-8 22:47

倒油係要成本嘅,亦有人賣所謂鬼呔,係為快車定係為錢,只有倒油嗰個先知。

依家一於倒完即洗,倒一次洗一次,增加倒油成本。另外一見人倒就拍片再報警!
作者: abcde    時間: 2011-10-8 23:46
啱啱先掉左d鬼呔!!!!唔係呀化

作者: abcde    時間: 2011-10-8 23:48
仲諗住以後玩翻d正常既呔.......
作者: maxchow    時間: 2011-10-8 23:57

本來好靚的車車場

登錄/註冊後可看大圖

一夜間變了慘情車車場

登錄/註冊後可看大圖

見倒都有有 D 心酸 ....

作者: monsterken    時間: 2011-10-9 00:32
唉.....未試過去玩已經又變回原狀
作者: ahho    時間: 2011-10-9 01:42
點解見到有人刑毀唔即時報警?
作者: AE111    時間: 2011-10-9 02:24

啱啱玩完幾排電,少貓幾隻...行正常foam呔好正....個場OK 番啦

作者: nghoming    時間: 2011-10-9 02:43
回復 AE111 的帖子

洗唔洗咁快手呀!
作者: dedee627    時間: 2011-10-9 02:46
Is anyone know who did that this time? Seems pity serious then.
Pity messy.
作者: 小龍    時間: 2011-10-9 02:55

聼聞响7/10星期五晚8:00pm,有一班玩油車人士將啲油灑落個場喥,是否故意就不可巳知。

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=213917&extra=page%3D1&page=102

作者: AE111    時間: 2011-10-9 02:55
nghoming 發表於 2011-10-9 02:43

洗唔洗咁快手呀!

下星期再同你死過..........
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 03:01

大家咁話啦
其他人會以為係我地倒油
作者: AE111    時間: 2011-10-9 03:08
nghoming 發表於 2011-10-9 03:01

大家咁話啦

唔係啞!......宜家個場咁好玩
作者: ptw523hk    時間: 2011-10-9 03:19

登錄/註冊後可看大圖

發現當日及大約時間2011-10-07 19.38.36.jpg
張相有位CHING玩緊車...............
唔通就係..........

作者: dedee627    時間: 2011-10-9 03:20
This time seems very selfish.
Break lots of our heart.
Wasting people effort to rebuild a nice track.

Please don't do this again. Please.

Try to consider other people.
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 09:40
希望大家唔好誤會我地係倒油者
不過我地昨晚真係玩得好開心,我地都係用一般市面上的海綿呔,用35-37度,好跑
作者: tekin708    時間: 2011-10-9 10:47
nt12011 發表於 2011-10-8 11:57
一見到邊個係咁嘅環境都跑到果個就最有嚴疑啦!

agree
作者: levinng    時間: 2011-10-9 10:57
仲諗住去放下12仔..... 又成地油.... 正PK..
作者: levinng    時間: 2011-10-9 12:53
回復 levinng 的帖子

油淋淋...唔玩啦... 玩完變泥鴨...
作者: levinng    時間: 2011-10-9 13:49

有呀, 12, pro 10, touring, m 車, buggy 都有.... 你地玩開咩車?
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 14:13

我地玩touring多
我玩tcx

作者: levinng    時間: 2011-10-9 14:20
回復 nghoming 的帖子

你地玩開幾多turn
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 14:25

通常玩8.5,不過我無8.5麼打,得4.0,開55%同佢地一齊玩,大家速度差唔多
你呢?玩咩車呀?
作者: AE111    時間: 2011-10-9 15:25
nghoming 發表於 2011-10-9 14:13

我地玩touring多

(你睇下66同67樓講咩都知係覺得我地倒油啦!)

痴双gun....我見個場翻新完咁靓仔先買部新車玩.

不過以前確實吾琳油玩吾到,以前冇係橋底玩開吾會明......宜家淋油玩吾到...好L好笑
作者: AE111    時間: 2011-10-9 15:31

\"\"[url=http://www.youtube.com/watch?v=H_BYPdXCB08]http://www.youtube.com/watch?v=H_BYPdXCB08

[/url]http://www.youtube.com/watch?v=MrwdHXzGPCw&feature=related

鬼呔時代可以咁玩.....

作者: piccoengine    時間: 2011-10-9 15:36
其實個埸衣家真係唔洗倒油都玩到,點解唔接受下新事物呢....
作者: AE111    時間: 2011-10-9 15:45
piccoengine 發表於 2011-10-9 15:36
其實個埸衣家真係唔洗倒油都玩到,點解唔接受下新事物呢....

做乜吾玩車.....幾時出車
作者: ptw523hk    時間: 2011-10-9 16:09

我都係見番新買新車。
作者: ptw523hk    時間: 2011-10-9 16:18

咁我眼睇到你燒油多D..........hehe
作者: AE111    時間: 2011-10-9 16:44
ptw523hk 發表於 2011-10-9 16:09

我都係見番新買新車。

我諗吾會再有人淋油掛.....淋油果條友試過鬼呔吾得應該死心!
作者: dedee627    時間: 2011-10-9 17:40
"其實個埸衣家真係唔洗倒油都玩到,點解唔接受下新事物呢...."

Exactly. I saw this C-Hing, He is a very good GP Car driver.
Please kindly ask him for advance on setting. Rather than 倒油 on the track.
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 18:12

睇來我地都要整返條片
作者: nghoming    時間: 2011-10-9 18:14
回復 ptw523hk 的帖子

哈哈,放火
我尋晚同ae111落左去,超好玩

作者: nghoming    時間: 2011-10-9 18:15
回復 dedee627 的帖子

師兄你尋晚都係到?
作者: michaelxl2000    時間: 2011-10-9 18:49
各位師兄要齊心團結,見到倒油者就插、報警、最好就拍片放上網
作者: levinng    時間: 2011-10-9 21:43

我係jv玩多,近排玩4.5turn touring,
作者: Dkwc79    時間: 2011-10-17 21:39

Support!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2