RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: AMZ入手,新手組裝記~~ [打印本頁]

作者: johnnykut    時間: 2014-7-21 22:09
標題: AMZ入手,新手組裝記~~

話說上左一次MMS之後,開始中毒,今日行旺角忍唔住買左部AMZ~
買AMZ既原因係覺得佢好似我以前印象既遙控車,好評亦有唔少,雖然知道要有好多地方修正先會行得好
但係仍然想挑戰一下,以前有玩模型,動手能力還可以,但對遙控車原住新手,所以想請各位指導一下安裝時候既注意事項

先黎開箱圖
[attach]819686[/attach]

[attach]819687[/attach]

[attach]819689[/attach]

[attach]819690[/attach]

作者: johnnykut    時間: 2014-7-21 22:26
話咁快就有問題
首先安裝前後波箱,膠件要打磨一下先入到底板,已解決

問題1: 有一隻啤令塞唔入其中一隻珠差,,用卡尺度完原來大左0.8MM
           鋪頭有冇得換呢??如果冇就要自己磨
[attach]819701[/attach]

[attach]819702[/attach]

問題2: 珠差位發覺有鬆,如果我冇理解錯,係要用介子攝虛位??唔駛攝滿??

圖有右邊啤令位有大概0.5MM既虛位
[attach]819700[/attach]

作者: johnnykut    時間: 2014-7-22 00:16
見未有師兄得閒,我決定唔等,磨薄少少
[attach]819742[/attach]

希望支野唔好咁易斷

作者: 1BM    時間: 2014-7-22 13:09
行FHSS 2.4G 是否對應Futaba 的 FHSS 2.4G 發射?
作者: johnnykut    時間: 2014-7-22 13:39
1BM 發表於 2014-7-22 13:09
行FHSS 2.4G 是否對應Futaba 的 FHSS 2.4G 發射?

唔清楚
我買左gogolap接受,準備ko控用

作者: vitasoy    時間: 2014-7-23 00:48
其實唔洗磨珠差, 你較返鬆支珠差就會入到...

作者: johnnykut    時間: 2014-7-23 01:21
vitasoy 發表於 2014-7-23 00:48
其實唔洗磨珠差, 你較返鬆支珠差就會入到...

多謝師兄既回覆,我終於等到你啦
尋晚研究左好耐都唔識拆個珠差,更加唔識得較
上網搵唔到,唔該師兄教下路

作者: johnnykut    時間: 2014-7-23 03:07
感激 維他奶兄 既寶貴提示,珠差可以調教
於是再拎上手慢慢搵,終於俾我搵到原來有個揸手位,螺絲就可以教鬆緊,什至拆開

[attach]820054[/attach]

拆開洗珠,再落差速油同啤令油
整完之後感覺上好過岩岩開盒o個時

作者: 1BM    時間: 2014-7-23 08:38
johnnykut 發表於 2014-7-22 13:39
唔清楚
我買左gogolap接受,準備ko控用

乜唔系跟埋接收ESC(2in1)咩?
仲要另外買接收?
作者: go2usie    時間: 2014-7-23 16:58
6.13mm - 6.03mm = 0.08mm
作者: johnnykut    時間: 2014-7-24 01:24
11-3=8
冇錯

不如師兄指教下我amz有咩注意丫
小學加減數我真係ok
作者: mary123    時間: 2014-7-24 14:15
請大家小心AMZ , 買了返去, 一定整死人 ,樣樣都要整,
珠叉一定用唔到, 不順暢, 狗骨個孔太小,沒有用, 頭一粒中軸齒太大。
轉向柸有空位。好難玩和維修。

作者: vitasoy    時間: 2014-7-24 15:21
mary123 發表於 2014-7-24 14:15
請大家小心AMZ , 買了返去, 一定整死人 ,樣樣都要整,
珠叉一定用唔到, 不順暢, 狗骨個孔太小,沒有用, 頭一 ...

一定咁西利?點解我同朋友們冇事既...

作者: eternity    時間: 2014-7-25 12:33
我岩岩都買左部amz
作者: eternity    時間: 2014-7-25 12:34
想問下amz係唔係無出頭單同尾直架?
作者: 丘比凸    時間: 2014-7-25 13:18
eternity 發表於 2014-7-25 12:34
想問下amz係唔係無出頭單同尾直架?

京商awd共用

作者: eternity    時間: 2014-7-25 14:15
Thank you師兄解答
作者: yulong    時間: 2014-7-28 12:50
这颗珠差要处理起来也不是很理想,不过那颗压力bearing不错
作者: eternity    時間: 2014-7-29 20:41
請問各位師兄
AMZ 有咩殻選擇?
FT86 可以用嗎?

今日去左KWS買左個SUBARU WRC2008 老細話岩用
點知中左招》。《
作者: chui    時間: 2014-7-30 15:57
我用緊r8.唔洗換offset鈴。
作者: johnnykut    時間: 2014-8-1 04:41
出完POST之後就去左車場,請教下有冇D改件要換,一買就忍唔到手,差唔多買晒咁滯,,可能由於部車部出,唔算太多野
返到屋企裝下拆下再裝下,對部車既了解多左,好多第1次未執順既位,第2次後應該攪掂晒,其餘就要再上車場請教下高手們了
簡單介紹下,,,
1.珠差要上油,
2.懸掛膠件要磨下,
3.膠轉向杯要度下配對先好裝,否則有機會左右唔平衡
4.原裝摩打有機會用用下會內部接觸不良,要小心用,,(要改裝就要量力而為)

[attach]822549[/attach]

跟住就係噴車殼,之後就可以去玩啦

如果各位想一買返黎唔駛用腦就落場玩,AMZ未必岩你,,,,,但想學下部車既結構同時間多既朋友,AMZ真係好好砌,改件一定會比MINI-Z少
我呢個未玩過遙控車既新手都覺得正,,應該有唔少師兄會覺得好玩

作者: wingscreamer    時間: 2014-8-1 14:10
nice car

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2