RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 除了以下三個公園, 其他公園是開放給電動搖控車使用的! [打印本頁]

作者: mojo8888    時間: 2016-10-5 15:13
標題: 除了以下三個公園, 其他公園是開放給電動搖控車使用的!

先生/女士:

給康文署-電動搖控車  (檔案編號:2-2493288745)

就你於07月17日的個案,康樂及文化事務署回覆如下:

「多謝你透過1823查詢上述事宜。

現時,除了以下三個場地,康文署轄下的康樂場地並沒有禁止市民進行遙控模型車活動。

1. 荔枝角公園(中式花園(一期)及嶺南之風(三期))
2. 歌和老街公園
3. 九龍寨城公園」

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

客戶服務主任
劉嘉敏謹覆  
2016年08月04日

Team Magic E63 跳躍@香港單車公園

[Youtube]ZAOnxf07bmA[/Youtube]
證明搖控車可以係公園玩的, 當然前提看清楚其他使用者情況下!  當時公園草地因為天雨後尚未乾透, 沒有任何人士及小童坐在草坪上, 所以任我跳!!! Yeah Man.

Team Magic E5 @ Hong Kong Velodrome Park  

Team Magic E5 夜跳單車公園!

[Youtube]0KmET0siNF4[/Youtube]

Team Magic E5 & Hobao H9 Star-E jumping at Hong Kong Velodrome Park (香港單車館)
[Youtube]pspoW4D3-Ck[/Youtube]
作者: blanakuma    時間: 2016-10-5 15:29
樓主功德無量!!
作者: 車仔明    時間: 2016-10-5 17:04
其他康文署公園 內的籃球場/羽毛球場/5人足球場/排球場 , 如果當時無人正在打球 , 又可唔可以玩電動RC車呢?
有人想打球就給打球人士使用 , RC暫定 , 尊重打球人士優先使用球場
作者: gimsink    時間: 2016-10-5 17:28
康民處負唔負責效野公園 ? 定魚農 ?
作者: mojo8888    時間: 2016-10-5 23:56
blanakuma 發表於 2016-10-5 15:29
樓主功德無量!!

已後保安騷擾, 叫佢主任問康民處係咪唔玩得!  留意公園門口的場地告示, 也沒有禁示使用搖控車的! 當然撞倒人, 自已承擔後果!

作者: mojo8888    時間: 2016-10-5 23:59
車仔明 發表於 2016-10-5 17:04
其他康文署公園 內的籃球場/羽毛球場/5人足球場/排球場 , 如果當時無人正在打球 , 又可唔可以玩電動RC車呢? ...

這是正確的, 每種場地有原本的主要用途, 不是玩車大晒...  草地更加要注意小朋友, 炒人地細路, 可以上蘋果

作者: mojo8888    時間: 2016-10-6 00:02
gimsink 發表於 2016-10-5 17:28

效野公園肯定漁護署啦!
參考以下
https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/c ... ou/cou_vis_cou.html

作者: nteast    時間: 2016-10-6 08:08
gimsink 發表於 2016-10-5 17:28

郊野公園屬漁農處管理.
11(2)b
任何人不得在郊野公園或特別地區內─
(a) 進行競賽性的隊際遊戲;或
(b) 操縱任何動力驅動的模型船、動力驅動的模型飛機或動力驅動的模型車輛,
但在總監就上述活動而批准並以標誌牌及標記標明的範圍內進行則除外。

作者: mojo8888    時間: 2016-10-6 12:16
nteast 發表於 2016-10-6 08:08
郊野公園屬漁農處管理.
11(2)b
任何人不得在郊野公園或特別地區內─

即是郊野公園有"特定場地"才可以玩車...  康民處的維園草地任你"飛"

作者: 車仔明    時間: 2016-10-6 23:58
JV草場可以玩buggy?

作者: mojo8888    時間: 2016-10-7 09:59
車仔明 發表於 2016-10-6 23:58

公園範圍內任何地方玩車也不會犯禁, 前提是不"騷擾"到其他使用人士, 要和諧; 所以下雨後的草地一流, 無人會坐下hea或踢波, 點飛車跳都無人理會。

作者: bluefish    時間: 2016-10-7 10:52
車仔明 發表於 2016-10-6 23:58

我都想知
作者: mojo8888    時間: 2016-10-7 11:38
bluefish 發表於 2016-10-7 10:52
我都想知

"JV草場"即是佐敦谷公園?

作者: 車仔明    時間: 2016-10-7 12:15
mojo8888 發表於 2016-10-7 09:59
公園範圍內任何地方玩車也不會犯禁, 前提是不"騷擾"到其他使用人士, 要和諧; 所以下雨後的草地一流, 無人 ...

系甘我要買架buggy玩喇  各位有無平價Buggy介紹 ?

作者: mojo8888    時間: 2016-10-7 12:26
車仔明 發表於 2016-10-7 12:15
系甘我要買架buggy玩喇  各位有無平價Buggy介紹 ?

LC Racing EMB-T 1/14, 行2s/3s Lipo 電池; 淘x價錢RMB1200 左右, 唔清楚香港店賣多少錢...  車速50km+

https://world.taobao.com/item/52 ... .7700714.0.0.G2anM4

因為它細少, 草地長草跑不到的。

作者: mojo8888    時間: 2016-10-7 14:57
1/24 RMB199

https://world.taobao.com/item/52 ... amp;_u=71ojqll2eda0
作者: bluefish    時間: 2016-10-7 21:22
車仔明 發表於 2016-10-7 12:15

我有架 Kyosho DBX VE2.0, 但都幾大部, 想買部細D, 諗緊 LC Racing EMB-1H, 見網上D評論唔錯.

作者: 車仔明    時間: 2016-10-7 22:17
mojo8888 發表於 2016-10-7 12:26
LC Racing EMB-T 1/14, 行2s/3s Lipo 電池; 淘x價錢RMB1200 左右, 唔清楚香港店賣多少錢...  車速50km+

明白

作者: 車仔明    時間: 2016-10-7 22:18
bluefish 發表於 2016-10-7 21:22
我有架 Kyosho DBX VE2.0, 但都幾大部, 想買部細D, 諗緊 LC Racing EMB-1H, 見網上D評論唔錯.
...

多謝師兄推介

作者: 965    時間: 2016-10-9 12:42
放車點都好過捉精靈 gei...
作者: james9999    時間: 2016-10-9 14:59
JV 草地是不可以玩機動模型車
作者: james9999    時間: 2016-10-9 15:01
我試過公園管理員會趕你走,不過飛草地好好玩
作者: bluefish    時間: 2016-10-9 17:01
其實 jv A 場系咪唔可以玩 buggy? 個個袛玩平跑 =.="
作者: firesun    時間: 2016-10-9 17:59
bluefish 發表於 2016-10-9 17:01
其實 jv A 場系咪唔可以玩 buggy? 個個袛玩平跑 =.="

梗係可以玩buggy, 多人玩平跑係因為塊地係平地,平跑可以跑得快過buggy
作者: mojo8888    時間: 2016-10-10 17:41
james9999 發表於 2016-10-9 15:01
我試過公園管理員會趕你走,不過飛草地好好玩

去1823 website 寫投訴信, 有該管理員名字更好, 佢o地唔熟rules 就禁。

作者: billgate803    時間: 2016-10-14 05:12
我試過去jv草地玩off rd,幾分鐘, 無俾人趕
作者: mojo8888    時間: 2016-10-14 12:34
當時草地多人嗎?
作者: mojo8888    時間: 2016-10-18 15:03
兩星期前向 1823 投訴維園保安員阻止玩電動搖控車, 當日情況係非常烈日, 所有外籍人士都是沿著樹蔭下坐, 中央草地基本上沒有人坐, 也沒有小孩童跑來跑去, 我玩一架LC Racng 1/14 車仔, 無耐保安員過來, 當時我不清楚康文署原來批準玩的, 所以只好走人; 下次一定丙佢!   維園剛打電話來, 說不禁止玩電動搖控車的, 前提是不騷擾他人, 正常都不會阻止的; 說可能外判保安不清楚規例, 會加強briefing wor....

作者: tsfai    時間: 2016-10-18 15:59
Thanks Chings. Very helpful!!!
作者: hkfrakie2000    時間: 2016-10-18 20:31
荔枝角公園是否只有中式花園(一期)及嶺南之風(三期)唔比放車其他位置可以?定全個公園唔比?

作者: mojo8888    時間: 2016-10-19 00:13
hkfrakie2000 發表於 2016-10-18 20:31
荔枝角公園是否只有中式花園(一期)及嶺南之風(三期)唔比放車其他位置可以?定全個公園唔比?
...

正確。同一公園內其他期數, 沒有寫明不能使用電動搖控車下, 應該不能禁止, 但如果騷擾他人 (例如跑得太近又高速, 被嚇親), 保安員也會阻止的。 但我不清楚每期之間分界在哪兒, 這個有點玩o野。

作者: bluefish    時間: 2016-10-19 08:00
mojo8888 發表於 2016-10-18 15:03
兩星期前向 1823 投訴維園保安員阻止玩電動搖控車, 當日情況係非常烈日, 所有外籍人士都是沿著樹蔭下坐, 中 ...

Thx. ching.

作者: mojo8888    時間: 2016-10-22 20:43
https://youtu.be/ZAOnxf07bmA

證明搖控車可以係公園玩的, 當然前提看清楚其他使用者情況下!  當時公園草地因為天雨後尚未乾透, 沒有任何人士及小童坐在草坪上, 所以任我跳!!! Yeah Man.
作者: firesun    時間: 2016-10-22 20:55
mojo8888 發表於 2016-10-22 20:43

Team Magic E6正呀,防水大腳車當道

作者: firesun    時間: 2016-10-22 21:05

原來公園開放給電動搖控車?但點解我見到:
(地點:三家村硬地足球場)‘其他器件’已包遙控車
作者: bluefish    時間: 2016-10-22 22:23
mojo8888 發表於 2016-10-22 20:43

咁大塊草地, 正喎.

作者: bluefish    時間: 2016-10-22 22:26
firesun 發表於 2016-10-22 21:05
(地點:三家村硬地足球場)‘其他器件’已包遙控車 ...

睇番佢果欄, 主要係講D 飛O既野. 佢中文真係幾含糊, 何為"器件".
睇番佢英文:
Flying of Kites, model aircraft or other device is prohibited in the Park.
作者: firesun    時間: 2016-10-22 23:30
bluefish 發表於 2016-10-22 22:26
睇番佢果欄, 主要係講D 飛O既野. 佢中文真係幾含糊, 何為"器件".
睇番佢英文:
Flying of Kites, model ai ...

含糊=講乜就乜=乜都得

作者: mojo8888    時間: 2016-10-23 17:34
firesun 發表於 2016-10-22 21:05
(地點:三家村硬地足球場)‘其他器件’已包遙控車 ...

拍這張"告示"向1823查詢, 問康文署該地方可否玩搖控車!  佢應該答你可以的, 但不能騷擾/影響他人為大前提下。

作者: linears    時間: 2016-10-25 09:32
其實一唔明就問返康文處啲人,問到佢煩,之後就會寫返清楚。
作者: mojo8888    時間: 2016-10-25 09:44
linears 發表於 2016-10-25 09:32
其實一唔明就問返康文處啲人,問到佢煩,之後就會寫返清楚。

舉腳贊成!

作者: rainb    時間: 2016-10-28 21:09
firesun 發表於 2016-10-22 23:30
含糊=講乜就乜=乜都得

Flying of 呀,你架搖控車係旋風麥林識飛天咖?

作者: MichaelW    時間: 2016-10-28 23:16
有日,我見過公園內的禁止活動的告示牌,有一欄用D有色牛皮膠皮遮住,但又有小小鬆鬆地,八卦去望下,原來個底係話〈不能操控搖控車
作者: MichaelW    時間: 2016-10-28 23:22
我第一時間意識到的是,之前可能有的灰色地帶,近來有師兄的绚問,康民處都到更正反一D地方,免得爭拗
作者: mojo8888    時間: 2016-10-29 00:22
MichaelW 發表於 2016-10-28 23:22
我第一時間意識到的是,之前可能有的灰色地帶,近來有師兄的绚問,康民處都到更正反一D地方,免得爭拗 ...

非常好!  證明我的勞力沒有白廢了!   不過大家玩時玩, 注意其他使用者, 玩串個party, 最終又ban返就唔好啦!  

有小朋友圍觀時我也停止玩, 無必要撞傷他人, 小朋友不懂何謂危險的。忍讓一下別人走開才玩, 多謝合作

作者: mojo8888    時間: 2016-10-29 00:24

Team Magic E5 @ Hong Kong Velodrome Park  

Team Magic E5 夜跳單車公園!
https://www.youtube.com/watch?v=0KmET0siNF4
作者: mttmtt    時間: 2016-10-29 11:21
mojo8888 發表於 2016-10-29 00:22
非常好!  證明我的勞力沒有白廢了!   不過大家玩時玩, 注意其他使用者, 玩串個party, 最終又ban返就唔 ...

師兄講得好!!!  :)
作者: lova    時間: 2016-11-7 12:42
佐敦谷公園D食焦好賣力, 細路仔响草地踢下波仔都唔得. 搖控車呢, 渣得快既會沙塵滚滾. 渣慢既D細路又會追住佢黎走.
作者: lova    時間: 2016-11-7 12:49
其實去錦田鄉村俱落部都唔錯, 成果大草原任你玩咩都得.
作者: firesun    時間: 2016-11-8 21:45
西環貨物起缷海邊喇,超大
作者: mojo8888    時間: 2016-11-9 00:32
lova 發表於 2016-11-7 12:42
佐敦谷公園D食焦好賣力, 細路仔响草地踢下波仔都唔得. 搖控車呢, 渣得快既會沙塵滚滾. 渣慢既D細路又會追住 ...

所以下雨後的草地一流!  沒有家庭會坐下野餐的

作者: mojo8888    時間: 2016-11-9 00:33
firesun 發表於 2016-11-8 21:45
西環貨物起缷海邊喇,超大

硬地不適宜跳躍的.... 好快睇"跌打"

作者: firesun    時間: 2016-11-9 09:59

咁咪唔好跳 lol幾架buggy 玩power sliding 競速都好好玩
作者: mojo8888    時間: 2016-12-9 23:07
Team Magic E5 & Hobao H9 Star-E jumping at Hong Kong Velodrome Park (香港單車館)

https://www.youtube.com/watch?v=pspoW4D3-Ck
作者: mojo8888    時間: 2017-1-3 22:12
頂一頂
作者: Gordon1031    時間: 2017-1-9 22:26
滑板場又備唔備玩?
作者: mojo8888    時間: 2017-1-12 00:53
Gordon1031 發表於 2017-1-9 22:26
滑板場又備唔備玩?

不能....  唔知點解一定有些ABC玩
作者: mojo8888    時間: 2017-2-17 04:49

頂一頂
作者: leeho888    時間: 2017-2-17 10:28

我近排都試過係公園d草地玩,有管理員埋黎講話吾玩得,我就同佢講:(可以玩架,你吾知咩,個草地又冇人,又騷擾吾到人,冇法例話禁止玩喎)跟著佢就儍下儍下咁走左
作者: mojo8888    時間: 2017-2-18 05:01
leeho888 發表於 2017-2-17 10:28
我近排都試過係公園d草地玩,有管理員埋黎講話吾玩得,我就同佢講:(可以玩架,你吾知咩,個草地又冇人,又 ...

做得好! 在哪一個公園玩? 公園保安是外判的, 對康民處的規定不清楚。 如再次發生, 上1823網站投訴有關保安! http://www.1823.gov.hk/big5/

作者: leeho888    時間: 2017-2-18 11:04
mojo8888 發表於 2017-2-18 05:01
做得好! 在哪一個公園玩? 公園保安是外判的, 對康民處的規定不清楚。 如再次發生, 上1823網站投訴有關保 ...

天水圍周邊d公園,見有大嘅草地就玩
作者: mojo8888    時間: 2017-2-20 21:35
leeho888 發表於 2017-2-18 11:04
天水圍周邊d公園,見有大嘅草地就玩

天水圍不是很多空地可以飛車嗎?

作者: leeho888    時間: 2017-2-20 21:40
草地都幾好玩
作者: mojo8888    時間: 2017-2-20 21:43
leeho888 發表於 2017-2-20 21:40
草地都幾好玩

草地無咁傷呔

作者: leeho888    時間: 2017-2-20 23:29
mojo8888 發表於 2017-2-20 21:43
草地無咁傷呔

不過易翻車,同埋有狗屎都吾知
作者: mojo8888    時間: 2017-2-21 10:35
leeho888 發表於 2017-2-20 23:29
不過易翻車,同埋有狗屎都吾知

翻車小問題, 有防滾架的東西; 狗屎暫時未車過 公園不準放狗的

作者: yuenwai    時間: 2017-2-21 11:04
甘有時間都去下球場,ˊ公園放下車仔
作者: 不良牛    時間: 2017-2-21 15:23
有指引真係好~ 不過公園實在太多小孩........人同車都好危險
作者: mojo8888    時間: 2017-2-21 20:08
yuenwai 發表於 2017-2-21 11:04
甘有時間都去下球場,ˊ公園放下車仔

注意, 球場有指定用途的優先! 無人才可以比你玩。

作者: yuenwai    時間: 2017-2-21 21:19
mojo8888 發表於 2017-2-21 20:08
注意, 球場有指定用途的優先! 無人才可以比你玩。

收到,THx

作者: mojo8888    時間: 2017-3-20 13:30
Push up!
作者: pazuwk    時間: 2017-5-15 09:36
我都去過單車公園玩...但我鐘意快...所以草場不太合適...另外足球場都試過....特別係落雨天...好正
當然有保安阻止...但我話電車係比玩...(油車唔玩得....留意下...)佢就走左.....
作者: mojo8888    時間: 2017-5-15 09:46
pazuwk 發表於 2017-5-15 09:36
我都去過單車公園玩...但我鐘意快...所以草場不太合適...另外足球場都試過....特別係落雨天...好正
當然有 ...

跑場要去佐敦谷(JV), 草地跑條呔好見使, 現在有人投訴搖控車踏爛"草"... 我想講營友坐草都會死, 有人草地跑步一樣, 封草地, 咁草多數唔死!

作者: pazuwk    時間: 2017-5-16 10:17
mojo8888 發表於 2017-5-15 09:46
跑場要去佐敦谷(JV), 草地跑條呔好見使, 現在有人投訴搖控車踏爛"草"... 我想講營友坐草都會死, 有人草地 ...

JV 玩平跑...我玩越野....雖然有時都會去...但會搵人少既日子..
投訴由佢...佢投訴啫...只要冇違規佢吹我唔脹....雖然我都好少係草地玩....
其實係草地玩係講自律....我當然想有泥地玩啦....又可以跳又可以片....

作者: mojo8888    時間: 2017-8-7 11:37
push up again! more ppls need to know
作者: warehouse    時間: 2017-9-2 08:52
mojo8888 發表於 2017-5-15 09:46
跑場要去佐敦谷(JV), 草地跑條呔好見使, 現在有人投訴搖控車踏爛"草"... 我想講營友坐草都會死, 有人草地 ...

我都鍾意去草地玩,因為快車時睇車尾捲起好多草四圍吹好過癮,所以俾人閙係啱嘅!

作者: mojo8888    時間: 2017-9-5 19:36
warehouse 發表於 2017-9-2 08:52
我都鍾意去草地玩,因為快車時睇車尾捲起好多草四圍吹好過癮,所以俾人閙係啱嘅!
...

現在已經無人再理, 可自由飛車

作者: henryhenry    時間: 2017-9-14 23:53
mojo8888 發表於 2017-9-5 19:36
現在已經無人再理, 可自由飛車

真的嗎,下次去試下先

作者: mojo8888    時間: 2017-9-18 16:52
henryhenry 發表於 2017-9-14 23:53
真的嗎,下次去試下先

試左未?

作者: bluefish    時間: 2017-9-18 18:06
warehouse 發表於 2017-9-2 08:52
...

但會唔會D 草橋住晒個車轆, 尤其係果D又幼又長既草.
作者: warehouse    時間: 2017-9-18 20:17
bluefish 發表於 2017-9-18 18:06
但會唔會D 草橋住晒個車轆, 尤其係果D又幼又長既草.

梗係會啦!玩完揭起車殼嚇死你.......大草場,通常任何事情開心完都有嘢跟尾啦?值喎。

作者: -Ghost-    時間: 2017-10-30 22:32
我係香港島呢邊都試過喺維園放車冇問題
作者: mojo8888    時間: 2017-11-14 23:56
-Ghost- 發表於 2017-10-30 22:32
我係香港島呢邊都試過喺維園放車冇問題

更係! 我直接找維園康民處辦公室, 投訴外判保安不知道, 維園是不禁止玩搖控車的!  當然小心小朋友, 撞倒大家無得玩!

作者: -Ghost-    時間: 2017-11-15 22:08
呢樣就最緊要嘅!撞到人就一定唔好啦,無謂搞到大家冇得玩
作者: mojo8888    時間: 2017-11-16 10:44
-Ghost- 發表於 2017-11-15 22:08
呢樣就最緊要嘅!撞到人就一定唔好啦,無謂搞到大家冇得玩

上兩個星期果單南生圍搖控車撞狗事件, 條友玩串個party, 到時地產商封左個場, 車/狗都無得玩!

作者: -Ghost-    時間: 2017-11-16 13:24
^ 嗰啲咁嘅人直頭影衰晒我地!真心希望佢架車快啲散等佢唔使再玩
作者: mojo8888    時間: 2018-3-21 15:52
Any change since?
作者: ycthk    時間: 2019-5-13 07:12
I can confirm that it is ok to operate RC buggies over the massive grassland in JV park , as long as you are not causing nuisance to others and that the buggies are battery operated.  There was once I was stopped by the front line C9 staff there, I F them real hard and talked to their park manager, ever since then everything is ok. Some male park staffs even talk to me about RC hobby.
作者: ycthk    時間: 2019-5-13 07:13
You can ignore the sign which says RC models forbidden. The sign has no where which said "vehicle" or "car". The definition there primarily covers FLYING objects.
作者: victor.rc    時間: 2019-5-13 17:15
ycthk 發表於 2019-5-13 07:13
You can ignore the sign which says RC models forbidden. The sign has no where which said "vehicle" o ...

They call it " Devices" are not allowed.
作者: AMAT    時間: 2019-5-13 21:32
victor.rc 發表於 2019-5-13 17:15
They call it " Devices" are not allowed.

唔駛理佢地

作者: emax430    時間: 2019-5-13 22:06
可以係JV玩越野車真係一個好消息。
作者: AMAT    時間: 2019-5-14 00:42
emax430 發表於 2019-5-13 22:06
可以係JV玩越野車真係一個好消息。

當然,玩下啲1/10就算,唔好咁過份放1/8.......果啲真係撞死人。

作者: pecky38    時間: 2019-5-15 01:08
千其唔好剷起晒D草,要你負責重鋪草皮費用就......
作者: phariseelee    時間: 2019-5-15 11:13

但好多公園告示仍然沒有更新[attach]1145146[/attach]

作者: emax430    時間: 2019-5-16 09:55
香港地小人多。其實很多公園人太多,根本都無乜空間可以玩車。
作者: battle    時間: 2019-5-21 14:12
phariseelee 發表於 2019-5-15 11:13
但好多公園告示仍然沒有更新

ching 呢個係乜名公園

作者: phariseelee    時間: 2019-5-21 23:56
battle 發表於 2019-5-21 14:12
ching 呢個係乜名公園

冇留意只記得係九龍灣

作者: ROVER123    時間: 2019-5-31 05:31
...嘻嘻!係呀!呢個草地好大呀!同維園差唔多!
...唯一係行去地鐵遠左D!
...踩車去就啱啱好喇!兼放埋船仔添!

作者: ROVER123    時間: 2019-5-31 05:34
..好玩!好玩!
..覺得沙地玩過引D!飛沙走石!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2