RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容 [打印本頁]

作者: 鴨比    時間: 2014-1-13 03:07
標題: 第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容
本身玩開1:10電BUGGY
而家轉左1:8油BUGGY

轟轟聲好那正!

作者: flai    時間: 2014-1-13 08:41
c hing,我也打算玩油車平跑或越野,那裡有塲地玩buggy呀?

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗嘅地方呢?
作者: valklai    時間: 2014-1-13 11:19
最爽都係玩到最尾個滴油都係嘭嘭聲
作者: victor1997621    時間: 2014-1-13 12:09
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗 ...

其實做好任何嘢都可以好“麻煩‘!Just enjoy it~~~

作者: victor1997621    時間: 2014-1-13 12:14
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是轉波果下,架車成架火箭咁突然加大加速度!!!保證令你一試難忘!!!
作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-13 12:23
而家一舊電比一缸油更耐玩,油車係相對麻煩,例如要副偈連續運轉都要調較,而摩打唔駛。然而,玩得呢啲興趣嘢响其他人眼中都係自找麻煩㗎喇
作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 12:28
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:14
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是 ...

哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長車程嘅時間,因為問大人批時間去玩係有限時架嘛!)

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 12:31
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 12:23
而家一舊電比一缸油更耐玩,油車係相對麻煩,例如要副偈連續運轉都要調較,而摩打唔駛。然而,玩得呢啲興趣 ...

其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁油電通常要帶幾多呢?

作者: victor1997621    時間: 2014-1-13 12:33
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:28
哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長 ...

我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下~~~咪由係照樣入去玩~~~
一個人跑街真係好悶嫁~~~快D入正規場玩啦~~~

作者: victor1997621    時間: 2014-1-13 12:39
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:31
其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁 ...

唔同組別的車會用唔通種類引擎~~
1/10 平路車如果係入門引擎,通常都會去到6-7分鐘。
1/10 平路車競賽級引擎,通常都會系5分鐘左右或者更少。。。
1/8 平路車都係咁上下~~ 見過最食油噶引擎,3分鐘就要入油!!!
油耗量除左同架車有關,亦都同車手有關~~~

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 12:54
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:33
我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下 ...

我好耐無玩,剛接觸番,要練習下先,油車好毒......遠觀望中....

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 12:55
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
1/10 平路車競賽級 ...

咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......

作者: 鴨比    時間: 2014-1-13 13:03
我入開流浮山月野倉玩  好正好大嫁
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其實電同油都有佢麻煩既地方
例如:  電既變速器  你唔識SET可以SET半日都玩唔到  或者佢有D安全裝置會CUT左某D FUNCTION  有時行行下無左後波又要再SET過
你改電改摩打個D野又係要SET過
如果係新手只係想部車識行  當然電會方便D
油車最煩係新ENGINE  BREAK IN個下
琴日拉到我手抽筋先RUN順副偈  仲噴到我成身都係油
但BREAK IN完而家一達就著  好方便!!!  基本上入油就行得  可以比你SET野既都係三個制  唔難SET
不過油車無後波要習慣下  一撞牆就要執車  HAHA
我本身鍾意係泥地沙地飛黎飛去  塵土飛揚  平地麻麻地  同埋平地場唔夠泥地場大  所以都係BUGGY岩我多D  HAHA

平地油車有得轉波? 我真係唔知   我只係知D慢爬同貨櫃有波轉  SOUNG GOOD
作者: asaq-wong    時間: 2014-1-13 13:41
樓主你去開邊個沙灘放車?我都好鍾意油buggy, 貪佢唔駛义電,可以即興即玩!
作者: 鴨比    時間: 2014-1-13 13:49
咖啡灣  要買條沙灘胎先行到
有無人知D油係咪唔好入到頂頂?
作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 13:53
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
1/10 平路車競賽級 ...

Victor 師兄,頭先覆覆下入咗間茶記食飯就收唔到,想覆你 PM 都 send 唔到,而家收到信號但 send 唔出...

作者: 鴨比    時間: 2014-1-13 13:53
同埋係咪有D AFTER RUN OIL玩完要加返落火咀到?
作者: valklai    時間: 2014-1-13 14:04
鴨比 發表於 2014-1-13 13:03
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其 ...

越野車都有d都可以轉波架...好似 HPI Savage XL 仲可以轉到去三波添!!
作者: kay1926    時間: 2014-1-13 14:46

有 AFTER RUN OIL SEE SEE

http://translate.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&langpair=en|zh-CN&u=http://www.afterrunoil.com/index.html
作者: chungtsai    時間: 2014-1-13 15:09
慢性中毒
作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-13 15:19
油沙豬仲可以裝埋後波波箱tim
作者: flai    時間: 2014-1-13 18:27

係呀!有油就可以keep住玩,而且嗅覺同聽覺效果一.......流!

作者: flai    時間: 2014-1-13 18:31
鴨比 發表於 2014-1-13 13:03
其 ...

c hing, 喺沙灘玩會唔會太多沙入車道嫁,點攪呢?

作者: flai    時間: 2014-1-13 18:35
鴨比 發表於 2014-1-13 13:53
同埋係咪有D AFTER RUN OIL玩完要加返落火咀到?

我看到有 c hing 這樣說,參考吓:

少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手轉飛輪來回十零轉,再將姐筒轉到壓縮頂位,收入火咀,回轉少少至姐筒封閉出氣位(批曲位)咁入面就吾會氧化。且啤零都有保護。我用此方法封存左副偈三年,最近再玩,先打開火咀,放幾滴燃油入副偈入面,浸一陣,再放DCab入面,用撻箱轉一陣(2~3秒),一撻即著,用rich d Run番一箱油,即可正常玩番。

作者: victor1997621    時間: 2014-1-13 18:52
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55

125cc油缸可以跑7分鐘係咁上下嫁啦。。入慢油咪繼續跑咯~~~岩岩玩油車甚至會覺得入PIT入油都可以好型下~~~好似真車入PIT咁

作者: samsonl    時間: 2014-1-13 19:37
我本身是玩電車的,touring 同 buggy 都有。後來買咗架大腳油車,估唔到小小的引擎有咁大power. 有聲有速度,三速轉波時好似真車一樣感受。係新偈温機時比電車麻煩。不過温好後及穩定後,就好有成功感。因為新手
作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 20:43
師兄們不約而同兼空羣而出咁放毒...此地不宜久留...
作者: jun9999    時間: 2014-1-13 21:22
太好了, 有油車新同志加入
同意引擎既轟轟聲實在太爽..

作者: jun9999    時間: 2014-1-13 21:23

我覺得油車麻煩在不方便..多野拎ONLY

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 21:30
jun9999 發表於 2014-1-13 21:23
我覺得油車麻煩在不方便..多野拎ONLY

除咗撻箱,仲有咩拎?(唔好意思,油車零知識...)
撻箱係咪 1/8 同 1/10 唔可以共用?大腳車係咪又唔同呢?唔該。

作者: jun9999    時間: 2014-1-13 21:39
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:30
除咗撻箱,仲有咩拎?(唔好意思,油車零知識...)
撻箱係咪 1/8 同 1/10 唔可以共用?大腳車係咪又唔 ...

油 火咀電lo 沒了.
其實最甘就係撻箱+撻箱電. 用2舊lipo電都好, 粉電就真係好重.
如果你係手拉/撩屎忽偈就好方便.同電車差不多.

通用的, 大腳就9成用手拉/撩屎忽起動了
作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 21:46
jun9999 發表於 2014-1-13 21:39
油 火咀電lo 沒了.
其實最甘就係撻箱+撻箱電. 用2舊lipo電都好, 粉電就真係好重.
如果你係手拉/撩屎忽偈 ...

個撻箱好大個,但我睇舊 post 好多師兄都唔鍾意手拉...
撩屎忽?點撩?好似無見過...

作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 21:53
係咪咁樣撩?

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... el&actsrch=srp3
作者: jun9999    時間: 2014-1-13 21:55
手拉通常係入門機, 效能較低.
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦
作者: ckcgary    時間: 2014-1-13 22:16
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦 ...

見到喇,明白,同上面嗰個手拉轉撩撩器差唔多...
上面咁多位師兄都同樓主一樣玩油 buggy?

作者: jun9999    時間: 2014-1-13 22:22

me 10仔 平跑 & 8仔 buggy
有機會一齊玩啦
作者: KEI_RRR    時間: 2014-1-13 22:27
油平車有快感多D,現在D電車一樣煩,又要加呔水,又要熱呔,又要等電,在JV無電叉玩完就走,
其實油車都有好處,車無問題入油玩得,又可不停加油
作者: ivan6623    時間: 2014-1-13 23:31
各位師兄好, 我都係新手, 玩1/10平跑同1/8 buggy, 個個星期唔飛返一晚都會周身唔自然.
玩油車又唔覺麻煩,其實仲會學到D機械既知識, 響學教油針, 但又唔可以set得太盡影響引擎壽命,set車既過程見到部車爽左,快左,滿足感好大.
不過油車始終唔係主流, 所以都唔係太多鋪供選擇,我都希望油車會興旺返D
作者: 鴨比    時間: 2014-1-14 00:43
flai 發表於 2014-1-13 18:35
我看到有 c hing 這樣說,參考吓:
少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手 ...

即係話我長期玩既話  滴唔滴事後油都OK?

作者: 鴨比    時間: 2014-1-14 00:47
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 15:19
油沙豬仲可以裝埋後波波箱tim

哈哈  我大鄉里真係第一次聽有後波咁正

作者: 鴨比    時間: 2014-1-14 00:52
flai 發表於 2014-1-13 18:31
c hing, 喺沙灘玩會唔會太多沙入車道嫁,點攪呢?

玩沙玩泥都會入嫁啦
但BUGGY本身都係預你係泥地沙地玩  唔會有問題唔好HIGH過頭衝落水就OK

入倉玩就方便D  有D高壓氣槍噴兩野就乾淨晒
如果自己去沙灘  我會用氣泵吹返D沙出黎
最緊要係玩完清乾淨支避震  入返D避震油落去就OK
車身車底車胎D泥沙我都唔多理佢

作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-14 10:12
鴨比 發表於 2014-1-14 00:47
哈哈  我大鄉里真係第一次聽有後波咁正

♪一生總有第一次~
作者: jun9999    時間: 2014-1-14 10:58
鴨比 發表於 2014-1-14 00:43

其實除左保護仲有潤滑作用的.
三十幾蚊一支夠用2年, 所以我都KEEP住用.

作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-15 10:07
KEI_RRR 發表於 2014-1-13 22:27
油平車有快感多D,現在D電車一樣煩,又要加呔水,又要熱呔,又要等電,在JV無電叉玩完就走,
其實油車都有 ...

因為小弟唔識所以請教吓,我玩油10仔,當然粗玩無加水加熱喇,物原來淨係電車先要加水加熱咋?係嘅話玩油車真係可以減省一啲喎
作者: boxingjoe    時間: 2014-1-15 10:49

我地比賽閒閒地都半小時, 俾D比賽片你睇就明白了.

https://www.youtube.com/watch?v=OQ3rQ5O6CBs
作者: victor1997621    時間: 2014-1-15 11:19

其實只要唔壞車就可以繼續一路玩落去,主要係睇接收電可以用到幾耐。

作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 12:05
boxingjoe 發表於 2014-1-15 10:49

https://www.youtube.com/watch?v=OQ3rQ5O6CBs ...

途中要加油嗎?

作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 12:06
victor1997621 發表於 2014-1-15 11:19
其實只要唔壞車就可以繼續一路玩落去,主要係睇接收電可以用到幾耐。

其實我地係講緊指一缸油嘅時間...

作者: flai    時間: 2014-1-15 12:10
鴨比 發表於 2014-1-14 00:43

c hing, 查實我係超級新手,我都唔色架. 有c hing 話唔玩三五天最好就入D after run oil 去鍚住個寳貝, 如 jun9999 ching 說, 支野都幾耐用,我也常常入幾滴用架. happy playing

作者: flai    時間: 2014-1-15 12:14
鴨比 發表於 2014-1-14 00:52
玩沙玩泥都會入嫁啦
但BUGGY本身都係預你係泥地沙地玩  唔會有問題唔好HIGH過頭衝落水就OK

c  hing, 你講那個倉可否告知地址詳細,我也想去見色同玩吥,谢谢!

作者: flai    時間: 2014-1-15 12:20
boxingjoe 發表於 2014-1-15 10:49

https://www.youtube.com/watch?v=OQ3rQ5O6CBs ...

wow, ching 一缸油可以玩禁耐!最須我喺大陸睇唔到 youtube,要遲D 先番HK!我也要學玩長D時間,D油都唔平嫁

作者: jun9999    時間: 2014-1-15 14:16
半小時8仔比賽入4-5次油吧
作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 14:24
jun9999 發表於 2014-1-15 14:16
半小時8仔比賽入4-5次油吧

係咪好似 F1 咁,鬥快入 PIT 加油?使唔使換埋胎?

作者: jun9999    時間: 2014-1-15 14:25
ckcgary 發表於 2014-1-15 14:24

入油真係鬥快仲計緊時胎好少換啊..換完都輸一個圈了

作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 14:29
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦 ...

師兄,請問呢件嘢係咪可以取代撻箱?大部份引都啱用?

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=17862522296

登錄/註冊後可看大圖

作者: jun9999    時間: 2014-1-15 14:32
好難講..隻隻引擎牌子後蓋未必通用
問清楚賣家穩陣
作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-15 14:59
你部車機尾有咁多位咩
作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 17:07
bear_cat_x 發表於 2014-1-15 14:59
你部車機尾有咁多位咩

上圖係 1/8 用嘅,1/10 係以下呢個:

登錄/註冊後可看大圖

作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 17:10
其實非手拉引擎,可唔可以改用撩屎忽嗰種起動器呢?(下圖)
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車...

登錄/註冊後可看大圖

作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-15 19:20
手拉最方便㗎喇
作者: jun9999    時間: 2014-1-15 20:09
最方便一定係手拉

作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-15 20:43
拉唔到,點都著唔到
作者: 鴨比    時間: 2014-1-15 22:35
ckcgary 發表於 2014-1-15 17:10
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車. ...

好似唔係部部車都有得了屎忽
手拉有時真係拉到發脾氣嫁
撻箱方便好多

作者: ckcgary    時間: 2014-1-15 22:39
鴨比 發表於 2014-1-15 22:35
好似唔係部部車都有得了屎忽
手拉有時真係拉到發脾氣嫁
撻箱方便好多

撻箱大件丫嘛,會比大人發現咁大舊玩具......
個袋都未必有咁大.....請問你地點拎咁多嘢出去玩?

作者: victor1997621    時間: 2014-1-15 23:13
ckcgary 發表於 2014-1-15 17:10
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車. ...

部分手拉引擎可以改。
作者: victor1997621    時間: 2014-1-15 23:16
ckcgary 發表於 2014-1-15 14:24

比賽時你需要請一名機械師幫你整車,入油,執車,中途換胎等等。。。
真係鬥快架!中途換唔換胎就睇車手比賽策略lor。
其實都好似真F1咁!!!真係非常過癮!!!

作者: jun9999    時間: 2014-1-16 00:12
ckcgary 發表於 2014-1-15 22:39
個袋都未必有咁大.....請問你地點拎咁多嘢出去玩? ...

背包OK~
作者: 鴨比    時間: 2014-1-16 01:54
ckcgary 發表於 2014-1-15 22:39
個袋都未必有咁大.....請問你地點拎咁多嘢出去玩? ...

撻箱唔算好大啦  你望下實物先
但係貴JAR  夠力D既撻箱要600左右  因為要用兩舊電  如果本身無電  要買多兩舊電  平都百幾蚊一舊  再加個叉電兩百幾蚊
我好在之前玩開電車  所以有電唔洗再買
玩得越耐遙控車  D垃雜野就越黎越多  而家都係放晒係車尾箱  有需要先拎返屋企

作者: jun9999    時間: 2014-1-16 09:15
鴨比 發表於 2014-1-16 01:54
撻箱唔算好大啦  你望下實物先
但係貴JAR  夠力D既撻箱要600左右  因為要用兩舊電  如果本身無電  要買多 ...

600蚊個D係最靚咁滯
普通2XX-4XX個D夠哂架啦.
電用粉電比較好, 鴨記幾十至一百蚊有舊.差機70蚊左右..

作者: ckcgary    時間: 2014-1-16 12:09
我有鋰電,咁就唔使另外買粉電.......題外話,粉電容量幾大?差機係專用差水電粉電嗰啲?其實可唔可以接差電機差鋰電呢?
記得好幾廿年前啲師兄係帶一大舊水電去差電玩.....粉電係咪鴨記電子舖門口櫥窗細細舊灰色嗰啲電?

二百幾平平地嘅撻箱有咩揀?撻箱得一個摩打仔,點解要兩舊電推呢?
作者: bear_cat_x    時間: 2014-1-16 13:06
我用hobby pro,有兩個摩打嘅。事實有人試過用一舊7.4係推唔郁嘅。唔係指明適用差機可能有快啲打柴同其他風險。粉電有好多容量選擇,小至幾千大至過萬
作者: jun9999    時間: 2014-1-16 13:10
容量唔知呢, 冇寫我又冇特別問
要用粉電專用差機.
鴨記電子舖門口櫥窗細細舊灰色嗰啲電就係啦, 要買12V.
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... el&actsrch=srp3
點解要兩舊電推?一舊未必夠力.
作者: KEI_RRR    時間: 2014-1-16 14:04
jun9999 發表於 2014-1-16 13:10
容量唔知呢, 冇寫我又冇特別問
要用粉電專用差機.
鴨記電子舖門口櫥窗細細舊灰色嗰啲電就係啦, 要買12V.

粉電 7AH=7000ma
粉電12V用1舊,
7.2-7.4 電用2舊

作者: ckcgary    時間: 2014-1-16 15:55
多謝以上師兄指導.......努力刨文中.......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2