RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Axial Yeti 技術討論區 [打印本頁]

作者: billgate803    時間: 2015-1-24 12:36
標題: Axial Yeti 技術討論區

不如整個yeti 技術討論區
小弟剛入手yeti, 打算裝1/10的電子野加540摩打, 初步發現少少心德,就是現在跟的32pitch摩打齒係5mm軸心唔岩用,如裝540摩打,可用 tamiya的DT03用pinion gear(0.8mod)與32pitch係共用的。

作者: stream    時間: 2015-1-24 15:41
如師兄們買的是 RTR, 係玩之前真係要 CHECK 下部車先, 以我部為例開始玩時前後波掉轉咗, 開初以為係個控 SET 咗 REV, 點知 冇論係 SET NOR 或者 REV 前後波都係掉轉, 之後又再去 RE-PROGRAME 過電變嘅前後波及中位, 但都係唔得, 最後搵到個原因係原廠將電變嘅 POLE-B 駁咗去摩打嘅 POLE-C 位, 而電變嘅 POLE-C 就去咗摩打嘅 POLE-B, 跟正後即刻回復正常, 所以 RTR 呢家野不可掉以輕心 ! 最後係好車一部, 開心亂劈
作者: 馬糬    時間: 2015-1-24 15:49
RTR最好遂粒螺絲check 吓、上緊,有須要落螺絲膠。
作者: stevensh    時間: 2015-1-24 18:14
仲有原裝既尾wheel hub好容易爛,預左要買鋁合金upgrade,除非唔飛街玩慢爬…
我裝左全車頭尾燈,幾型![attach]863876[/attach][attach]863875[/attach]

作者: stream    時間: 2015-1-24 18:56
stevensh 發表於 2015-1-24 18:14
仲有原裝既尾wheel hub好容易爛,預左要買鋁合金upgrade,除非唔飛街玩慢爬…
我裝左全車頭尾燈,幾型!
...

作者: Annie268    時間: 2015-1-24 19:06
Very good.
作者: billgate803    時間: 2015-1-25 04:53
stream 發表於 2015-1-24 15:41
如師兄們買的是 RTR, 係玩之前真係要 CHECK 下部車先, 以我部為例開始玩時前後波掉轉咗, 開初以為係個控 SE ...

感謝分享

作者: billgate803    時間: 2015-1-25 04:55
stevensh 發表於 2015-1-24 18:14
我裝左全車頭尾燈,幾型!
...

作者: cklin82    時間: 2015-1-25 09:49
好想買, RTR RCMart sell 3199, KWS  有無邊間再平!?
作者: billgate803    時間: 2015-1-25 13:22
cklin82 發表於 2015-1-25 09:49
好想買, RTR RCMart sell 3199, KWS  有無邊間再平!?

極速$2998

作者: cklin82    時間: 2015-1-25 13:43
good, 一陣去行下, thanks
作者: stream    時間: 2015-1-25 13:44
cklin82 發表於 2015-1-25 09:49

Red star 有貨的話應該係$28xx

作者: 965    時間: 2015-1-25 14:29
stream 發表於 2015-1-25 13:44

差咁遠?  一百幾十 就冇乜所為... 成三百? 我仲好鐘意 RC mart tim.... (吾知點解 KWS 之類 d shop, 成日都吾同價錢,就算同一間)

作者: kiying    時間: 2015-1-25 15:03
師兄,kit 咩價?
作者: jamc4    時間: 2015-1-26 12:01
我都忍唔住入咗部,星期日在南生圍玩咗轉.....好玩...正
作者: stevensh    時間: 2015-1-26 14:13
jamc4 發表於 2015-1-26 12:01
我都忍唔住入咗部,星期日在南生圍玩咗轉.....好玩...正

Chung, 記得拎實d螺絲呀!原裝返黎好多螺絲都鬆鬆地…
作者: NICKELHUNG    時間: 2015-1-26 18:06
尤其是傳動軸幾米一定check清楚, 上緊+羅C膠
作者: 聶風    時間: 2015-1-26 19:57
我在rc孖買只係$23XX
作者: 聶風    時間: 2015-1-26 20:02

借朋友D相一用,我架 kit yeti

登錄/註冊後可看大圖

作者: billgate803    時間: 2015-1-26 22:36
聶風 發表於 2015-1-26 20:02
借朋友D相一用,我架 kit yeti

好靚仔, 有無裝啲OPTION咁?
同埋裝左咩電子野

作者: billgate803    時間: 2015-1-26 22:38
馬糬 發表於 2015-1-24 15:49
RTR最好遂粒螺絲check 吓、上緊,有須要落螺絲膠。

對啊~

作者: billgate803    時間: 2015-1-26 22:39
stream 發表於 2015-1-25 13:44

今天見極速$31XX

作者: billgate803    時間: 2015-1-26 22:41
jamc4 發表於 2015-1-26 12:01

好丫~到時影啲相睇下

作者: billgate803    時間: 2015-1-26 22:45
網上找到一個新圖案

作者: stream    時間: 2015-1-26 23:59
幾好喎,不過好似碳纖板型啲
作者: 965    時間: 2015-1-27 01:27
billgate803 發表於 2015-1-26 22:45
網上找到一個新圖案

O K wor ..  

過兩日 pick up .. stock body 其實都 not bad ..

作者: jamc4    時間: 2015-1-27 11:20
請問,KWS邊間多改件買...因為"車"...行得走得就要改..架啦
作者: 聶風    時間: 2015-1-30 23:29
要換尾避震果塊金屬片,其他用手原裝都ok
作者: 聶風    時間: 2015-1-30 23:30
電子野用hobbywing sct pro combo
作者: stevensh    時間: 2015-2-2 21:46
有興趣請pm我,thanks.
http://rc-evo.com/xbbs/thread-346377-1-1.html
作者: leeho888    時間: 2015-2-3 21:23
想問下各位架yeti,應該用幾大容量鋰電呢?
作者: billgate803    時間: 2015-2-5 20:40
leeho888 發表於 2015-2-3 21:23
想問下各位架yeti,應該用幾大容量鋰電呢?

我就2cell, 4200mah ip 電不過容量既野豐儉由人
作者: billgate803    時間: 2015-2-5 20:41
有無人裝過gpm啲件?唔知fit唔fit位
作者: leeho888    時間: 2015-2-6 00:03
billgate803 發表於 2015-2-5 20:40
我就2cell, 4200mah ip 電不過容量既野豐儉由人

請問舊電一次可以玩幾耐?
作者: PaulT    時間: 2015-2-6 01:42
billgate803 發表於 2015-2-5 20:41
有無人裝過gpm啲件?唔知fit唔fit位

我架Yeti 仔用咗唔少GPM 件,絕大部份都fit,最抵買係個鋁外鈴,因為原廠個膠鈴頂唔信,行行下飛出嚟,加上個鋁外鈴都算輕,快跑摩打唔會好熱。又實淨。

不過GPM 個knuckle 條臂好貼個鈴,可能會磨到個鈴,換其他beadlock  wheel 可能會頂到個beadlock,鋁knuckle 應該係SSD 牌最好,不過好少地方有貨。

其他upgrade so far 無問題,除咗條 spring steel 臂抄爆咗 @@,有budget 買VP 鈦合金穩彈。
作者: 965    時間: 2015-2-6 02:13
鋁外鈴.... So just the outside piece? The middle "tube" and inner piece can keep? Then good wor... Won't be expensive as usual aluminum beadlock...
作者: billgate803    時間: 2015-2-6 06:08
leeho888 發表於 2015-2-6 00:03
請問舊電一次可以玩幾耐?

半小時左右

作者: billgate803    時間: 2015-2-6 06:11
PaulT 發表於 2015-2-6 01:42
我架Yeti 仔用咗唔少GPM 件,絕大部份都fit,最抵買係個鋁外鈴,因為原廠個膠鈴頂唔信,行行下飛出嚟,加 ...

THX CHING, 您部全黑好靚, 是否GPM黑色鋁件? 是否上門GPM荔枝角OFFICE度買嗎?

作者: PaulT    時間: 2015-2-6 09:28
965 發表於 2015-2-6 02:13
鋁外鈴.... So just the outside piece? The middle "tube" and inner piece can keep? Then good wor... W ...

OK 架,啲原廠膠鈴野可以用返,勁環保!個 beadlock 暫時都幾好。就係呢款:http://www.asiatees.com/display? ... odel=Yeti&id=101776

To Billgate803 Ching:

係呀,用GPM 黑色鋁件。Office 喺荔枝角C出口一出就係,我通常都係 email 落單先,佢地都幾 nice,有貨的話過兩日就可以去攞。

作者: 965    時間: 2015-2-6 14:23
Thx you... 我部全 stock... 淨係減咗肥同煲咗膠....
作者: PaulT    時間: 2015-2-6 20:40
965 發表於 2015-2-6 14:23
Thx you... 我部全 stock... 淨係減咗肥同煲咗膠....

唉,我都唔想改,本來諗住買RTR 唔使煩,點知架野咁多問題,早知買 雷虎 MT4 G3好過,啲人架野好正。
作者: 965    時間: 2015-2-7 01:27

Good wor ..  

You can buy Thunder Tiger in HK's shops ? (or go Taiwan to buy?) MT4 is tough as nail,good for crazy bashing .. but not selling in Canada .. even discontinued in USA ..  (May be conflict with Team Associated)

For Yeti ..  some weakness, but for bashing in HK, should be good .. don't think people do 20 ft flying nor smashing to tree at 60+ km/hr .. lol
作者: billgate803    時間: 2015-2-7 06:07
PaulT 發表於 2015-2-6 09:28
OK 架,啲原廠膠鈴野可以用返,勁環保!個 beadlock 暫時都幾好。就係呢款:http://www.asiatees.com/disp ...

thx ar Paul 師兄

作者: PaulT    時間: 2015-2-7 11:19
965 發表於 2015-2-7 01:27
Good wor ..  

You can buy Thunder Tiger in HK's shops ? (or go Taiwan to buy?) MT4 is tough as nail ...

我見官網仲有得賣, 香港應該仲有雷虎代理. 唔知 mt4 既車架係同 associated 架 rival 一樣?
改 Yeti 真係好頭痛, 一玩3s 個尾 wheel hub 就爛, upgrade 鋁 wheel hub 就逐條鈴行行下飛出嚟, 然後上網搵發覺「 6孔」鈴選擇勁少, 改用 hex 既話前後軸距又唔啱, 又唔想天價買 vanquish, 去 KWS 「至落」,賣嗰啲全部係慢爬用, 石頭咁重, 淨係條鈴就煩左兩個禮拜...GPM 如果唔出條鋁外鈴真係唔知點算.

遲啲諗住換個 hobbywing 電變玩 4s (用返 rtr motor) , 所以會慢慢 upgrade 其他鋁 parts, 其實有諗過當 1/8 咁玩 6s ,不過啲摩打(同電)好似裝唔落, 上網有條友換咗個 Castle 1/8 Sidewinder 入去: http://www.youtube.com/watch?v=dhEQt1i7t9o

有無師兄可以介紹啲無咁大的1/8摩打?

作者: 965    時間: 2015-2-7 14:14
MT4 and Rival are diff ga... MT4 is more like a Truggy with MT tires, Rival is MT.

My Yeti comes with aluminum upgraded hub from Axial (all comes with that now) heard that they are better, (-20c outside now, so I hvnt play mine...lol)

Yeti 3s 已經好快,pinion 仲可以上多一兩 T for higher speed...(個 castle ESC 最好加風扇)  4S 我諗會好似 Traxxas 咁化學 ... 快都係玩 1/8 Truggy ... 又諗過轉 sensor motor...好爬 d, 不過死人 HobbyKing 個 sale 啱啱玩完...

作者: PaulT    時間: 2015-2-7 15:29
965 發表於 2015-2-7 14:14
MT4 and Rival are diff ga... MT4 is more like a Truggy with MT tires, Rival is MT.

My Yeti comes wi ...

哎,啱啱拎返架yeti 出嚟整,發覺上次唔單止炒爆個 front arm bulk 同 GPM spring steel 臂, 連A臂條螺絲都斷埋.有一半留咗係入面.  咁係咪要買過個車底??
作者: 965    時間: 2015-2-7 15:52
So big pan wor ..  

Aiya .. we can call Yeti "Traxxas EMaxx" now ..  
作者: PaulT    時間: 2015-2-8 10:12
here are some extra fotos of my yeti, mod my front and added dust cover...
作者: PaulT    時間: 2015-2-8 10:17
photoos
作者: billgate803    時間: 2015-2-8 16:41
PaulT 發表於 2015-2-7 11:19
我見官網仲有得賣, 香港應該仲有雷虎代理. 唔知 mt4 既車架係同 associated 架 rival 一樣?
改 Yeti 真係 ...

查實用540摩打會否好啲?,部車本身咁脆弱

作者: billgate803    時間: 2015-2-8 16:43
PaulT 發表於 2015-2-8 10:17
photoos

係咪部車未爛前相片?好型,特別係條胎

作者: billgate803    時間: 2015-2-8 16:46
PaulT 發表於 2015-2-7 15:29
哎,啱啱拎返架yeti 出嚟整,發覺上次唔單止炒爆個 front arm bulk 同 GPM spring steel 臂, 連A臂條螺絲都 ...

您部車都好傷下,會唔會係您部車啲電子野太勁?連gpm件都整爛

作者: PaulT    時間: 2015-2-8 17:45
billgate803 發表於 2015-2-8 16:46
您部車都好傷下,會唔會係您部車啲電子野太勁?連gpm件都整爛

電子野 100% RTR, 大陸獅牌鋰電 5300mah 3s, 正常野。
我都唔知,應該係爆咗front arm bulk 之後,條A臂luck咗出嚟,連帶扯斷埋條螺絲同spring steel。

我諗各位師兄可以研究下 upgrade 咗個鋁 front arm bulk先,唔係A 臂鬆脫架車真係好傷。
作者: billgate803    時間: 2015-2-8 18:25
PaulT 發表於 2015-2-8 17:45
電子野 100% RTR, 大陸獅牌鋰電 5300mah 3s, 正常野。
我都唔知,應該係爆咗front arm bulk 之後,條A臂l ...

icic good point, thx alot

作者: 965    時間: 2015-2-9 05:08
PaulT 發表於 2015-2-6 20:40
唉,我都唔想改,本來諗住買RTR 唔使煩,點知架野咁多問題,早知買 雷虎 MT4 G3好過,啲人架野好正。 ...

Yeah ..  

Check this out!!

http://thundertiger.com/products-detail.php?lang=tw&id=60

作者: billgate803    時間: 2015-2-9 13:02
PaulT 發表於 2015-2-8 17:45
我都唔知,應該係爆咗front arm bulk 之後,條A臂l ...

可裝axial呢件 parts加ax80100

作者: Annie268    時間: 2015-2-9 14:43
Very good..
作者: PaulT    時間: 2015-2-9 18:02
965 發表於 2015-2-9 05:08
Yeah ..  

Check this out!!

正!仲有埋 Go Pro 喺上面...

有無師兄知道邊度有axial 螺絲賣? 我要配返條 AXA0128... KWS 「至落」係咪有得配? thanks..

作者: PaulT    時間: 2015-2-9 18:06
billgate803 發表於 2015-2-9 13:02
可裝axial呢件 parts加ax80100

my yeti won't be so hurt if have this one
作者: billgate803    時間: 2015-2-9 18:40
PaulT 發表於 2015-2-9 18:02
正!仲有埋 Go Pro 喺上面...

有無師兄知道邊度有axial 螺絲賣? 我要配返條 AXA0128... KWS 「至落」係咪 ...

志落啲野唔係好fit位,比gpm質量還差好多,又重,又易彎,just my opinion, 您見佢地間鋪愈做愈細應該明咩因由

作者: billgate803    時間: 2015-2-9 18:48
PaulT 發表於 2015-2-9 18:06
my yeti won't be so hurt if have this one

您炒之前有無jam機??用咩遙控

作者: PaulT    時間: 2015-2-9 23:28
billgate803 發表於 2015-2-9 18:48
您炒之前有無jam機??用咩遙控

都係 RTR 遙控,無JAM 啊應該, 但係玩嗰陣有時會無啦啦息咗....

作者: hongcfu    時間: 2015-2-10 19:50
Option wheel hub 要買定
作者: billgate803    時間: 2015-2-10 22:19
PaulT 發表於 2015-2-9 23:28
都係 RTR 遙控,無JAM 啊應該, 但係玩嗰陣有時會無啦啦息咗....

OHIC~

作者: billgate803    時間: 2015-2-10 22:20
hongcfu 發表於 2015-2-10 19:50

在那一間有黑色買

作者: cncc    時間: 2015-2-11 02:33
呢架入倉玩得唔得?
作者: billgate803    時間: 2015-2-11 12:21
cncc 發表於 2015-2-11 02:33
呢架入倉玩得唔得?

相信絕對無問題

作者: billgate803    時間: 2015-2-11 12:25
請問大家kit版,係跟一塊定兩塊AX31067

作者: PaulT    時間: 2015-2-11 21:35
billgate803 發表於 2015-2-11 12:21
相信絕對無問題

我都諗過入倉玩,不過都係等啲避震附近啲位upgrade 咗做鋁先...
啲鬼佬做過review, 話架野飛起的時候,個頭會先「聚」落地, 有無師兄試飛過?

作者: Annie268    時間: 2015-2-11 22:38
very good...
作者: billgate803    時間: 2015-2-11 22:41
PaulT 發表於 2015-2-11 21:35
我都諗過入倉玩,不過都係等啲避震附近啲位upgrade 咗做鋁先...
啲鬼佬做過review, 話架野飛起的時候,個 ...

但膠比鋁有彈性, 及耐撞

作者: leeho888    時間: 2015-2-13 23:52
終於忍吾住入左部,仲未買電,請問各位用咩電呢?
作者: transit    時間: 2015-2-14 07:59
小弟呢排都買左一部kit版,但未買電變同摩打,師兄有咩推介?
作者: 965    時間: 2015-2-14 11:43
行 sensoreed, 應該會好爬 d...
作者: PaulT    時間: 2015-2-14 12:34
billgate803 發表於 2015-2-11 22:41
但膠比鋁有彈性, 及耐撞

可能是吧,有機會入倉飛下。其實我得MX Club 條路 啱 Yeti 多啲。

嘩,咁多師兄買 yeti,遲下 rc smart啲補品好快又掃晒
作者: 965    時間: 2015-2-14 15:31
而家有 kit, 買家易分類, 要求高 d, 要多補品, 有多時間, 會買 kit, 加小小野就吾差...

好似我而家咁, 仔細老婆殘...都係 RTR 算 ..
作者: transit    時間: 2015-2-14 16:12
但係咪scx10個波箱好d,扭力大d?
作者: billgate803    時間: 2015-2-14 17:07
裝左gpm摩打左,fit位,同埋都幾輕

作者: billgate803    時間: 2015-2-14 17:09
PaulT 發表於 2015-2-14 12:34
可能是吧,有機會入倉飛下。其實我得MX Club 條路 啱 Yeti 多啲。

嘩,咁多師兄買 yeti,遲下 rc smart ...

係啊,但rcmart啲件顏色少選擇

作者: billgate803    時間: 2015-2-14 17:12
965 發表於 2015-2-14 15:31
而家有 kit, 買家易分類, 要求高 d, 要多補品, 有多時間, 會買 kit, 加小小野就吾差...

好似我而家咁, 仔 ...

對哦965ching, rtr方便好多,我砌左成個禮拜都未砌好
作者: billgate803    時間: 2015-2-14 17:13
transit 發表於 2015-2-14 16:12
但係咪scx10個波箱好d,扭力大d?

都唔會,yeti波箱都好大扭力

作者: transit    時間: 2015-2-14 22:36
小弟因為響車廠做,所以好多呢d車,所以post出黎比大家研究下可否抄足佢咁整一架呢種拉花,尤其係後面西藏地圖同香港logo
作者: Annie268    時間: 2015-2-14 23:16
So beautiful..
作者: billgate803    時間: 2015-2-15 16:06
transit 發表於 2015-2-14 22:36
小弟因為響車廠做,所以好多呢d車,所以post出黎比大家研究下可否抄足佢咁整一架呢種拉花,尤其係後面西藏 ...

其實部車都係全白為主,其他顏色可用printer 印係 a4 size膠紙上,再係面加透明膠紙防水
作者: billgate803    時間: 2015-2-15 16:16
transit 發表於 2015-2-14 07:59
小弟呢排都買左一部kit版,但未買電變同摩打,師兄有咩推介?

我都係用1/10野 hw120a v2.1

作者: billgate803    時間: 2015-2-15 16:17
hongcfu 發表於 2015-2-10 19:50

ching, 無用咩牌子wheel hub

作者: billgate803    時間: 2015-2-15 16:23
leeho888 發表於 2015-2-13 23:52
終於忍吾住入左部,仲未買電,請問各位用咩電呢?

ip 2s  4200mah, 師兄您有何打算?

作者: transit    時間: 2015-2-15 16:59
hobbywing既電變加21.5T摩打得唔得?
作者: billgate803    時間: 2015-2-15 18:30
transit 發表於 2015-2-15 16:59
hobbywing既電變加21.5T摩打得唔得?

呢款如果玩慢爬會ok,但就唔快

作者: transit    時間: 2015-2-15 20:47
電變用返呢款,但摩打用17.5T會唔會取得平衡?
作者: billgate803    時間: 2015-2-15 23:05
transit 發表於 2015-2-15 20:47
電變用返呢款,但摩打用17.5T會唔會取得平衡?

這電變如是60A,可用8.5T摩打,速度會快啲,17.5t會好慢

作者: billgate803    時間: 2015-2-15 23:10
我印象中17.5無刷,比有刷白豬更慢
作者: transit    時間: 2015-2-15 23:47
有師兄推介呢款
作者: leeho888    時間: 2015-2-16 00:54
billgate803 發表於 2015-2-15 16:23
ip 2s  4200mah, 師兄您有何打算?

想買3s 5000mah,但未諗到買邊隻好
作者: billgate803    時間: 2015-2-16 01:03
leeho888 發表於 2015-2-16 00:54
想買5000mah,但未諗到買邊隻好

這款是60a防水的,但電變沒有turbo, 速度調整幅度較細,而且yeti本身有2.9kg車重,電變得60A可能唔夠照

作者: leeho888    時間: 2015-2-16 01:09
billgate803 發表於 2015-2-16 01:03
這款是60a防水的,但電變沒有turbo, 速度調整幅度較細,而且yeti本身有2.9kg車重,電變得60A可能唔夠照
...

甘係咪要用細d mah嘅電呀?
作者: billgate803    時間: 2015-2-16 01:13
leeho888 發表於 2015-2-16 01:09
甘係咪要用細d mah嘅電呀?

不是,mah可用到7000-8000也沒所謂,電變最好有120a, rcmart賣hw 120a v2.1都係$5xx

作者: billgate803    時間: 2015-2-16 01:19
leeho888 發表於 2015-2-16 00:54
想買3s 5000mah,但未諗到買邊隻好

我覺得ip電都幾好,4排用左四五年都無脹

作者: 965    時間: 2015-2-16 02:55

Yeti 咁重, 行有感 + 4s 會夠力 + smooth d ... Take advantage when building a kit.
或者 3xxx kv 550 size motor 行3s. Tekin pro4 HD 或者T8i 會幾理想
http://www.teamtekin.com/pro4-hd.html

作者: transit    時間: 2015-2-16 22:18
想問下師兄呢舊野焊響邊?呢個就係有感器?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2