RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 意大利WRC新TOURING STX7,又中置喇~ [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2020-2-29 13:36
標題: 意大利WRC新TOURING STX7,又中置喇~
[attach]1167545[/attach]
[attach]1167546[/attach]
[attach]1167547[/attach]

資料來源
https://www.redrc.net/2020/02/wrc-racing-stx-7-mid-motor-touring-car-kit/?fbclid=IwAR3jvnWc0skmNW8uyDI {banned}s5W60RBKBcyLbZMZOEYKvjSkDyGvku7W_r2M

一架新車,意大利設計。
望一望,咦,係咪中置?可能又俾人話做乜又中置好悶點解以前唔整乜乜乜乜....... 唔係喎!唔係完全中置喎,但又唔係傳統擺位,佢係介乎於中置同後置之間。
正確啲係摩打於係中置pulley設計個位,但pulley放返係摩打之後。其實唔同車廠都係到研究緊唔同摩打擺位,想知道出嚟效果會係點,但佢宣傳都係用mid motor做賣點,同舒麥加Mi7或H2RD中置摩打相近似。最似應該係Destiny SR 2.0,但佢又好似前過SR 2.0。
另,睇個擺位其實同傳統擺位上,電變摩打位置啱啱反轉位放,好處就係唔駛講唔駛做過個motor mount,用返傳統位置果個推前就搞掂,又可以有啲中置pulley操控感。

香港有代理,但會唔會返同有幾多架賣就真係唔知喇,但都想睇下實車行出嚟會係點

作者: gos    時間: 2020-2-29 14:43
份轉向用行軌道式要勤d睇睇唔好入到沙
作者: tophand88999    時間: 2020-2-29 16:27
gos 發表於 2020-2-29 14:43
份轉向用行軌道式要勤d睇睇唔好入到沙

冇事嘅,D沙塵冇咩既,人地入場玩,好乾淨。
不過,個摩打D窿,大到好人似冇著衫咁。

作者: gos    時間: 2020-2-29 18:57
摩打sensor個孔位如太大就要勤d清潔保養

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2