RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 一部叉機同時叉多舊電 [打印本頁]

作者: alonso01    時間: 2015-6-26 17:34
標題: 一部叉機同時叉多舊電
請問有冇師兄用緊類似嘅嘢?http://m.ebay.com/itm/181204619356?_mwBanner=1
作者: DLAM    時間: 2015-6-26 17:47
並充板,方便一次過差相同嘅電。
作者: alonso01    時間: 2015-6-26 18:07
最多可以叉六舊, 但係點解有7個t插呢?
作者: 藤井樹    時間: 2015-6-26 23:00
第七個位係比你插多塊並充版(之前好似係其他網睇到)
作者: 阿邊個    時間: 2015-6-26 23:05
我剛試左,覺得好奇妙,點解時充兩舊,所需時間同充一舊差唔多?以我嘅物理學水平覺得好難以理解,請電工高人教路
作者: ricksonchow    時間: 2015-6-27 03:30
阿邊個 發表於 2015-6-26 23:05
我剛試左,覺得好奇妙,點解時充兩舊,所需時間同充一舊差唔多?以我嘅物理學水平覺得好難以理解,請電工高 ...

應該唔會差唔多WOR, 除非你用更大電流去充

好似用返1C 去充既話, 2S 5000mah
1粒用 5A
2粒用 10A
3粒用 15A

咁既話充電時間就會差唔多

作者: 聶風    時間: 2015-6-27 15:34
如果我插左兩舊5200 2S電,咁我應在差機係要選幾多A同埋幾多CELL?
作者: 阿邊個    時間: 2015-6-27 16:30
ricksonchow 發表於 2015-6-27 03:30
應該唔會差唔多WOR, 除非你用更大電流去充

好似用返1C 去充既話, 2S 5000mah

我首次用, 冇改A 數, 但個差電時間就同差一舊差唔多.

等我差多幾次再睇下點.

作者: ricksonchow    時間: 2015-6-27 16:40
聶風 發表於 2015-6-27 15:34
如果我插左兩舊5200 2S電,咁我應在差機係要選幾多A同埋幾多CELL?

你用平衡板既話咪用10.4A (2x5.2)同 2S 黎差

作者: alonso01    時間: 2015-6-27 22:41
我部叉機係bantam bc6, 最高得5A揀, 咁叉六舊兩cell咪叉到下年?
作者: 聶風    時間: 2015-6-28 12:58
我覺得最大問題係,兩舊電並左之後係無左平衡,如果一舊係3.9/s一舊係3.6/s一齊差,咁3.9/S果舊可能會過充爆炸
(唔知有無講錯)
作者: 阿邊個    時間: 2015-6-28 13:18
應該個設計係,咁多舊都平衡。我估咋

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2