RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Tamiya Frog ( VTG & ReRe ) [打印本頁]

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-9 20:51
標題: Tamiya Frog ( VTG & ReRe )

新年前走去KWS行左轉,本來係去買D 孖星油來噴殼,買完油行行下見到部Frog有貨,
以前玩青蛙做街童的情景,回憧係甘湧出來,好有衡動去買,就甘買左..........一於同個仔再做街童........ha...ha...ha

返到屋企即刻開工砌...........當晚起貨.......第二日再噴殼.......
但老實講覆刻板D 料同舊板真係無得比....舊板正好多..........新扳套模.......
只要睇,比較一下新舊板尾臂就知一二,

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-9 21:01
VTG Frog..........

作者: Annie268    時間: 2015-3-10 00:33
Very good..
作者: yakuza    時間: 2015-3-10 07:14
emaxxyeung 發表於 2015-3-9 22:01
VTG Frog..........

I like your rear damper set. I had 1 equipped on my old Frog when I was young, but the damper oil just keep leaking and no hope to fix it.

作者: tiger1    時間: 2015-3-10 07:45
nice setting of damper
作者: 3dfxhuangfang    時間: 2015-3-10 08:42
so good! so beautiful!
作者: wave    時間: 2015-3-10 08:49
全原裝個部如果加埋兩條硬天線就線very good
作者: RGear    時間: 2015-3-10 11:03
正,  美好回憶 ! 薪火相傳 !
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 13:56
yakuza 發表於 2015-3-10 07:14
I like your rear damper set. I had 1 equipped on my old Frog when I was young, but the damper oil  ...

About the old  Frog.
Leaking oil of its shock are its character.... Ha haha...

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 14:05
wave 發表於 2015-3-10 08:49
全原裝個部如果加埋兩條硬天線就線very good

無裝上去,因為放係車尾箱時太阻地方。
玩沙地先再裝上去。

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 14:06
RGear 發表於 2015-3-10 11:03

做街童,呢部係吾錯嘅選擇。

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 14:22
tiger1 發表於 2015-3-10 07:45
nice setting of damper

Thx .......

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 14:27
RGear 發表於 2015-3-10 11:03

薪火相傳就吾甘講。
一齊玩下車仔,親子活動之一,起碼比玩機好。

作者: barrypops    時間: 2015-3-10 17:27
Let's play Frog together !
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-10 19:26
barrypops 發表於 2015-3-10 17:27
Let's play Frog together !

Good idea........
作者: tiger1    時間: 2015-3-10 23:41
emaxxyeung 發表於 2015-3-10 14:27
薪火相傳就吾甘講。
一齊玩下車仔,親子活動之一,起碼比玩機好。

exactly, much better than stupid video games

作者: soup_soup    時間: 2015-3-11 15:18
小弟都買咗部,只可惜改裝零件難求了!
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-11 16:46
soup_soup 發表於 2015-3-11 15:18

師兄,
恕小弟直言,不喜請多包容。
部ReRe Frog.小弟覺得
作者: soup_soup    時間: 2015-3-11 17:07
emaxxyeung 發表於 2015-3-11 16:46
師兄,
部ReRe Frog.小弟覺得

師兄,我明白的,不過似乎係唯一出路囉,放心,我擺多過放的

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-11 18:30
soup_soup 發表於 2015-3-11 17:07
師兄,我明白的,不過似乎係唯一出路囉,放心,我擺多過放的
師兄,
其實我係想講部ReRe Frog小弟覺不值
得花太多錢去改。
粗粗地玩或者做下街童,一流。
要改就入多部舊版,再係網上慢慢找改件,
等儲齊parts再大改部舊版。
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-11 18:34
soup_soup 發表於 2015-3-11 15:18

師兄,不如快D 砌起佢,約好一齊去放青蛙,
幾部青蛙一齊玩,會好正架。

作者: soup_soup    時間: 2015-3-11 18:57
emaxxyeung 發表於 2015-3-11 18:34
師兄,不如快D 砌起佢,約好一齊去放青蛙,
...

師兄去邊度放開車?

作者: sean2013    時間: 2015-3-12 13:06
請問青蛙, 草猛, 王蜂 入到里電玩嗎?

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-12 13:43
sean2013 發表於 2015-3-12 13:06
請問青蛙, 草猛, 王蜂 入到里電玩嗎?

青蛙入到 lipo 電.我用2S玩緊。
其它吾知。

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-12 13:45
soup_soup 發表於 2015-3-11 18:57
師兄去邊度放開車?

HK.......做街童........

作者: samchung90    時間: 2015-3-14 17:42

上星期見到盒平左好多的青蛙, 原本想買, 之後再去睇已經被買了. 我心想, 係咪咁Q就係 emaxxyeung 兄買左呢? 琴日再去睇, 結果又有, 當然今次一定要買. 現已擁有. 真開心. 但發現有一個同以前好大的分別, 就是 Made in Philippines!! 不過, 總好過我地偉大既祖國生產....

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-14 23:44
samchung90 發表於 2015-3-14 17:42
上星期見到盒平左好多的青蛙, 原本想買, 之後再去睇已經被買了. 我心想, 係咪咁Q就係 emaxxyeung 兄買左呢? ...

我新年前買嘅,宜家二個仔玩架靑蛙玩得好開心。
細仔已經嘈要買多部比佢同哥哥一齊玩。

所以家下預備買多部等二兄弟一齊玩。

作者: samchung90    時間: 2015-3-15 01:09
emaxxyeung 發表於 2015-3-14 23:44
我新年前買嘅,宜家二個仔玩架靑蛙玩得好開心。
細仔已經嘈要買多部比佢同哥哥一齊玩。

GOOD! 家庭樂!!

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-15 20:33
samchung90 發表於 2015-3-15 01:09
GOOD! 家庭樂!!

師兄動手砌左未?

作者: samchung90    時間: 2015-3-15 21:39
emaxxyeung 發表於 2015-3-15 20:33
師兄動手砌左未?

未呀.. 可能唔捨得砌. 但如果砌, 又未決定砌邊架. hotshot, fox... 山豬, 之前都忍唔住買左... 唔知砌邊架先好.

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-15 22:11
samchung90 發表於 2015-3-15 21:39
未呀.. 可能唔捨得砌. 但如果砌, 又未決定砌邊架. hotshot, fox... 山豬, 之前都忍唔住買左... 唔知砌邊 ...

先砌青蛙,再約好一齊去玩。車要玩過先有感情。

作者: tiger1    時間: 2015-3-15 22:39
no worry la, just play only
作者: samchung90    時間: 2015-3-16 00:05
emaxxyeung 發表於 2015-3-15 22:11
先砌青蛙,再約好一齊去玩。車要玩過先有感情。

有point 有point.. 其實小時侯未曾擁有過 青蛙, 山豬, 同hotshot... 都係得個睇字.. 真係應該砌架玩下.

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-16 00:34
samchung90 發表於 2015-3-16 00:05
有point 有point.. 其實小時侯未曾擁有過 青蛙, 山豬, 同hotshot... 都係得個睇字.. 真係應該砌架玩下.
...

甘就更加要砌來玩下,甘多部靑蛙應該最岩粗玩.
平路又玩得,跳下又ok.
如果真係要來儲,重手D入部老蛙。
快D砌起部ReRe Frog.
都時吹雞去玩,應該有好多師兄有興趣。

作者: patseto    時間: 2015-3-17 00:05
Frog owner Chings, what size bearings (full set) does it take?  Thx.
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-17 07:19
patseto 發表於 2015-3-17 00:05
Frog owner Chings, what size bearings (full set) does it take?  Thx.

只要另外買多8粒 5x11x4 。
波箱果D bearing 跟車已經有。

作者: patseto    時間: 2015-3-17 09:18
emaxxyeung 發表於 2015-3-17 07:19
只要另外買多8粒 5x11x4 。
波箱果D bearing 跟車已經有。

Thanks Ching.

作者: samchung90    時間: 2015-3-17 11:04
emaxxyeung 發表於 2015-3-16 00:34
甘就更加要砌來玩下,甘多部靑蛙應該最岩粗玩.
平路又玩得,跳下又ok.
如果真係要來儲,重手D入部老蛙。

一回想起細個時, 求其搵塊木板, 比架草猛同optima 跳下(以前叫飛台), 我宜家(我指這一刻打緊這個post)心跳即刻加速, 有種莫名興奮感覺...

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-17 19:00
samchung90 發表於 2015-3-17 11:04
一回想起細個時, 求其搵塊木板, 比架草猛同optima 跳下(以前叫飛台), 我宜家(我指這一刻打緊這個post)心跳 ...

其實我已經有2部老蛙,NIB同一部大改。
一路都無入部Re Re.都係因為突而其來的感覺先入手re re Frog.
快D砌起佢,約好去南生圍,就可以回味這感覺。
有時做下街童,感覺几好架。
作者: paulaner    時間: 2015-3-17 23:37

Del del del
作者: paulaner    時間: 2015-3-17 23:40
早排入了DT03新蛙飛台超好玩,睇完呢個post都有興趣入番架復刻青蛙/草蜢感受下玩車樂趣。
作者: dsky    時間: 2015-3-26 03:08
今日終於忍唔住手入左部$640
三十年前第一部車再次擁有,大大盒好開心
以前架frog好硬淨,橫衝直撞都冇事,只係玩到咁上下換呔

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-26 09:54
dsky 發表於 2015-3-26 03:08
今日終於忍唔住手入左部$640
三十年前第一部車再次擁有,大大盒好開心
以前架frog好硬淨,橫衝直 ...

正......
師兄,快D 砌起佢,約好一齊去放青蛙,

作者: DLAM    時間: 2015-3-26 11:52
emaxxyeung 發表於 2015-3-12 13:43
青蛙入到 lipo 電.我用2S玩緊。
其它吾知。

師兄,青蛙可入到磚電?
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-26 12:43
DLAM 發表於 2015-3-26 11:52
師兄,青蛙可入到磚電?

入到電.我玩緊..

作者: DLAM    時間: 2015-3-26 16:59
emaxxyeung 發表於 2015-3-26 12:43
入到磚電.我玩緊..

咁要買啦,唔該師兄
作者: dsky    時間: 2015-4-7 12:42
完成!

作者: emaxxyeung    時間: 2015-4-7 17:31
dsky 發表於 2015-4-7 12:42
完成!

Nice painting .
有機會一齊放蛙。

作者: hochungyan    時間: 2016-8-2 12:12
我部尾搖臂跳人造草地斷了,CHING 们保重,㬵件难求

作者: python    時間: 2016-8-2 20:45
我成日覺得佢尾臂好薄弱,如果裝個三角形側架就好D。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2