RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: SCX10 AX90027入手, 新手求救文, 初步完成 22 樓, 謝謝解答 [打印本頁]

作者: skyhawk    時間: 2014-11-9 13:16
標題: SCX10 AX90027入手, 新手求救文, 初步完成 22 樓, 謝謝解答

[attach]845970[/attach]

等了好多個月終於入手, 係平百幾, 但遲咗成個月先有貨...

各位個油壓係SET正壓定中壓?

作者: worldcitizen    時間: 2014-11-9 13:41
Good car! From Rcmart?
Nice
作者: skyhawk    時間: 2014-11-9 13:51
係, 佢終於到貨
作者: yuenwai    時間: 2014-11-9 15:18
有得玩等吓又何妨呢
作者: skyhawk    時間: 2014-11-9 18:48
我覺得個油壓入咗油之後好硬, 再大力壓落去就爆返D油出來,,

請問各位係唔係咁??
作者: vivio    時間: 2014-11-10 10:21
kit板 D用料是否靚D?
唔該c兄!

作者: skyhawk    時間: 2014-11-10 10:27
vivio 發表於 2014-11-10 10:21
kit板 D用料是否靚D?
唔該c兄!

我又未比較過,  我最鍾意砌車, 所以KIT係最好玩

我見到, KIT版條避震係鋁造, RTR係黑色唔知係唔係膠造

作者: skyhawk    時間: 2014-11-10 10:30

沉晚砌到一半, 搞唔惦條避震

我入滿油扭實佢, 發現太硬, 大力D都爆油.. 係唔係扭得太實??

今早睇咗呢個youtube, 原來係要咁SET.. 入完油推到條杆去到最頂先扭實個蓋..

今晚返去試下..   唔知各位係唔係咁搞

https://www.youtube.com/watch?v=ppf-hA7AoeM

作者: ricksonchow    時間: 2014-11-10 10:31
避震, 8條 Link, 轉向link 得KIT先係金屬
作者: skyhawk    時間: 2014-11-10 10:37
除咗8樓避震問題..   我仲想買以下燈片..

廣華邊間有??  我去過極速都唔覺有好多AXIAL D零件

登錄/註冊後可看大圖

作者: abcdef    時間: 2014-11-10 12:44
我入避震油方法是拉到最長,只入3/4油,然後縮到油面上頂蓋上。當然只限慢爬車啦!
作者: angryboy    時間: 2014-11-10 13:07
skyhawk 發表於 2014-11-10 10:30
沉晚砌到一半, 搞唔惦條避震

我入滿油扭實佢, 發現太硬, 大力D都爆油.. 係唔係扭得太實??

正確系拉到最低入滿油,推回大半支芯,扭蓋,又真空又回得靚,試下
作者: angryboy    時間: 2014-11-10 13:14
skyhawk 發表於 2014-11-10 10:37
除咗8樓避震問題..   我仲想買以下燈片..

廣華邊間有??  我去過極速都唔覺有好多AXIAL D零件

waigo至多
作者: skyhawk    時間: 2014-11-10 13:26
angryboy 發表於 2014-11-10 13:07
正確系拉到最低入滿油,推回大半支芯,扭蓋,又真空又回得靚,試下

Thank you , 返去試下, 又學到嘢!!

作者: vivio    時間: 2014-11-10 14:12
ricksonchow 發表於 2014-11-10 10:31
避震, 8條 Link, 轉向link 得KIT先係金屬

如果淨係買這些改件幾錢?

作者: angryboy    時間: 2014-11-10 14:18
vivio 發表於 2014-11-10 14:12
如果淨係買這些改件幾錢?

智x落有,原廠唔平
作者: ricksonchow    時間: 2014-11-10 14:37
X樂有好多, 四粒燈罩連鏡片同網都係$4X
作者: skyhawk    時間: 2014-11-10 15:23

謝謝報料, 今日去shop 下補品先, 架unlimited 車身長, 市面沒有一個頂架啱用, 睇來去買D銅條焊返個架..  我見有ching 做過

暫時我見有呢兩個款..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

諗住上呢個pure orange, 上次megabox 1:1車展勁想買返架返屋企.

登錄/註冊後可看大圖

作者: l96a1    時間: 2014-11-10 20:49
skyhawk 發表於 2014-11-10 10:27
我又未比較過,  我最鍾意砌車, 所以KIT係最好玩

我見到, KIT版條避震係鋁造, RTR係黑色唔知係唔係膠造

ching 有RTR版嗎﹖
作者: skyhawk    時間: 2014-11-11 01:27
應該無.
作者: Ericang    時間: 2014-11-12 17:42
入滿油上 cap , 推上扭實。
YouTube search "Bleed the shocks" 睇下。
我都買左原廠燈片,fit 前後 bumper 的,印象中得網上店有。
偉高零件大部份 Exo or wraith,反而 scx10 唔多。

作者: skyhawk    時間: 2014-11-13 16:10
終於搞惦, 而家諗下點買個行李架返來,

[attach]847124[/attach]

暫時見到上面有呢個, 得呢隻用係JEEP unlimited... 仲要自己加燈.
D110果D型好多.. 真係好難搵,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: skyhawk    時間: 2014-11-13 19:08
ricksonchow 發表於 2014-11-10 14:37
X樂有好多, 四粒燈罩連鏡片同網都係$4X

X樂即係邊間?廣華街果邊?請指教
作者: worldcitizen    時間: 2014-11-13 22:13
http://hk861.com/channel.php?cid=2233
智   樂

作者: skyhawk    時間: 2014-11-14 00:45
哎呀,, 真係睇漏眼, 平時都唔覺生暉隔離有間車仔鋪..

作者: sam529    時間: 2014-11-14 10:06
Hi Ching,

I also have this jeep, any time to come out to play?

sam
作者: skyhawk    時間: 2014-11-15 00:31
sam529 發表於 2014-11-14 10:06
Hi Ching,

I also have this jeep, any time to come out to play?

等我整埋燈就惦
作者: lova    時間: 2014-11-24 17:40
好靚
作者: sam529    時間: 2015-5-27 22:58
Ching,

waiting for you!!

sam

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2