RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: SLASH 又要做大手術 [打印本頁]

作者: ococ    時間: 2017-1-26 23:29
標題: SLASH 又要做大手術

次次都斷腳 一係斷傳動
有冇邊隻牌子硬D  唔洗次次2排電就收工

登錄/註冊後可看大圖

次次都斷腳 一係斷傳動
[Youtube]sMI1_D0Syi8[/Youtube]

[Youtube]P5DG7nDJhh0[/Youtube]

[Youtube]d8UkFLg-rVU[/Youtube]

作者: chungms1139    時間: 2017-1-27 10:01
東涌邊度呢

作者: tkw67    時間: 2017-1-27 12:33
RPM臂必換,傳動軸隻牙可以換金屬
作者: ococ    時間: 2017-1-27 16:45

又斷多隻 點解D人話唔會玩咁易爛....好在已買Parts.....今日連油壓都爆埋

登錄/註冊後可看大圖

作者: ococ    時間: 2017-1-27 16:46
chungms1139 發表於 2017-1-27 10:01
東涌邊度呢

登錄/註冊後可看大圖

作者: chungms1139    時間: 2017-1-27 17:32
侯王廟嗎?是不是由行人天橋行幾分鐘就到,我有時係大澳同梅窩做野,做得夜就係公司宿舍係塘福度瞓,夜晚可以放車
作者: ococ    時間: 2017-1-27 18:54
chungms1139 發表於 2017-1-27 17:32
侯王廟嗎?是不是由行人天橋行幾分鐘就到,我有時係大澳同梅窩做野,做得夜就係公司宿舍係塘福度瞓,夜晚可 ...

係呀就係候王廟 平時點飛都得  足球場連住大草地
成萬尺 又有看台 任玩冇人理你  
岩岩千幾蚊淘左架大陸1/8 佢地話夠硬
點知一到 如果用原廠跟15T齒 個摩打會磨中軸
要過埋年先買到18T 先可以同個仔一齊飛車
有時間PM我一齊玩下車

作者: chungms1139    時間: 2017-1-27 20:05
雷虎 ok,但比較貴少少,G5 可以行 6S,勁快
作者: chungms1139    時間: 2017-1-27 20:07
M1 18T 我好似有,不過都係要過埋年返分司睇下先知有無
作者: ococ    時間: 2017-1-27 21:30
chungms1139 發表於 2017-1-27 20:07
M1 18T 我好似有,不過都係要過埋年返分司睇下先知有無

多謝師兄先 唔洗煩啦
我叫淘寶個賣家 直接寄個齒比我 2 3 日就到
唔係雷虎 G5 雖然我有興趣 但下次先攪 依家買果架係叫8sc 佢話清貨 1450人仔齋車

作者: chungms1139    時間: 2017-1-27 21:50
1450人仔,抵喎,邊間

作者: asus6800    時間: 2017-1-27 21:57
睇唔到圖既?
作者: ococ    時間: 2017-1-27 23:37
asus6800 發表於 2017-1-27 21:57
睇唔到圖既?

全部睇唔到?

作者: 965    時間: 2017-1-28 13:54
是但一架 1:8 buggy la....
作者: ococ    時間: 2017-1-28 13:58
chungms1139 發表於 2017-1-27 21:50
1450人仔,抵喎,邊間

間野依家只賣船 冇車賣我都有玩快艇 所謂幫襯左佢好耐 佢清貨比埋我先咁平

你要的話我幫你問問重有冇

作者: ococ    時間: 2017-1-28 14:06

有個低B問題想問下
150A好盈 本身雙XT60輸入 應該係串聯 但我手上岩用只有 4S 5200 4粒 如果落兩粒 就變8S  應該自己焊番佢做正常單插 還是用粒XT60接通佢好
我玩開船 本身都有好多電 有3S 2200 8粒 4S 5200 6粒 還是 我應該買多D 3S 6000 插兩粒玩車

作者: chungms1139    時間: 2017-1-28 17:21
ococ 發表於 2017-1-28 14:06
有個低B問題想問下
150A好盈 本身雙XT60輸入 應該係串聯 但我手上岩用只有 4S 5200 4粒 如果落兩粒 就變8S  ...

可以將 d 唔用電池拆散佢,再組成自己合適的,或者淘d電蕊自己銲

作者: chungms1139    時間: 2017-1-28 17:26
8SC 好似係單一電池倉,如果電變2個插頭夠長的話就唔使攪佢,如果唔係就要改單插頭。
裝粒 6S 電會唔會側左一邊 重
作者: ococ    時間: 2017-1-28 18:10

最麻煩係雙插 但係如果行4S 單電係唔通電的要插晒兩粒先得
如改單插要行兩粒 3S串聯去6S 又煩

作者: ococ    時間: 2017-1-28 18:49
chungms1139 發表於 2017-1-28 17:21
可以將 d 唔用電池拆散佢,再組成自己合適的,或者淘d電蕊自己銲

Lipo真係唔敢自己焊 一唔小心會死人的
我試過有次 換頭時正負唔知點解會Short埋左
把鉸剪爆晒火花同溶左 係金屬剪溶左 真係好恐怖

作者: chungms1139    時間: 2017-1-28 20:49
唔使驚,唔使怕,只要小心就得,現在的鋰電只要唔係用金屬物品直接打穿電池就好少會爆同着火的
作者: james9999    時間: 2017-1-30 01:15
焊接時用膠布封住其他金融接線地方,好安全
作者: ococ    時間: 2017-1-30 01:20
james9999 發表於 2017-1-30 01:15
焊接時用膠布封住其他金融接線地方,好安全

都有做 我改插頭係 先剪一邊做完 再做另一條

作者: ococ    時間: 2017-2-1 03:05

今日玩第二排電又打柴 真係整車時間多過玩
今次到車轆  六角磨到變圓型....真係豆腐車.....

登錄/註冊後可看大圖

買左十幾日廿排電未夠...已經光頭

登錄/註冊後可看大圖

唔算暴力玩...都未玩飛台
[Youtube]_sh2ov4xWhI[/Youtube]

作者: chungms1139    時間: 2017-2-1 06:49
好似頭轆抓地力不夠
作者: ococ    時間: 2017-2-1 08:59
chungms1139 發表於 2017-2-1 06:49
好似頭轆抓地力不夠

師兄真眼利 4條胎因為已經光曬頭
頭轆最嚴重 所以唔食地
有冇好介紹 Pro line 隻免黐wheel加軚得唔得

作者: chungms1139    時間: 2017-2-1 13:16
係硬地玩最好用水紋軚
作者: jimmy6188    時間: 2017-2-1 14:25
你係大陸老翻山鼠定正貨Traxxas slash? 我部slash 4x4 玩到d 膠件殘晒都未爛...............
作者: ococ    時間: 2017-2-1 15:46
jimmy6188 發表於 2017-2-1 14:25
你係大陸老翻山鼠定正貨Traxxas slash? 我部slash 4x4 玩到d 膠件殘晒都未爛............... ...

登錄/註冊後可看大圖

廣華街買的應該正版掛 只係用原廠摩打 電變 都未改野行4S電  又冇飛Jump 多數草上飛 間唔中石屎地或沙地
講真我冇玩車十幾年 先前玩番遙控快艇 又見依度D師兄話死老鼠好玩又夠硬 咪買架同個仔Happy下 點知架車咁豆腐 油壓4條爆曬 中軸要換 前臂換過4條 前狗骨4條 萬向節 杯頭 依家到個輪圈 .... 好快成架車都係 Pro line件 PRM件
作者: ococ    時間: 2017-2-1 16:16
chungms1139 發表於 2017-2-1 13:16
係硬地玩最好用水紋軚

我草地 瀝青 石屎 沙 碎石 都飛 所以打後入咩胎好

作者: chungms1139    時間: 2017-2-1 17:59
轉彎時收油會減低車軚的損耗
作者: chungms1139    時間: 2017-2-1 18:00
ococ 發表於 2017-2-1 15:46
廣華街買的應該正版掛 只係用原廠摩打 電變 都未改野行4S電  又冇飛Jump 多數草上飛 間唔中石屎地或沙地
...

你都玩得好兇狠吓

作者: ococ    時間: 2017-2-1 18:06
chungms1139 發表於 2017-2-1 17:59
轉彎時收油會減低車軚的損耗

車軚損耗算啦 我個仔得6歲  控得掂唔炒埋牆 已經好叻仔 依家除左隻死老鼠 又多架8sc  最怕炒埋一碟

作者: ococ    時間: 2017-2-1 18:14
chungms1139 發表於 2017-2-1 18:00
你都玩得好兇狠吓

玩SC 當然兇狠啦  就住就住 我不如玩慢爬
係咕唔到佢咁脆皮  反而架淘寶車大陸車 雖然個殼未攪要就住祼跑 但3排 6S去操佢竟然頂得住 大陸野都唔慢 6S之下成隻蠻牛咁 衝過黎之下好有氣勢 依家兩架車都買左豬籠包實架車 係等寄到落黎再裝 到時會自制飛台同佢死過
依家又心喐喐 買架大腳 想買架耐操又跑得 要睇定先
又想入多架慢爬行山

作者: ococ    時間: 2017-2-2 01:39

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終於有時間攪埋架新車殼 噴噴下唔夠油 車尾變透視裝是是但但貼下貼紙草草了事...

作者: gimsink    時間: 2017-2-2 11:48
原裝正版 traxxas 非常耐操冇埋由D膠好似你咁爛法,係咪買左山寨車 ?
作者: gimsink    時間: 2017-2-2 11:49
前肶可用RPM, 呔可以買 Proline Trancher
作者: gimsink    時間: 2017-2-2 11:52
想買大脚我建議 Proline -Pro-MT,  我正在使用中,超正 !
作者: ococ    時間: 2017-2-2 12:18
gimsink 發表於 2017-2-2 11:48
原裝正版 traxxas 非常耐操冇埋由D膠好似你咁爛法,係咪買左山寨車 ?

真珠都冇咁真 廣華 智樂唔會賣超高仿掛
我又覺得奇怪 唔係極速炒牆 唔係飛Jump
只係飛草地 同石屎 D臂 同傳動軸 油壓係咁輪住爛冇一次係玩完D電 冇穿冇爛番屋企  次次都有野爛
依家臂同傳動換左Proline RPM之後冇爛
但又到個輪圈個六角鎖蝕曬 磨到圓曬。
因為依家四條油壓係咁漏油 過兩日油壓會換金屬油壓
再買Proline 輪圈
最怕之後會爆低盤

作者: ococ    時間: 2017-2-2 12:40
gimsink 發表於 2017-2-2 11:52
想買大脚我建議 Proline -Pro-MT,  我正在使用中,超正 !

後驅我怕難控制  有冇四驅介紹

作者: gimsink    時間: 2017-2-3 16:18
Traxxas 係粗車,早幾年我地玩Slash 真係强暴,簡直係輪姦,都好少爛野,我覺得金屬油壓未必好得過跟車套膠,又貴……
作者: gimsink    時間: 2017-2-3 16:22
後驅先好玩,越間單越好,Pro MT係超正,原裝車巳經 full option, 冇野 upgrade.唯一不足之處係改唔到防水 !
作者: ococ    時間: 2017-2-4 12:39
gimsink 發表於 2017-2-3 16:18
Traxxas 係粗車,早幾年我地玩Slash 真係强暴,簡直係輪姦,都好少爛野,我覺得金屬油壓未必好得過跟車套膠 ...

我就係見個個都話粗 冇野整 而我就玩兩玩就爛依樣果樣先驚 前臂已經換左RPM 佢前臂狗骨本身係膠斷左幾條後轉左ProLine合金 而4條油壓 因斷臂爆開 不斷漏油 已換埋 CNC金屬油壓 點知到個輪圈又中招 個12mm六角鎖又磨爛 Ok轉埋金屬 而家買埋ProLine 免黐輪圈 再淘埋全車尼龍防滾架 我睇下 下次會爛乜  錢係其次 最慘不能盡情玩 次次都2排電要收工

作者: ococ    時間: 2017-2-4 12:40
gimsink 發表於 2017-2-3 16:22
後驅先好玩,越間單越好,Pro MT係超正,原裝車巳經 full option, 冇野 upgrade.唯一不足之處係改唔到防水  ...

講到咁正 真係要偷運入境
但咁大個轆 好難神不知鬼不覺入屋

作者: Chip1    時間: 2017-2-4 21:24
玩完草地架車會不會好汚糟及難清潔?
作者: ococ    時間: 2017-2-4 23:17
Chip1 發表於 2017-2-4 21:24
玩完草地架車會不會好汚糟及難清潔?

設計問題Slash玩一排電就要倒番D草出黎 架大陸車
因為唔係用兜 只要倒番電池盒D草就ok
當然啦玩完之後成個車身有窿窿罅罅D地方都係乾草
番屋低前要櫈番曬出黎  唔係兩仔爺會一齊比老虎咬死
作者: ococ    時間: 2017-2-5 17:12

鑊鑊新鮮 今次到後c座

登錄/註冊後可看大圖

淘左個兩倨豬籠 8sc個籠一次就爆  賣家唔錯 即時寄新件換 話3個月任玩有爛包換

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: chungms1139    時間: 2017-2-6 21:40
贵过玩真车
作者: ococ    時間: 2017-2-6 23:06
chungms1139 發表於 2017-2-6 21:40
贵过玩真车

真車我反而唔玩...行得走得就算
近排睇中左架大陸車 暴君 好似幾好

作者: jimmy6188    時間: 2017-2-7 01:12
咁易爛肯定膠料有問題.我部舊款上星期係摩星嶺條大斜路飛落去都無事.........send email 去廠炸佢型啦.
作者: ococ    時間: 2017-2-7 11:22
jimmy6188 發表於 2017-2-7 01:12
咁易爛肯定膠料有問題.我部舊款上星期係摩星嶺條大斜路飛落去都無事.........send email 去廠炸佢型啦. ...

我實send email
我真係80%時間飛草地 20%足球場
未試過高速撞牆 原廠電變 摩打 行行下唔係爛依樣 就壞果樣 未飛Jamp過 我怕一飛成架散曬 真係衰過大陸車架大陸車 前後玩過10幾排6S電 炒到後加防滾架都爛 架車除左OP件保護板勁花就爛之外 真係完好無缺
依家想買大腳睇中 新8S traxxas x-maxx 但好怕又係整車多過玩  所以有留意D大陸車

作者: yuenwai    時間: 2017-2-7 19:59
死老鼠原裝電變行3s以經好快,你行4s好快會打柴架
作者: ococ    時間: 2017-2-7 20:38
yuenwai 發表於 2017-2-7 19:59
死老鼠原裝電變行3s以經好快,你行4s好快會打柴架

死老鼠 原裝只行到3S 4S 我怕一插即爆

4S 我係用係架大陸車上面  不過依家直情3S X 2 6S去暴力玩

作者: yuenwai    時間: 2017-2-7 21:56
架大陸車係米維卡呀'聽講好正下
作者: ococ    時間: 2017-2-8 00:31
yuenwai 發表於 2017-2-7 21:56
架大陸車係米維卡呀'聽講好正下

http://v.youku.com/v_show/id_XMTQ3MDc4OTk2MA==.html?from=s1.8-1-1.2&spm=a2h0k.8191407.0.0
http://v.youku.com/v_show/id_XMT ... m=a2h0k.8191407.0.0
http://v.youku.com/v_show/id_XNz ... !2~5~5!14~5!2~1~3~A

係 禾寶8SC
我架車仔

登錄/註冊後可看大圖

作者: yuenwai    時間: 2017-2-8 11:56
好靚仔
作者: chungms1139    時間: 2017-2-8 22:19
我準備入手架雷虎 G5
作者: chungms1139    時間: 2017-2-8 22:21
見 3S 8000 電淘鋪要$400 一排,唯有自己銲,$400 變 2排
作者: ococ    時間: 2017-2-9 09:49
chungms1139 發表於 2017-2-8 22:19
我準備入手架雷虎 G5

上面個個都話暴君好D喎 限量版又低玩.
我等埋Traxxas X-Maxx  8S
先決定買邊架

作者: ococ    時間: 2017-2-9 09:51
chungms1139 發表於 2017-2-8 22:21
見 3S 8000 電淘鋪要$400 一排,唯有自己銲,$400 變 2排

我手功唔得 所以要比錢人賺

作者: chungms1139    時間: 2017-2-9 10:55
8S 真係要係大球場先玩得盡興
作者: ococ    時間: 2017-2-9 12:18

8S版升級左動力同Gear 唔下下去到盡 當佢係 6S玩都硬淨D
作者: yuenwai    時間: 2017-2-9 14:12
有地方玩就梗係玩䀆佢啦,我部大X就係景品車,最後都賣了
作者: ococ    時間: 2017-2-9 17:48
yuenwai 發表於 2017-2-9 14:12
有地方玩就梗係玩䀆佢啦,我部大X就係景品車,最後都賣了

我住東涌 有大草地 沙灘又近 有地方玩呀
只係怕成架BB車咁大架 老婆會殺左我

作者: yuenwai    時間: 2017-2-9 17:51
係架,我都係其中ㄧ個原因,真係好Q大架
作者: Gordon1031    時間: 2017-2-9 19:37
禾寶10sc玩唔爛
作者: Gordon1031    時間: 2017-2-9 19:38
禾寶10sc玩唔爛
作者: ococ    時間: 2017-2-9 21:03

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

第二排電 玩一陣又收皮  已經唔貪平買Pro Line件 點知都係一Q樣 究竟點解有人會話佢耐操Traxxas

作者: ococ    時間: 2017-2-9 21:18
Gordon1031 發表於 2017-2-9 19:37
禾寶10sc玩唔爛

我信呀 架死老鼠次次玩次次爛
我另外一架 8SC 次次用 6S操到盡 保護版就爛 底板花曬 車轆都操爆 但從未試過中途收工
件又平 換板都係3舊人仔...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: yuenwai    時間: 2017-2-9 21:36
但好似8sc無出了
作者: ococ    時間: 2017-2-9 21:54
yuenwai 發表於 2017-2-9 21:36
但好似8sc無出了

唔係呀 8sc我啱啱淘左冇耐....上面大把貨
買車時我問要買咩易爛件 老闆話玩得爛先算....咩後備件都唔駛買...

真係爛要買件 3日直接寄到你屋企

作者: yuenwai    時間: 2017-2-9 22:14
啱啱去淘宝睇過半套歺都要2780即是耍三千幾港紙都吾平
作者: ococ    時間: 2017-2-9 22:21
yuenwai 發表於 2017-2-9 22:14
啱啱去淘宝睇過半套歺都要2780即是耍三千幾港紙都吾平

已經平過死老鼠 死老鼠爛件 之後我已經洗左差唔多2千蚊維修   計計埋埋最少要5千幾6千蚊 8sc 2千幾之後 未買過野

作者: ococ    時間: 2017-2-10 15:38

坦克車8sc 終於有爛件 6s電下 時速應該最少80KM 炒到唔知乜野 打左十幾個前空翻 斷左OP件 防滾架

登錄/註冊後可看大圖

即時CALL 淘寶防滾架個賣家 佢二話不說又免費寄過件新件比我 話3個月任炒免所有費用連運費都出埋 D售後真係一流

禾寶8sc  用4s 35c 大陸雞電   傻跑 應該都有60KM
[Youtube]Ak1S1EYJru4[/Youtube]

作者: andynax1    時間: 2017-2-13 13:37
花成敢.....同水泥地玩jump ?
作者: ococ    時間: 2017-2-13 18:05
andynax1 發表於 2017-2-13 13:37
花成敢.....同水泥地玩jump ?

草地 沙地多 避震開頭Set得軟 成日hi到底 依家set硬左 好DD 草地唔係平的 有起伏 不過幾好玩。
依家買左飛Jump台 等佢寄黎 要再set硬小小

作者: mojo8888    時間: 2017-2-17 04:41
禾寶8SC 係真坦克! 電池箱是一邊, 不覺得6s 太嚴重側重;  Buggy 禾寶 H9 Star E 或 Team C T8E v3 也可以!
作者: ococ    時間: 2017-2-24 01:09

登錄/註冊後可看大圖

8S 大X 真係好痴線 輕鬆起頭 成隻牛咁 橫衝直撞 ....收視率高
只比爬樓梯比好多慢爬 更爬得 十幾廿級好直D樓梯勁輕鬆 直頭係爆住上 完全冇難度
作者: ococ    時間: 2017-2-24 15:20

SLASH 原裝件真係豆腐做 膠狗骨玩幾次就變曬形.跟手好快會自動解體..
..好在一早買定士啤件...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: ococ    時間: 2017-3-1 15:20

李李李李李李李李老豆點解咁多野攪
連掃3隻減速 先掃限滑54T 換中差一排電後 再掃54T   撿查前後差速後上52T 半排電再掃多次  前後差速好順暢冇怪聲   應該冇爆BELLING 真係要成架車爆散曬佢 睇睇究竟咩事=_=

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: ococ    時間: 2017-3-3 00:37

小小小小喇叭又又又又黎  今次唔再掃中差齒 直頭爆差速殼 差速入面掃牙加溶膠....
唔聽大陸D CHING講 SLASH中差又貴又廢 中曬蕉  好在買定限滑唔係冇得玩老鼠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: firesun    時間: 2017-3-4 22:01
Slash唔太暴力得,禾寶喇
作者: ococ    時間: 2017-3-4 22:39
firesun 發表於 2017-3-4 22:01
Slash唔太暴力得,喇

禾寶我有啦 就係因為太耐操  點玩都唔死先冇野好講我個仔直頭當佢係buggy 大腳咁玩 用架禾寶8SC飛JUMP..  防滾架斷左好多次 防滾架因為有3個月100%免費保修 個賣家直接送多套架比我KEEP住架SLASH 因為我落公園玩大腳車飛JUMP時好多人圍觀 我就用SLASH加舊NiMh SET 50%速 比D街邊細路仔當踫踫車玩 但一手痕入舊3S玩又即死比你睇

登錄/註冊後可看大圖

作者: firesun    時間: 2017-3-5 09:47
ococ 發表於 2017-3-4 22:39
禾寶我有啦 就係因為太耐操  點玩都唔死先冇野好講我個仔直頭當佢係buggy 大腳咁玩 用架禾寶[/back ...
香港KWS無乜禾寶車,可能就係太耐操,無得撈
毒下你先: TB下 EM racing, 有架叫暴君大腳仲暴力過沙豬,把大沙豬的缺點改曬~
但最變態ge係 3年內爛塑膠零件廠免費送新XD
作者: ococ    時間: 2017-3-5 14:11
firesun 發表於 2017-3-5 09:47
香港KWS無乜禾寶車,可能就係太耐操,無得撈
毒下你先: TB下 EM racing, 有架叫暴君大腳仲暴力過沙豬, ...

一早知啦 暴君 毒我唔到的 不過如果買新大腳我都推暴君 3年免費換爛件 不過我推大X 娛樂性 好高好高 又硬
今早用兩組 8S電連續玩左4個鐘 過百次jump
小跳台 高樓梯 一百幾十次  完整無缺 最後比老虎落樓趕我兩仔爺番屋企先走

我今早放車片

[Youtube]uAr7YRXrXKo[/Youtube]

作者: angryboy    時間: 2017-3-8 02:50
你架是traxxas slash ,冇可能咁脆.............幾多pack電玩成咁

作者: ococ    時間: 2017-3-8 08:52
angryboy 發表於 2017-3-8 02:50
你架是traxxas slash ,冇可能咁脆.............幾多pack電玩成咁

總之就係玩一次 爛一次
50 pack 電內

作者: angryboy    時間: 2017-3-8 23:00
2wd 那死老鼠冇咁多嘢死
作者: bigben    時間: 2018-7-17 15:15
ococ 發表於 2017-3-8 08:52
總之就係玩一次 爛一次
50 pack 電內

ococ ching, any update??

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2