RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼................. [打印本頁]

作者: 鐵佬    時間: 2006-10-30 13:18
標題: 猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼.................
'今日放假係屋企再次重新改過1 2 3擔,明天會加車尾動力部分.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日終於有時間重造頭擔及造中擔

另外,今次部車唔會有得轉波,即係放棄波箱,一來可以慳位,二來我覺得巴士無必要行咁快,但係唔知對電變有無影響.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

多多指教.

作者: 毒魚    時間: 2006-10-30 13:27
拉釘槍萬歲!!!!!!
作者: HF3648    時間: 2006-10-30 14:09
第二,三軸距離太遠
作者: 鐵佬    時間: 2006-10-30 14:37
真嗎,多謝指點.我會繼續修改的.
作者: dreamlouis    時間: 2006-10-30 19:45
拉釘槍.........非常好........
作者: 鐵佬    時間: 2006-10-30 19:56
唔好笑我啦,打拉釘我覺得唔錯,又夠力又夠實,用螺絲有可能會甩番出黎.
作者: 中遠    時間: 2006-10-31 03:41
拉釘來講,小弟反而喜歡,但不是拉車陣,而是用來拉釘部貨車個斗,今樣小弟覺得更像真。。。
作者: 中遠    時間: 2006-10-31 03:43
請問拉釘如果鬆左係咪成粒拆左落來,還是有得修補。。。
作者: dreamlouis    時間: 2006-10-31 21:51
應該可以用cuter cut佢出黎呀!~????
作者: AltezzaMak    時間: 2006-11-1 22:06
原帖由 lung 於 2006-10-31 03:48 發表

拉釘拆唔返出黎,...

在拉釘中間個孔, 用鑽咀鑽穿佢, 就可拆出
作者: 中遠    時間: 2006-11-1 22:47
原帖由 AltezzaMak 於 2006-11-1 22:06 發表

在拉釘中間個孔, 用鑽咀鑽穿佢, 就可拆出

多謝你,又學到野。。。
作者: yuen    時間: 2006-11-5 00:25
你架車軸距個比例似短超豪多d
作者: 中遠    時間: 2006-11-5 02:20
都似樣架啦,爭少少並不是甚麼問題。。。
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-3 21:42

另外,今次部車唔會有得轉波,即係放棄波箱,一來可以慳位,二來我覺得巴士無必要行咁快,但係唔知對電變有無影響.
作者: 778    時間: 2006-12-4 18:02
原帖由 lung 於 2006-10-31 21:48 發表

拉釘拆唔返出黎,...

邊個話拉釘拆唔返出黎架..................
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-30 21:02

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: B12    時間: 2006-12-30 21:13
好正呀個轉向…

想問下個轉向可唔可以做到當部車向前行果陣就同步轉向,向後就相反轉向?
因為olympian個假轉向係咁…如果我無估錯應該係被動式轉向黎…唔知響模型上可唔可以做
到?

謝。
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-30 21:37
唔係好明,可唔可以講明dd,我部車而家係同部轉向的.
作者: dalelee    時間: 2006-12-30 22:33
wa....有野睇LA
努力AR
作者: B12    時間: 2006-12-30 23:27
原帖由 鐵佬 於 2006-12-30 21:37 發表
唔係好明,可唔可以講明dd,我部車而家係同部轉向的.

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)
因為真車都係咁樣 …不過你做到咁已經好犀利啦…加油啦
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-31 06:33
原帖由 B12 於 2006-12-30 23:27 發表

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)

haha倒車轉彎係唔可以相反轉向,做到而家好鬼辛苦,昨夜試車仲有好大問題,嫁車走唔到直接,lee次麻煩,點較都係偏左,唔知你地有無lee個情況出現.............................救命><"
作者: AltezzaMak    時間: 2006-12-31 11:24
請問係咪摩打直出到尾担輸出?
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-31 12:08
原帖由 AltezzaMak 於 2006-12-31 11:24 發表
請問係咪摩打直出到尾輸出?

係.........................
作者: HF3648    時間: 2006-12-31 12:13
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 06:33 發表

haha倒車轉彎係唔可以相反轉向,做到而家好鬼辛苦,昨夜試車仲有好大問題,嫁車走唔到直接,lee次麻煩,點較都係偏左,唔知你地有無lee個情況出現.............................救命><"

轉向servo係唔係中位?
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-31 12:48
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 12:13 發表

轉向servo係唔係中位?

係呀,有樣野好鬼奇怪,每日著車個轉向都有點偏差,有時左有時右,搞到我次次都要較,較極都係咁,有時偏左較完佢又無啦啦又偏去第2邊.睇黎有排都出唔到車,真係想由頭做過.真係整到灰晒.
作者: zozo    時間: 2006-12-31 13:56
原帖由 B12 於 2006-12-30 23:27 發表

咁樣點可能行車? (即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)有冇睇錯呀!
作者: zozo    時間: 2006-12-31 14:11
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 12:08 發表

係.........................

摩打唔經波箱直出,有好多問題,例如轉數太高,車速會太快,由於車輛制成後有一定重量,摩打會唔夠扭力,亦會令麼打過熱,変過熱, 有否想過這些問題?
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-31 19:49
原帖由 zozo 於 2006-12-31 14:11 發表

摩打唔經波箱直出,有好多問題,例如轉數太高,車速會太快,由於車輛制成後有一定重量,摩打會唔夠扭力,亦會令麼打過熱,変過熱, 有否想過這些問題?

你講的問題,我一早已諗過,試左車後,車速可以自己控制,摩打仲好好力的,電變亦無過熱的.好多謝你的重要意見,thx
作者: HF3648    時間: 2006-12-31 20:22
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 12:48 發表

係呀,有樣野好鬼奇怪,每日著車個轉向都有點偏差,有時左有時右,搞到我次次都要較,較極都係咁,有時偏左較完佢又無啦啦又偏去第2邊.睇黎有排都出唔到車,真係想由頭做過.真係整到灰晒.

可唔可以影一影成組轉向都servo位置睇睇?
servo既位置係好重要,
成組轉向既推捍係取決於servo既位置,方向
作者: 鐵佬    時間: 2006-12-31 21:08
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 20:22 發表

可唔可以影一影成組轉向都servo位置睇睇?
servo既位置係好重要,
成組轉向既推捍係取決於servo既位置,方向

要遲D先,而家好忙.

作者: jacky2006    時間: 2007-1-1 00:14
標題: 回復 #22 鐵佬 的帖子
師兄!做得好正。如果你用部7Channel就可以解決行車偏左右這問題.用2个Servo(Mixing)就可以向前時2組(1軸+2軸)同時操控、向後時在控上(2軸Servo)打反制就可以解決倒車時反向問題。此方法可以2組東西独立Trimming.詳細用法可向更有經驗玩家請教(如飛机・直昇机佬)。
作者: B12    時間: 2007-1-1 12:42
原帖由 zozo 於 2006-12-31 13:56 發表

咁樣點可能行車? (即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)有冇睇錯呀!

我指向後行果陣係咁…乜你唔知olympian個行程模式係咁咩?呢樣野以前響城巴車廠出面見得多…
作者: 鐵佬    時間: 2007-1-1 12:55
而家考慮緊要唔要要再次重做車陣,都仲有好多缺點.但又用左好多錢同時間,唉...........................
作者: 鐵佬    時間: 2007-1-1 15:17
akakkaka新年玩下野先

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: B12    時間: 2007-1-1 16:03
個紙樣唔係太得…引擎側蓋太厚,泵把好似細左小小

我會建議唔好再造車陣…不如諗下入面個籠點修飾去就番個陣同真車…第一次造點都有缺點,當係一個經驗囉

作者: 鐵佬    時間: 2007-1-1 16:11
akkaak諗到悶悶地試下整個紙樣睇睇.

唉,真好好傷腦筋,根住黎要諗d車窗點做,個車身要點樣整先夠硬正,.............
作者: AltezzaMak    時間: 2007-1-3 02:41
原帖由 B12 於 2006-12-31 18:42 發表

我指向後行果陣係咁…乜你唔知olympian個行程模式係咁咩?呢樣野以前響城巴車廠出面見得多…

睇黎就唔係模式問題, 依我所知...

向前行駛時, 第二軸轉向係浮動的, 中軸設有後傾角, 所以會因應前軸方向作出對第一軸同一方向自動轉向...

倒後行駛時, 第二軸因轉向係浮動,又有後傾角, 這設計可說是不適宜倒車使用, 因阻力關係令第二軸對第一軸作出反方向轉向, 你可用模型就可試出這效果...
作者: B12    時間: 2007-1-3 08:56
原帖由 AltezzaMak 於 2007-1-3 02:41 發表

睇黎就唔係模式問題, 依我所知...

向前行駛時, 第二軸轉向係浮動的, 中軸設有後傾角, 所以會因應前軸方向作出對第一軸同一方向自動轉向...

倒後行駛時, 第二軸因轉向係浮動,又有後傾角, 這設計可說是 ...
但係睇真車睇上黎佢唔似好鬆咁自由擺…
作者: AltezzaMak    時間: 2007-1-3 10:03
原帖由 B12 於 2007-1-2 14:56 發表
但係睇真車睇上黎佢唔似好鬆咁自由擺…

我估佢都唔會太鬆既, 有時在進入車坑時第二軸撞到行人路邊時, 會因阻力方向轉向而轉向偏大...
作者: efinityessn    時間: 2007-1-4 01:53
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 19:49 發表

你講的問題,我一早已諗過,試左車後,車速可以自己控制,摩打仲好好力的,電變亦無過熱的.好多謝你的重要意見,thx

計埋車身重量就差好遠
而且無得轉波...
作者: efinityessn    時間: 2007-1-4 01:55
原帖由 鐵佬 於 2006-12-3 21:42 發表

波箱唔係會令車速減漫咩
作者: 鐵佬    時間: 2007-1-4 06:06
haha初初以為唔要波箱會慢,點都好啦,波箱好阻地方,所以唔要.
作者: yuen    時間: 2007-1-4 18:30
http://www.fotop.net/DICKY1205

go to here and have a look , maybe they can help you
作者: AltezzaMak    時間: 2007-1-4 22:55
原帖由 鐵佬 於 2007-1-3 12:06 發表
haha初初以為唔要波箱會慢,點都好啦,波箱好阻地方,所以唔要.

波箱的作用係用波段造出不同車速&扭力, 以真車計, 起步用低波, 確實低波車速較低但會增加扭力,若用較高波段起步, 加速力不及低波, 1:14貨車因波箱一波比率大, 所以一波二波起步分別不大, 可試下加重車重起步看用二波同三波加速的分別...

你現不用波箱, 裝車身後, 必須留意電變會否因負荷發熱(燒掉)...

作者: 鐵佬    時間: 2007-1-5 06:15
haha我以為好似電車咁樣,唔洗波箱都ok.
作者: AltezzaMak    時間: 2007-1-5 21:58
原帖由 鐵佬 於 2007-1-4 12:15 發表
haha我以為好似電車咁樣,唔洗波箱都ok.

電車唔需要快, 又唔需要上斜..
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-10 20:57
今晚又開工啦,再次拆散重做,努力中......................
作者: alexppo2002    時間: 2007-3-11 15:19
加油。
作者: dalelee    時間: 2007-3-11 18:22
鐵佬努力AR
等你出車AR

仲有我冇左你電話AR

PM番比我LA
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 06:27
haha,經過一日半時間,車陣大致上改好,但仲有小小問題,車身尾擔有小小傾側,車身亦成功座底8-10mm,避震有部份都可以縮入些及座底.可惜亦未能安置波箱.減底車速.
而車陣亦強化了,不易RR地.今次算係滿意,今晚再次調較轉向,之後著手整車身及電動門.

作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 21:38

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 21:44
今次用電腦做左個紙模,尺寸比較準確,可惜顏色只有粉紅色,而因為搵唔到老虎豪樣板,用老虎蘭代替,車陣已降低,應可放置座位.轉向都調較完成,

作者: james891031    時間: 2007-3-12 21:49
你想做LM???
用MM2模
作者: HF3648    時間: 2007-3-12 21:49
原帖由 鐵佬 於 2007-3-12 21:44 發表
今次用電腦做左個紙模,尺寸比較準確,可惜顏色只有粉紅色,而因為搵唔到老虎豪樣板,用老虎蘭代替,車陣已降低,應可放置座位.轉向都調較完成,

車架個重心仲會唔會去左車尾?
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 21:52
原帖由 HF3648 於 2007-3-12 21:49 發表

車架個重心仲會唔會去左車尾?

有左條龍骨,明顯好左好多.................
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 21:56
原帖由 james891031 於 2007-3-12 21:49 發表
你想做LM???
用MM2模

AHAHAHA,我用人地的紙巴士放大,一試OK播.
作者: james891031    時間: 2007-3-12 21:57
勁喎
咁都俾你諗到
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 21:58
但係編左我成四十幾張A4@@"
作者: james891031    時間: 2007-3-12 22:01
咁四十幾張紙既成本都唔及整錯野,開錯SIZE,再買料閎成本啦
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 22:04
係呀,之前自己用手畫,慢慢度尺寸真係辛苦,度哂出黎又有好多出入,而家咁樣做就好好多,尺寸非100%準確,但都有85%,我自己度個D.........................唉
作者: james891031    時間: 2007-3-12 22:07
幾時玩到隨意換車身?
今日LM,聽日S3V,後日又AV
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 22:13
HAHAHAH唔知呀..................
你個諗法幾好播,一個車陣幾種玩法............GOOD
作者: james891031    時間: 2007-3-12 22:14
其實淨車成本幾多??
你搞到我都想整番架玩
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 22:17
好難講,我夾夾埋埋用左成3千幾.................
作者: james891031    時間: 2007-3-12 22:19

仲金過我玩EP TOURING
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-12 22:22
無計,整部巴士係我心願,難得有隻MODEL係自己鍾意,緊係想整佢出黎玩下啦,整好左又可以同大家出黎玩,諗都興奮.......................
作者: ~So~    時間: 2007-3-12 22:39
(低能問題,但我唔識)想問下你點將一個巴模放大到1:13呀??
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-13 06:10
先要知道,巴士實際尺寸,長闊高,跟住張3個尺寸每一個都除13就可以.
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-16 20:37

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

拆去車尾鈄骨,騰出空位,放便加上太平門

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

用了一條鋁條做龍骨,效果唔錯.

登錄/註冊後可看大圖

作者: alexppo2002    時間: 2007-3-20 00:41
hello~  唔知你架車洗唔洗入下水呢?  我可以幫你嫁。
    你個底盆好掂呀。keep 住去吧!!!
作者: chrischan4165    時間: 2007-3-20 00:43
good.加油
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-20 06:11
原帖由 alexppo2002 於 2007-3-20 00:41 發表
hello~  唔知你架車洗唔洗入下水呢?  我可以幫你嫁。
    你個底盆好掂呀。keep 住去吧!!!

???????下水????????????
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-3-20 13:50
原帖由 鐵佬 於 2007-3-12 22:17 發表
好難講,我夾夾埋埋用左成3千幾.................

唔洗咁貴 o下..師兄
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-20 20:39
原帖由 有勇冇謀 於 2007-3-20 13:50 發表

唔洗咁貴 o下..師兄

真係用左3千幾蚊,先買貨車1680+搖控650+電池280+差機280+鋁角鋁條膠板300+貨車散件700+電子零件150=差唔多三四千啦.
作者: chrischan4165    時間: 2007-3-20 20:42
標題: 回復 #75 鐵佬 的帖子
快D完工!!好期待
作者: alexppo2002    時間: 2007-3-20 21:10
原帖由 鐵佬 於 2007-3-20 06:11 發表

???????下水????????????

作者: 有勇冇謀    時間: 2007-3-20 21:25
原帖由 alexppo2002 於 2007-3-20 21:10 發表

yes....go go go....
作者: dalelee    時間: 2007-3-21 11:51
有冇人有城巴的四膽工程車的相AR???
我整緊AR
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-21 20:10
原帖由 dalelee 於 2007-3-21 11:51 發表
有冇人有城巴的四膽工程車的相AR???
我整緊AR

嘩,你部DENNIS整好未呀,咁快就整工程車,快唔快D呀@@"
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-25 20:23

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今天做左地板及開始做間格,唔知大家知唔知,係巴士的直排座位前面有絛隔板呢?而家我就加左上去,好似加上去有點問題,好似應該無這東東,大家可以話我知嗎?

作者: 鐵佬    時間: 2007-3-27 06:17
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 05:50 發表
你唔係同我講.."你個摩打軸位直出去個尾擔度呀化?"

係既話~~我想問你係咪用75T摩打?br />

都係之前以經講過了,o個個係紙樣.
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-27 20:27
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 07:02 發表

GOOD MORNING~

重點唔係係呢度~~

意思係話~你唔用75T + 紙車身 =燒電變 OR/AND  燒摩打

我都唔識有邊種犘打o岩用,加波箱根本放唔入,紙個part野都係試放上去,每做一樣野都要做幾次先正式再做,過幾日又要出去kws睇船用波箱,一陣就開料做真正地板及間格.
作者: james891031    時間: 2007-3-27 22:18
佢話你用MOTOR直出可能唔夠力起圍
如果唔夠力又照玩可能令MOTOR同ESC OVERLOAD
最終燒ESC
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-27 22:36
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 22:31 發表

登錄/註冊後可看大圖
講得岩~~~當唔好計尾擔內既齒比~~~貨車既3波~~~起圍都無力~~~佢而家仲要 1:1直出~~~真係睇到眼都凸埋

借問聲師兄有咩好計改善
作者: james891031    時間: 2007-3-27 22:37
話唔定佢1個轆1個MOTOR直出
不過都要好大扭力喎
作者: james891031    時間: 2007-3-27 22:53
唔行皮帶都冇咩辦法
你又會冇預位都有

改玩冷氣車啦
成個車尾俾你做波箱
之後再用皮帶去車軸
作者: 鐵佬    時間: 2007-3-27 22:59
原帖由 james891031 於 2007-3-27 22:53 發表
唔行皮帶都冇咩辦法
你又會冇預位都有

改玩冷氣車啦
成個車尾俾你做波箱
之後再用皮帶去車軸

波箱尺寸與車尾1/13尺寸根本唔能夠放下波箱,點樣放都會突1/2",除了橫放摩打加行齒輪皮帶還可以.除非有短身犘打,(比白皮豬短一半)咁就可以放波箱><"

作者: 鐵佬    時間: 2007-4-2 21:55

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 鐵佬    時間: 2007-4-9 19:42

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: HF3648    時間: 2007-4-9 20:48
原帖由 鐵佬 於 2007-4-9 19:42 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http ...

最終用左咩motor
作者: 鐵佬    時間: 2007-4-9 20:54
原帖由 HF3648 於 2007-4-9 20:48 發表

最終用左咩motor

haha未改犘打,買左返黎都未搞,要拆好多野,ahahhahahahahhahaha
作者: raymondtwm    時間: 2007-4-9 21:39
直推應該唔太夠力 wor....
點都要加波箱 除非...
你個摩打夠大力
請留意用電量
作者: 鐵佬    時間: 2007-4-28 22:40

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

昨天拿了膠板,返到屋企就開始封邊,拍住個車陣開始有點像樣......................

作者: ~So~    時間: 2007-4-29 09:49
我想問下個窗框點整??做得好靚....
作者: chrischan4165    時間: 2007-4-29 14:41
高手
作者: boo814    時間: 2007-4-29 14:53
好掂呀...
作者: 鐵佬    時間: 2007-5-1 11:04

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: alexppo2002    時間: 2007-5-1 23:23
實在太肥美喇!

大家一齊努力吧!!!
好痛苦........我架水車.......一個又一個問題出現。
     最初選物料,雕塑,打磨........再補沙洞,再打磨,度位,膠片................. 呀................<===我癜左喇......。

我諗。做巴士仲辛苦......。
作者: 鐵佬    時間: 2007-5-2 06:26
原帖由 alexppo2002 於 2007-5-1 23:23 發表
實在太肥美喇!

大家一齊努力吧!!!
好痛苦........我架水車.......一個又一個問題出現。
     最初選物料,雕塑,打磨........再補沙洞,再打磨,度位,膠片................. 呀............ ...

係好苦,頭一次整簡直係想死,進度又好似蝸牛咁慢,整完又拆完又整.
作者: Sazabi    時間: 2007-5-2 15:26
"整完又拆,拆完又整"是因為有要求,對自己工藝水準要苛刻才能有肥美既成果 加油

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2