RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電池電壓過低,係咪唔用得? [打印本頁]

作者: dogdognamhk28    時間: 2014-7-3 02:03
標題: 電池電壓過低,係咪唔用得?
如題,有咩方法叉番起?
作者: kevin-ysl    時間: 2014-7-3 09:15
駁一駁...用ni-mh mode充佢...
起佢開始發熱就即停~~~
講緊只係一兩分鐘!!
之後再試用li-po mode充...
唔得就放盡佢調落果皮箱啦~~~
作者: ricekwan    時間: 2014-7-3 10:53

較到最低A數差一陣,如去到3V可較大A

注意要每cell去到4.2,如有一cell差唔到,會差爆其他cell

唔得的話用膠紙包好電極,放入電池回收箱

作者: ed1213    時間: 2014-7-3 12:10
用另一舊差好電池 (cell數要一樣)正接正,負接負去差番起佢最安全.

作者: kelvinayhh    時間: 2014-7-3 17:42
ed1213 發表於 2014-7-3 12:10
用另一舊差好電池 (cell數要一樣)正接正,負接負去差番起佢最安全.

新方法

作者: sfdo    時間: 2014-7-3 19:57
ed1213 發表於 2014-7-3 12:10

呢種叫 搭過江龍,汽車電池好常用呢個方法。
唔係D咩新方法。
但鋰電建議用平衡線來 正接正,負接負 ,會好D。

作者: hungbobby    時間: 2014-7-3 22:48
If u r not completely sure what u r doing, it doesn't worth risking explosion for a mere hundred some dollars!
作者: ed1213    時間: 2014-7-3 23:53
sfdo 發表於 2014-7-3 19:57
呢種叫 搭過江龍,汽車電池好常用呢個方法。
唔係D咩新方法。
但鋰電建議用平衡線來 正接正,負接負 ,會 ...

c hing 補充得好好,最好先接主線再接平衡線

作者: maxchow    時間: 2014-7-4 00:17
叉機 set 0.xA,用 NiMh mode 叉佢, 按去睇到每 cell 電壓, 每 cell 都過 3V 就停,就得。
作者: dogdognamhk28    時間: 2014-7-4 01:05
I多謝師兄教路
作者: rcracing    時間: 2014-7-6 12:29
對電池無充份認識,建議揾個資深車友幫你手,如果唔係就唔好係屋企試,以免火燭!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2