RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 刪除 [打印本頁]

作者: 神奇俠    時間: 2015-5-4 09:54
標題: 刪除

昨日天水圍放車見到個黑仔。
這個黑仔撞到了全場其中一個最惡那個人的車,當場被他破口大罵,所以覺得他很黑仔。我在場看得很清楚,那個四驅在抵速下想入彎的時候,只是輕碰了前F1車令它反了一下,之後卻被他大罵指高速直沖撞它的車,要你賠返錢架!!如果是高速直沖撞它的話,他的F1早已收皮散了,還可以完整無缺嗎?我不是話撞人是對的,那被撞的一方當然氣憤不高興,這是可以理解,但撞人的那方其實心裡自責也不好受的。
我只是想講出不論你技術有幾高抵,大家在高速玩車之下意外碰撞是不能避免的,只要不是故意的何必太過介意,但那技術不夠而玩快車不停盲目亂撞他人的就真係抵罵,在多年玩車的日子裏,我的心愛車子都不知比人撞過幾多次了,損毀的零件也不少,當時雖然氣憤很不開心,但我從不會當眾指著他人大罵。因大家出來玩車為求開心,何必搞到氣氛咁緊張大家以後面黑黑咁,令大家玩車的心情都冇哂,又何必呢!所謂食得咸魚就要抵得喝,若是太介意自己的愛車受碰撞,不如自已一個人在球場玩車吧!

作者: tkw67    時間: 2015-5-4 10:21
不能認同更多
作者: WOVT    時間: 2015-5-4 10:38

不能認同更多 x 2
作者: RGear    時間: 2015-5-4 10:52
認同 !!
作者: cc4321    時間: 2015-5-4 10:53
公家場咁多人去玩車,有高手有新手,有快車有慢車,碰碰撞撞小不免,有D人真係唔太理人,一味只係以自己為中心,撞人同被撞都係聲大夾惡
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-4 11:07
放車可以看到很多人的性格及修養,車場人性的縮影。
作者: 2121212    時間: 2015-5-4 11:21
RGear 發表於 2015-5-4 10:52
認同 !!

認同 !! x 2

作者: zeda    時間: 2015-5-4 11:21
cc4321 發表於 2015-5-4 10:53
公家場咁多人去玩車,有高手有新手,有快車有慢車,碰碰撞撞小不免,有D人真係唔太理人,一味只係以自己為中心, ...

認同 !!

作者: gos    時間: 2015-5-4 11:39
可能罵人的那位是tsw F1車手, 他被後車低速碰到即是後車就來要好快過作, 而呢位F1 ching可能心有不甘就先破口大鬧輕輕碰到佢架F1既ching, 呢d情况都見唔少,F1的這位ching最好等到全車場冇其他車先去放F1在場裹跑, 以免由有輕輕碰撞
作者: alexchan468    時間: 2015-5-4 11:39
非常認同樓主!!
作者: ben276611    時間: 2015-5-4 11:48

下次就搵架4.5射到佢散晒,橫掂佢都係小晒鬼,不如一次過收佢皮!惡人,大把人惡過佢(井底之蛙)
作者: gos    時間: 2015-5-4 12:02
咁又唔好, 架F1是無辜的。講開又講, 小弟昨日在jv試玩17.5r touring, 在大直路後的一段較短的直路就被後面另一架touring高速直撞車尾, 塊電都飛埋出來, 後來呢位jv常客都有向我sorry, 其實佢可以在旁輕松過我的, 如果佢懂得抽頭就可避免, 可借佢唔懂收慢架車
作者: 江南    時間: 2015-5-4 12:06

好奇一問、車場惡人系點區分?金毛?紋身?米9?45吋胸肌?8舊腹肌?持械?食煙?自稱黑社會?
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-4 12:45
江南 發表於 2015-5-4 12:06
好奇一問、車場惡人系點區分?金毛?紋身?米9?45吋胸肌?8舊腹肌?持械?食煙?自稱黑社會? ...

就係一經碰撞就當眾破口大罵甚至小你。
而在車場食煙是另一類,就是黑人憎。

作者: ben276611    時間: 2015-5-4 13:01
Pyc啲人都係咁!
作者: kiev    時間: 2015-5-4 21:08
幾多點 ? 唔多覺 ! ?
作者: 波板糖    時間: 2015-5-4 23:33

我都差唔多玩咗成日,又真係唔見有咁嘅事發生喎!可能去咗食飯睇唔到!

講到撞車,邊個車仔場無發生過吖,年中都聽唔少,最深刻一次就係喺JV 居然有人為咗撞車而報警要呀Sir 嚟處理。。。

反而我就留意到有人唔理告示,放架唔啱比例嘅車落去玩,仲自得其樂,懶理其他人感受。。。真係買架玩具反斗X,落隻櫃,擺架坦克車落去都可以咁融洽。。。
作者: 推車    時間: 2015-5-5 00:28
我都晌玩過天水圍場有一段日子, 都唔知最惡係邊個, 你問D晌果度玩左幾年車既C兄都未必答到你

唔希望見到車場有喱D事發生................

更唔希望...................

樓主其實係作故仔狗 UP

作者: 神奇俠    時間: 2015-5-5 23:24
推車 發表於 2015-5-5 00:28
我都晌玩過天水圍場有一段日子, 都唔知最惡係邊個, 你問D晌果度玩左幾年車既C兄都未必答到你

唔希望見到 ...

莫非你就是個位惡人,所以不知道有惡人?
我和其他車友都知道這處有某D惡人存在,所以千其唔好碰到佢地D車,若不就好似以上個黑仔咁慘。...你撞我架車要你賠錢架!!

作者: 正苦雜工    時間: 2015-5-6 22:30
其實公家場, 又多人, 又多車, 有時碰撞在所難免, 果位師兄又唔駛成日HI人AUNTIE既, 我自知手車屎, 都係等人小先敢落場,
作者: 龜速隊長    時間: 2015-5-6 22:40
http://rc-evo.com/xbbs/thread-301731-1-1.html                                                                                                                                                                          同一個人 ?           
作者: mattma369    時間: 2015-5-6 22:41
公眾地方,大人小朋友大細車快車慢車都放埋落去玩,個條友當左個場係佢咁,見到啲小朋友被佢小到被阿媽帶走心裡很優傷
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-6 23:29
mattma369 發表於 2015-5-6 22:41
公眾地方,大人小朋友大細車快車慢車都放埋落去玩,個條友當左個場係佢咁,見到啲小朋友被佢小到被阿媽帶走 ...

當日我都見到,個小朋友開架車仔亂沖亂撞,但都唔使用咁惡的態度趕走個小朋友,個場好似佢話哂事咁!

作者: gos    時間: 2015-5-7 10:15
可能呢d係呢位惡霸既童年陰影
作者: mattma369    時間: 2015-5-7 13:48
好多時都見到佢....真係唔通收車比佢玩咩....采佢都on , 係登其他師兄弟唔低.......新手常反車失控就比人X....
作者: gos    時間: 2015-5-7 14:06
可能形容一下佢既外觀外型, 日後見到佢玩緊都可避免同佢同埸玩, 代他收車先再玩
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-7 15:22
標題: 取消

取消
作者: 波板糖    時間: 2015-5-7 16:28
不如你講吓佢近排玩咩車,用咩殼,咩色嘅車,好等我收車吧了!
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-7 17:13
他幾類車都有,場內架架差唔多好難清楚形容喎!你自己執生啦!
作者: 波板糖    時間: 2015-5-7 17:20

認車比較好喎,有時車多都唔知邊架車係邊個揸㗎!
作者: yatfan    時間: 2015-5-7 17:23
樓主在這裡說出他的所見所聞,都是想其他車友避免因玩車而發生衝突,是一番好意,值得尊重。
作者: 波板糖    時間: 2015-5-7 17:25
咁就希望果位師兄見到呢個post ,自我檢討吓啦!
作者: 神奇俠    時間: 2015-5-7 23:03
龜速隊長 發表於 2015-5-6 22:40
http://rc-evo.com/xbbs/thread-301731-1-1.html                                                        ...

可能是同一個人。

作者: gos    時間: 2015-5-7 23:09
佢應該入去收費場包場玩, 咁样就冇人會輕微碰到佢
作者: Mike0    時間: 2015-5-9 15:45
仲唸住買架套裝車(因小弟新手)去天水圍玩下tim,聽各師兄咁講,宜家都唔知玩唔玩好。比啲惡覇咁樣覇咗個公家場,大家玩車都係為咗開心姐
作者: gos    時間: 2015-5-9 23:00
想買就買去玩, 有誰没有經曆過新手階段
作者: sfdo    時間: 2015-5-10 09:16
Mike0 發表於 2015-5-9 15:45
仲唸住買架套裝車(因小弟新手)去天水圍玩下tim,聽各師兄咁講,宜家都唔知玩唔玩好。比啲惡覇咁樣覇咗個公 ...

我都做過新手。
新手第一次落場玩,買架 Short Course ,會少好多使費,/

作者: wa1006    時間: 2015-5-18 08:41
洗x理佢咩!個場佢架!有本事就去JV玩啦!玩車求開心,唔覺意撞到小不免。如怕撞嘅話,就唔好落場玩。自己起一個私人場嘛!不知所謂。
作者: cmk980122    時間: 2015-5-18 12:30
叫條又仔入TRC玩下,睇下邊個惡D,定D狗惡D,架車唔撞得就返屋企玩。
作者: heungman2002    時間: 2015-5-23 20:30
如果放車怕整花不如好似我禁砌好只放係屋企做展示用

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2