RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 86真係重拾玩車慾望? [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2012-6-24 22:59
標題: 86真係重拾玩車慾望?

登錄/註冊後可看大圖

講真,果日同老婆講開話有錢買跑車......
俾我都會買架86唔買法拉利......法拉利係快,但唔可以日日揸,但係86係真係可以日日揸,同埋適合唔同場合......
呢部最新TRD版......唔駛講啦.....正到爆~

http://www.trdparts.jp/2012_conceptcar/86performanceline.html

作者: gtimax    時間: 2012-6-24 23:10
唔快既跑車買黎做咩? 以前86係平價跑車, 現在已升級為FR代表, 雖然唔係太貴, 但輸成條街真係講唔通, 睇佢條條試車片都係輸..........如果渣個殼同個名就太貴了, 等subaru sti 加個大turbo比佢就會快,但冇50個你都唔駛林........
http://www.youtube.com/watch?v=aNUL9eQO5Q0
作者: AMAT    時間: 2012-6-24 23:20
如果你攞佢嚟咁比....好多車快過佢添.....

但佢出個重點唔會話直路有幾快,係操控O既快感,而唔係瘋狂馬力快感.
要快要勁,買架M1或GOLF R就搞掂.

味道係唔同.

作者: 回答    時間: 2012-6-24 23:22

true though, for almost 400k for a 200hps(jap standard), it is too expensive.
作者: gtimax    時間: 2012-6-24 23:38
我唔係反對FR, 我自己係FR祟拜者, 86出我都好大祈望, 但冇馬力點算呢?
操控好=唔快? 40萬我接受唔倒羅.......  一部十幾廿年既"型格梯R"都快過佢, 科技是進步不是退步!
再一次講我不是唱反調, 只是表達內心的失望
作者: gtimax    時間: 2012-6-24 23:40
補番一句TRD板真係型到爆,行出街超閃!
作者: Sin    時間: 2012-6-24 23:59
S15 Spec. R has better performance, if you can find a "straight" one
作者: gtimax    時間: 2012-6-25 00:06
altezza , FR layout , without power = useless
S15 , the best FR japan sport car in history
作者: gtimax    時間: 2012-6-25 00:28
gtimax 發表於 2012-6-25 00:06
altezza , FR layout , without power = useless
S15 , the best FR japan sport car in history

agree FD is great car ! but eat engine oil and fuel
作者: beebone    時間: 2012-6-25 00:29
AMAT 發表於 2012-6-24 22:59
講真,果日同老婆講開話有錢買跑車......
俾我都會買架86唔買法拉利......法拉利係快,但唔可以日日&#25 ...

老實講到你有錢唔會咁想.
法拉利可以日日揸, 你睇幾多人日日揸返工??!?!?
作者: wave    時間: 2012-6-25 09:49
哩架野係海運試坐過,坐上去幾有戰意,隻腳申直黎揸,
不過睇完價錢,再睇睇佢個spec. 真係貴左d,望一望個brake 仲係用單大傘
個sales同我講好多都訂左自動波,唔知真定假
不過價錢貴可能同日元上升有關.
作者: snowsenki    時間: 2012-6-25 11:07
beebone 發表於 2012-6-25 00:29
老實講到你有錢唔會咁想.
法拉利可以日日揸, 你睇幾多人日日揸返工??!?!?

我有架458的話。。唔好話返工。。去便利店都揸去。。。
作者: snowsenki    時間: 2012-6-25 11:24
wave 發表於 2012-6-25 09:49
哩架野係海運試坐過,坐上去幾有戰意,隻腳申直黎揸,
不過睇完價錢,再睇睇佢個spec. 真係貴左d,望一望 ...

鬼咩。。86RC都係1,990,000円 1對0.6/0.7就平。。。。

性能價格比的話。。。。86反而真係好低。。。
好唔好玩我未揸過。。。
不過以咁Ge價格。。。我会買2手 Evo X/GT-R或370Z。。。。
3剖車我都係日本揸過。。。。我唔應為新86好過呢3架。。。
作者: peter7    時間: 2012-6-25 12:44
駕駛樂趣唔一定得個快字。一代MR2 同MX-5都唔係快車但駕駛樂趣評價很高嘅日本車。
作者: RCandylau    時間: 2012-6-25 13:25
講真,如果我有$買架拉利都唔買86.....法拉利唔係一定要快,但就去街市都會日日揸,
呢DTRD版86......唔駛講啦.....果D改C域改響喉鬼殺咁嘈又唔去既死飛仔先至以為好勁先至買

作者: leoslt    時間: 2012-6-25 15:50
夠身和易養才是重點, 雖然三保一定唔平.
有台灣網站介紹過內籠, 都幾靚, 但好似沒有鈦盤轉波.
作者: 車仔同學會    時間: 2012-6-25 16:11
請問改到相中咁要幾錢?
作者: beebone    時間: 2012-6-25 23:45
leoslt 發表於 2012-6-25 15:50
夠身和易養才是重點, 雖然三保一定唔平.
有台灣網站介紹過內籠, 都幾靚, 但好似沒有鈦盤轉波.

保修麻煩, 好用唔用用水平對向
作者: snowsenki    時間: 2012-6-26 01:26
我只可以話。。。漫画始終係漫画。。。將之前架Ae86神化過頭。。。

作者: Scania    時間: 2012-6-26 08:00
test   
hh
作者: Scania    時間: 2012-6-26 08:05
AMAT 發表於 2012-6-24 23:20
如果你攞佢嚟咁比....好多車快過佢添.....

但佢出個重點唔會話直路有幾快,係操控O既快感,而 ...

如果唔係有鋪大改癮既話,接近既bugget,我會買BMW 118i

起碼真係座到4個人先,又一樣係FR,街外一樣有包圍,再唔係加多少少錢可以配M-Sport版,有大包圍有大鮑魚

鐘意玩既話可以買棍仔版,老婆都渣既話可以買8速自動波勁慳油,好過86得5速AT,仲要有環保車減稅

真係嫌唔夠快,都有好多副廠出後加電腦推高個Turbo boost,甚至可以等下睇下原廠會唔會有power up kit升級電腦程式
作者: leoslt    時間: 2012-6-26 09:49
或者咁講, 這是本年度話題之車,
買了之後, 可能大把男性朋友找你出來試車, 你可屈他請食飯, 可增加人緣.
女性朋友又可能會找你載她遊車河,到石澳或大清水走一轉,
拍下香車美人照片, 又可增加姻緣呀.
蘇師傅話頭,男人有錢有人緣有姻緣,就係咁解.
四十個,值唔值,你自己諗下

作者: yakuza    時間: 2012-6-26 10:58
一句到尾,86係針對一DFr嘅愛好者而又對handling有所要求嘅人。So far,Toyota都從來冇話過佢點快法,淨係標榜佢嘅weight balance 同handling.
86值唔值四十個?見人見智,識得欣賞佢嘅就話佢超值。唔識嘅就話有冇攪乜錯?
我個人覺得四十個都可以嘅。家陣市場上仲幾多咁raw咁direct嘅Fr跑車?Type-r 係好raw好direct,但佢唔係Fr喎。
以上個人意見,不喜勿插。
作者: mikewu    時間: 2012-6-26 18:14
AMAT, if you want to test the new 86... come out with us on Sunday.. we have someone in our driving group who bought one... MT....

作者: gtimax    時間: 2012-6-26 22:23
我想試飄移可以嗎?
作者: vNistelrooy    時間: 2012-6-28 01:01
回復 Scania 的帖子

86 use 6 A/T
作者: vNistelrooy    時間: 2012-6-28 01:03
86一出MX5即減價就知咩事啦
作者: Scania    時間: 2012-6-28 06:22
vNistelrooy 發表於 2012-6-28 01:01
回復 Scania 的帖子

86 use 6 A/T

都係輸比1仔8AT~
作者: TheWolf    時間: 2012-6-28 06:54
86太貴了,新Alfa Romeo Giulia 也是2x -3x 萬,不過馬力得170匹.  
年紀大,喜歡歐洲車多一點點...作為新一代跑車馬力要過200hp才像樣,lotus 例外.  
作者: LokSpec    時間: 2012-6-29 23:44
Scania 發表於 2012-6-28 06:22
都係輸比1仔8AT~

1仔如有1.4L~1.5L引擎係香港重好賣
作者: AMAT    時間: 2012-6-30 10:59
mikewu 發表於 2012-6-26 18:14
AMAT, if you want to test the new 86... come out with us on Sunday.. we have someone in our driving  ...

好耐冇揸MT車,唔敢試囉,哈
作者: AMAT    時間: 2012-6-30 11:01
Topgear試86都有唔錯評價,但唔係話佢快,係講操控
作者: aloha    時間: 2012-6-30 11:13
講真, 依架野 CP 值太低啦...
(我未坐過唔方便 comment ...)
講 handling, 應該有更多唔錯選擇
作者: e30simon    時間: 2012-7-2 11:41
代理的FT86開始交車, 陸陸續續見到係街行.
作者: Scania    時間: 2012-7-2 12:08
AMAT 發表於 2012-6-30 11:01
Topgear試86都有唔錯評價,但唔係話佢快,係講操控

你講雜誌?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2