RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 龍骨加長請教 [打印本頁]

作者: cs1    時間: 2020-3-30 01:18
標題: 龍骨加長請教
如何可以簡單買到加長成品龍骨?

因香港市埸找不到。

晚晚爬了一星期本站。

十年前鴨街161前鋪以經冇龍骨賣。

只是想買現成近100CM改長陣版拖頭。

作者: cs1    時間: 2020-3-30 01:21

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: cs1    時間: 2020-3-30 01:26

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
         我只是初入門拖頭改長,當然想買到現成的,但找不到。

作者: cs1    時間: 2020-3-30 01:41

[url=]
[/url][url=]
[/url]

登錄/註冊後可看大圖
[url=]
[/url]

登錄/註冊後可看大圖
2560 [url=]
[/url]

登錄/註冊後可看大圖

作者: AMAT    時間: 2020-3-31 16:05
https://shop34419674.taobao.com/ ... p;scene=taobao_shop

睇下鐳速啱唔啱用。
作者: cs1    時間: 2020-3-31 16:48
AMAT 發表於 2020-3-31 16:05
https://shop34419674.taobao.com/category-1449270989.htm?spm=a1z10.5-c-s.w5003-22518402447.39.771812c ...

AMAT 先謝謝但內容沒有顯示。

作者: AMAT    時間: 2020-3-31 22:03
cs1 發表於 2020-3-31 16:48
AMAT 先謝謝但內容沒有顯示。

https://shop34419674.taobao.com/

試呢到,睇1/14配件

作者: cs1    時間: 2020-4-1 23:25
AMAT 發表於 2020-3-31 22:03
https://shop34419674.taobao.com/

試呢到,睇1/14配件

AMAT 師兄 THANKS

以經在KWS買到最後一套鋁合金20寸龍骨一對,

但可能需要穿孔加工,但叫做有小小希望。

物料本身好靚。

作者: cs1    時間: 2020-4-2 23:44

FAYMONVILLE TRAILERS

https://www.youtube.com/watch?v=sTVJN5Cfw-k

作者: cs1    時間: 2020-4-28 00:48

终终找到傳説中的  100CM  1米長,原材料光身  " 龍骨  "
作者: cs1    時間: 2020-4-28 01:10

至於人生之中,第二個難題終於出現

就是辛苦尋找到幾套龍骨原材料,

對於冇金工鑽孔經驗,冇車床設備,

誤差1mm整套龍骨就被小弟殺死

而且大小螺絲孔及及未必每套1/14拖頭位置一様。
作者: cs1    時間: 2020-4-28 01:20

小弟目的預計改三套1/14,作長陣重型貸車,或長拖頭。

世間上有否一套 1米長龍骨 , 是可以經設計改良加設多組

螺絲田宫孔位 ,就可以由 3擔改4擔 ,4擔改前2擔同步轉向又可以。

近似萬用龍骨呢?
作者: cs1    時間: 2020-4-28 01:35

拖頭是 TAMIYA 1/14.

R620 , 6x4.    GLOBE LINER ,  KING HAULER .

請各師兄能給一些寶貴經驗 ,這情況有否店鋪可代工鑽孔呢?

因為不值得去冒險,把唯一原材料破壞 。

作者: cs1    時間: 2020-4-28 01:50

登錄/註冊後可看大圖

借用工房師兄照片,是上方光身龍骨, 1米長

作者: cs1    時間: 2020-4-28 17:07

謝謝 AMTA 版主提供協助 ,

修正於 : 遙控貨櫃車及巴士討論版 ›
作者: snowsenki    時間: 2020-4-29 04:18
[attach]1172178[/attach]

[attach]1172176[/attach]

[attach]1172175[/attach]

小弟用之方法。

作者: cs1    時間: 2020-4-29 18:44
snowsenki 發表於 2020-4-29 04:18
小弟用之方法。

snowsenki  ching. 好耐冇見

我買咗幾套 1 米光身龍骨,

問過 RC 店舖,意見都係要用鑽床先至可以準確開收螺絲孔,

而且分工制英制之類。

作者: snowsenki    時間: 2020-4-29 20:24
cs1 發表於 2020-4-29 18:44
snowsenki  ching. 好耐冇見

我買咗幾套 1 米光身龍骨,

我無鑽床。。。
所以直接開晒所有、毎10mm一個上下開2行。

作者: cs1    時間: 2020-4-29 21:15
snowsenki 發表於 2020-4-29 20:24
我無鑽床。。。
所以直接開晒所有、毎10mm一個上下開2行。

我今日攞對田宫 R620 原大陣龍骨出來,

發現上下左右孔對位 ,係原全不一致不劃一甚至不對稱,

除非好似配門匙一樣,一套原大陣另張一米龍骨同步鑽小孔2mm,

之後才加工續一鑽入3mm開螺絲孔 ,應該幾困難 ,

膠片制作店都未必............

作者: AMAT    時間: 2020-4-29 23:03
1. 自己去淘寶買個鑽床自己做,大約幾百蚊個鑽,再買埋個鑽床。
2. 去搵228車會幫手,不過佢係會教你鑽,而唔會幫你鑽。

https://www.facebook.com/228carclub

作者: cs1    時間: 2020-5-1 21:01

謝謝 AMAT 網主資料
作者: messishing    時間: 2020-5-3 22:02
cs1 發表於 2020-4-28 01:10
至於人生之中,第二個難題終於出現

就是辛苦尋找到幾套龍骨原材料,

你係你要轉個窿嘅位置打十字,你要由細直徑鑽咀慢慢轉到你要嘅實際大細
呢啲手工嘢要慢慢做唔好急咁就一定準

作者: cs1    時間: 2020-5-3 23:04
messishing 發表於 2020-5-3 22:02
你係你要轉個窿嘅位置打十字,你要由細直徑鑽咀慢慢轉到你要嘅實際大細
呢啲手工嘢要慢慢做唔好急咁就一定 ...

我剛剛用了電子尺量度 M3 螺絲直徑大約約2.7mm.

可能要另買二支2mm, 2.4或2.5mm鋒鋼箭咀,

甚至再要二支"開坑起絲"開(雅)鋒鋼曰本鑽咀,

是否用2.7mm就可以?

而田宫(雅)坑位有否分,英、美、德或曰制坑雅開螺絲位?

有否高人提示小弟?因怕買錯

作者: cs1    時間: 2020-5-3 23:43

我有考慮過,用皺紋膠紙貼在國王GRAND HA....拖頭原件龍骨,

再用素苗鉛筆,掃出原有L. R 上下及左右龍骨坑孔位置,

再將皺紋膠紙小心分二段貼在 100CM新買龍骨上,

再去配門匙店鋪,安素苗認位置,(初型)先作鑽細孔2mm-2.5mm

FORM M3 2.7mm開坑(雅)起絲,给所有M3收瓦螺絲用。

但我感覺,未必我想像中簡單,應該會遇上多從困難。

包括曰後的特長中軸加長及改装

而且中軸太長,超過14吋,有可能高速運轉下出現離心力。

可能係有必要補救,這是曰後的事

作者: cs1    時間: 2020-5-4 00:07

我暫時了解龍骨M3螺絲瓦位是2.7mm,

但鑽孔實制上應該2mm?2.3mm定係2.5mm才合用呢?

因為開瓦坑紋起絲,是否應該留有適中位置不大不小才可穿出坑絞?

否則螺絲跟本收不緊,如果開坑孔太細又引至開坑箭咀磨損高熱。
作者: cs1    時間: 2020-5-4 00:20

登錄/註冊後可看大圖

借圖,剛剛爬文有勇冇謀師兄作品,這萬向中軸CC01配件,

以經有一套,但可能要改用銅支加長。

備日後改放上長陣車架使用的。

作者: snowsenki    時間: 2020-5-4 14:31

[attach]1172609[/attach]

可以用呢隻ABC HOBBY嘅噴油膠紙,幾好用

作者: cs1    時間: 2020-5-4 18:23

登錄/註冊後可看大圖
    請問這小型車床可夠用嗎?

但只能夠作 3mm 用途,重量只有3.5KG. 另坐架夾器約0.7KG.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: cs1    時間: 2020-5-4 18:32

另外買咗二套M3, 2.5mm六角柄頭絲攻 (機用鑽頭)
asada hex shaft tap m3

Made in JP.
作者: cs1    時間: 2020-5-4 18:35
snowsenki 發表於 2020-5-4 14:31
可以用呢隻ABC HOBBY嘅噴油膠紙,幾好用

謝謝師兄提供資料

KWS 有售嗎?

作者: snowsenki    時間: 2020-5-4 19:11
唔知~我日本買架~有多!
作者: cs1    時間: 2020-5-4 22:18

。。。。

What are spiral point taps?

https://www.youtube.com/watch?v=o_jkhXk6Ghc

作者: cs1    時間: 2020-5-4 22:28

Hex Shaft Tap

https://www.youtube.com/watch?v=0tzB36q2-Pg
作者: cs1    時間: 2020-5-31 12:34

American Trucks in Europe with open pipes sound, by day & night

https://www.youtube.com/watch?v=KbMXuitVEJ8

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2