RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 朋友的朋友俾嘅不知明12仔零件 [打印本頁]

作者: paulaner    時間: 2015-3-22 17:17
標題: 朋友的朋友俾嘅不知明12仔零件
各位師兄,朋友的朋友俾咗一箱零件我,垃垃雜雜,其中有呢 set 12仔零件,12仔我唔係好識睇(同玩),想問大家知唔知咩車?值唔值得搞?唔該各位。
作者: hihizaza    時間: 2015-3-22 18:09
三油壓,係咪Delta
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-22 18:16
Delta Super Spider

作者: vintage    時間: 2015-3-22 18:26
good stuff !!
作者: paulaner    時間: 2015-3-22 18:44
唔該師兄,上網睇咗都幾靚仔喎。搵多d資料先。

Photo from
http://www.rctech.net/forum/electric-road/37-1-12-forum-2025.html
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-22 19:24
paulaner 發表於 2015-3-22 18:44
唔該師兄,上網睇咗都幾靚仔喎。搵多d資料先。

Photo from

師兄,仲有無其它 Parts 係手?眼見無左底板,Ball Diff 同軨。

因為呢架車塊底板同份 Ball Diff 都幾難找到。

作者: rk2    時間: 2015-3-22 19:27
條一字頭擔係DELTA 的特點。
作者: tiger1    時間: 2015-3-22 23:05
nice stuff
作者: paulaner    時間: 2015-3-23 00:58
emaxxyeung 發表於 2015-3-22 19:24
師兄,仲有無其它 Parts 係手?眼見無左底板,Ball Diff 同軨。

因為呢架車塊底板同份 Ball Diff 都幾難 ...

沒有啦,係得呢D。

作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-23 10:30
paulaner 發表於 2015-3-23 00:58
沒有啦,係得呢D。

如果得手上呢D parts.一定妹仔大過主人。

作者: woodkeung    時間: 2015-3-23 10:48
這部車已停產多年;永x模型曾做代理!有錯請cing指正!
作者: rk2    時間: 2015-3-23 12:10
當年的DELTA 車手係章健明。即係永x 老闆。
作者: sean2013    時間: 2015-3-23 12:54
yes 蛇仔明係代理,你如果無底板就放棄好了,尾軸,hub都可以用ASSo的,我有過DELTA
作者: woodkeung    時間: 2015-3-23 15:46
記得以前莫國麟曾經做過一批改件及底板;不過以是十幾年前既事;我都有一部,是莫老闆改!
作者: RGear    時間: 2015-3-23 16:39
I have spare Delta chassis, if you don't want those parts, sell them to me
作者: paulaner    時間: 2015-3-25 13:09
唔該咁多位師兄,如果用到 Asso 尾軸就有時間研究下先。
作者: emaxxyeung    時間: 2015-3-25 14:04
paulaner 發表於 2015-3-25 13:09
唔該咁多位師兄,如果用到 Asso 尾軸就有時間研究下先。

師兄,如果用Asso Ball Biff.條軸size係無問題,
但兩邊軸距離係吾正確既。
因為Delta 個尾座闊度同Asso 吾同。

作者: 86j    時間: 2015-3-25 22:19
my delta ......
作者: paulaner    時間: 2015-3-28 16:59
86j 發表於 2015-3-25 22:19
my delta ......

正呀師兄,呢架仲完整D,可以作為參考。

作者: paulaner    時間: 2015-3-28 17:00
emaxxyeung 發表於 2015-3-25 14:04
師兄,如果用Asso Ball Biff.條軸size係無問題,
但兩邊軸距離係吾正確既。
因為Delta 個尾座闊度同Asso  ...

多謝師兄提醒。

作者: lawlaw36    時間: 2015-4-11 18:40
我都有D  卡嘩Da 十幾廿年低板、T板、尾坐、叉速但上傅唔到
作者: lawlaw36    時間: 2015-4-11 18:56
你有你D件,只要找件12件板改改位,珠叉,珠叉啤令位兩個令件,車令 ,其他野好易買!
作者: paulaner    時間: 2015-4-12 10:00
lawlaw36 發表於 2015-4-11 18:56
你有你D件,只要找件12件板改改位,珠叉,珠叉啤令位兩個令件,車令 ,其他野好易買! ...

多謝師兄指教,呢個 project 有時間先搞啦!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2