RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6011|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有邊隻靚D摩打玩飄移正?可以介紹下嗎

關閉 [複製鏈接]
sammyon 發表於 2012-7-17 18:06:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有邊隻靚D摩打玩飄移正?可以介紹下嗎
kkchung 發表於 2012-8-9 22:17:14 | 只看該作者
這 Post 是我鎖的!再這樣下去又有機會變成無意義的爭吵....沒完沒了!

雖然我不懂 Drift 我也相信不同人也有不同調整方向需求。但也希望能多些玩 Drift 的師兄能總量回文指點一下新人一些基本的東西。也希望一些人不要再在技術討論爭拗xxxx,真的很煩。有什麼要爭拗請私下約出來處理!
mike1997 發表於 2012-8-9 20:32:02 | 只看該作者
sy kwok 你真系好麻煩,好心你收收聲,人地講又關你事,之前都見你小小野都吊到人飛起,你覺五覺你好Q煩
[肥佬] 發表於 2012-8-9 20:25:22 | 只看該作者
其實點解會咁少有經驗既師兄係度出聲
解答新手問題呢個黎講呢.....

其實因為rc drift 呢樣野好講個人手勢
而去設定車架...
好多玩得耐既朋友對好多設定上既野都仲摸不著頭腦
點會亂教新人...所以先咁少出聲

有d新手成日會講咩咩人教佢點set 點買
往往其實果個咩咩人只係玩過快車
未玩過Drift...咁樣唔識又教人既答案
各位會渴望得到嗎...倒不如出少句聲等佢自己摸吓
有心玩就會玩...唔可以話冇人教就話唔玩...
冇話小唔小圈子...跟本RC 就係小圈子...
RC Drift 就更加小到不得了
[肥佬] 發表於 2012-8-9 20:09:22 | 只看該作者
我強烈重申一次
Hong Kong Drift Jam 唔係兩位偉高車手攪既比賽
係我地 (銀牙Drift) 全隊員攪既比賽
Waigo Hobby 只係贊助我地既獎杯
別無它樣
呢個比賽既所有運作,過程,結果
係完完全全同Waigo Hobby ,仲有兩位偉高車手既身份冇關
江進晨 發表於 2012-8-9 18:55:54 | 只看該作者
中共逼害維權人士可恥!立即釋放李旺陽家屬及好友!長毛請大家明早(8月10日)11時到西區警署集合,遊行到中聯辦抗議邵陽市公安局無理拘捕朱承志!
AMAT 發表於 2012-8-9 13:30:46 | 只看該作者
請各版友留意,呢到係要嚟技術討論,而唔係嘈交爭拗,要嘈要拗請自己私下約出嚟解決.

敬請留意
goldenk001 發表於 2012-8-9 09:52:27 來自手機 | 只看該作者

問你一個問題,你當時在唔在場?FB有爭論時你又知唔知你望唔到唔代表無
s.y.kwok 發表於 2012-8-9 04:20:08 | 只看該作者

如果你覺得呢度係小圈子,
都冇人會同你爭論,
仲會覺得你高手加有見識......囉
人在做,天在看.
到底係我無中生有,
還是真有其事.你自己諗啦

比你提一提,
即刻走去睇一睇戈條link,
原來真係唔關偉高事,
而係由兩位偉高車手攪比賽嘅group..
咁是否意見不合者與狗不得內進?
如果你係代表又話到事嘅話就講清楚.
等其他工房啲師兄弟得個知字喇

恥笑人未輪到你,
係都係個偉高車手啦,
中場走去國內個參賽者度睇人部車,
見人地車底好多鉛,
就舉高大叫遠處啲朋友睇喇.
有冇專重過人呀?
人地O曬咀呀.
仲有人想黎比人串咩....

攪咁多野出黎就係因為我同我朋友啲ko冇事,
阿車手覺得我差能廚佢,冇face,
之後我好聲好氣同阿車手講番以為戈篇係廣告,
可能有人自專心受損,
堅持番去ko jam唔jam戈度,
戈頭又話大家成年人乜乜物物,
轉頭又開晒名話我好話佢,
自己就扮晒受害人咁。
佢啲自己友有理冇理又撐咗先,
冇錯,撐朋友係天驚地義,
但係麻煩你攪清楚是與非先好唔好?

呢次唔係個人意見喇
goldenk001 發表於 2012-8-9 02:02:09 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 15:12
器材因應budget,
喜好去選擇,
決定後亦不妨問下身邊嘅車友比下意見.

以你講法呢到都係小圈子喎~
個人覺得FB都係一個討論區
咩係淨係識得喺facebook成班自己友又乜又七呢?
唔係恥笑/睇低你
不過以加你咁做都好低手加無聊囉
同埋,唔該你望下上邊有個紅色主題
[HK DRIFT JAM]
PAGE.3 條LINK係咩LINK

P.S純粹個人意見
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 18:26:04 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 17:13
firmware最大分別係各段反應,
溫度同耗電量,
先唔好攪到咁複雜住.

好詳細啊!唔該師兄!
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 18:25:57 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 17:13
溫度同耗電量,
先唔好攪到咁複雜住.

好詳細啊!唔該師兄!
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 17:54:41 | 只看該作者
faifaioscar 發表於 2012-8-8 17:44
非常認用,好似我咁,玩了個多月都冇乜頭緒,玩到想放棄,有一次去JV,見倒班玩得好好的ching,想請教佢地,㸃知 ...

其實你可以睇成佢地係比較有性格,
咁自己都會舒服啲.
即使喺呢度,
買咗新車,換咗新option,
或者分享下終於練習到少少成績出黎,
都梗係有人走出黎串下你嘅.
你地有冇發覺而家飄移區已經冇乜人分享/發言?
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 17:50:04 | 只看該作者
faifaioscar 發表於 2012-8-8 17:44
非常認用,好似我咁,玩了個多月都冇乜頭緒,玩到想放棄,有一次去JV,見倒班玩得好好的ching,想請教佢地,㸃知 ...

夜晚去的嗎?我都有去過JV,不過冇人,睇講有班師兄好多時收工都會去玩
faifaioscar 發表於 2012-8-8 17:44:58 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-8-8 09:29
支持上述所有師兄們,不論大家在言論上既誤解,出名與否都為RC界出過一分力,大家都是師兄弟丫,
不過個人 ...

非常認用,好似我咁,玩了個多月都冇乜頭緒,玩到想放棄,有一次去JV,見倒班玩得好好的ching,想請教佢地,㸃知佢地好似睇我唔起咁。PS.我已很有禮貌!
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 17:18:34 | 只看該作者
Thank you Ching !!!!
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 17:13:17 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-8-8 17:03
我末買啊,打算買埋LCD box,而家係摩打方面 唔知邊隻好,有些forum 話SP,Dual sky比HW好,高級既有LRP  ...

溫度同耗電量,
先唔好攪到咁複雜住.
咁會攪到自己頭都大埋
其實你提到戈啲摩打都算大牌子野,
冇乜鑊氣,
小弟只接觸過LRP,Keyence,SP 3.0,MMM同Hobby wing
如果你用HW ESC,LRP可能會太爆,
油門控制要好小心,
SP同Keyence都比較柔,
相對較容易掌握.
HW尾段伸延性會差少少

p.s.純粹個人意見
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 17:03:05 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 16:50
hobbywing都算係實用之選,
低中速都好夠扭力,
效能同耐用性都唔差得過比較貴嘅產品.

我末買啊,打算買埋LCD box,而家係摩打方面 唔知邊隻好,有些forum 話SP,Dual sky比HW好,高級既有LRP 及Keyence ,心大心細,又怕買完後悔唔買隻好,哈哈哈
其實個firewater ipdate是否重要呢?
s.y.kwok 發表於 2012-8-8 16:50:16 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-8-8 16:44
Thank you Ching,我現打算換HW2.1 120A電變加10.5T(價錢平D又算上一代頂級),請問2.1是否一樣可以upgrade3 ...

hobbywing都算係實用之選,
低中速都好夠扭力,
效能同耐用性都唔差得過比較貴嘅產品.
如果求線性可用番"no timing"嘅firmware,
我唔肯定跟電變返黎係唔係呢個firmware,
你有冇買埋個lcd setting box??
 樓主| sammyon 發表於 2012-8-8 16:44:05 | 只看該作者
Thank you Ching,我現打算換HW2.1 120A電變加10.5T(價錢平D又算上一代頂級),請問2.1是否一樣可以upgrade3.0?我曾經見到個post提過