RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

樓主| tatame 發表於 2010-6-7 13:22:20 | 顯示全部樓層

又一架dodge muscle car ! from smalljohndoe
 樓主| tatame 發表於 2010-6-7 19:34:02 | 顯示全部樓層
回復  tatame C兄,個車殼好正呀,可否告知那里有得買,THS
emaxxyeung 發表於 2010-6-7 19:26

可以試下 KWS 鴻星, 我地就成班人o係towerhobby 訂返黎都係$220 一個

http://www3.towerhobbies.com/cgi ... mp;I=LXHPB8&P=7
 樓主| tatame 發表於 2010-6-7 20:19:04 | 顯示全部樓層
下次一齊ORDER, 我都想要
jeffip97 發表於 2010-6-7 19:42

okok ; )
 樓主| tatame 發表於 2010-6-28 09:37:06 | 顯示全部樓層
 樓主| tatame 發表於 2010-7-11 15:27:57 | 顯示全部樓層
靚大腳車鼓噴花分享

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| tatame 發表於 2010-8-2 16:36:13 | 顯示全部樓層
 樓主| tatame 發表於 2010-8-4 17:14:26 | 顯示全部樓層
 樓主| tatame 發表於 2010-9-29 09:04:00 | 顯示全部樓層
EMAXX 無刷有刷做緊特價!! 有興趣睇睇!! =)
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=189800
 樓主| tatame 發表於 2010-10-12 09:40:46 | 顯示全部樓層
回復  tatame

CHING....你4條胎係變度買的??..可以pm 我嗎???thanks
sonnykwok 發表於 2010-10-12 02:49

師兄你好~~ 呢條係proline dirt-hawk ! 已經停產~~ 係之前上網訂回來!
 樓主| tatame 發表於 2010-10-13 11:55:14 | 顯示全部樓層
米兄~~我 今日搵左成個中午,都搵唔到類似你果套咁既呔呤,有冇其它網站有呢?thx
mansiu 發表於 2010-10-12 23:26

KWS 唔會有~~ 想買相似既可選proline bigjoe !! 等rcmart restock 啦~ 佢地賣tire 平KWS 好多

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| tatame 發表於 2010-10-13 17:37:52 | 顯示全部樓層
請問買套有刷版e-maxx換套無刷上去要買咩配件?因為原本用雙摩打的。
ThomasZ 發表於 2010-10-13 17:28

而家買梗買無刷版抵啦又有套mamba 架車大過有刷版dd 仲有low CG 小小改良過!!
 樓主| tatame 發表於 2010-10-13 22:04:58 | 顯示全部樓層
噫? 我以為車架係一樣添~ 請問係邊部份大D呢? 我都無留意
因為我已經有一套150A無刷,同埋有刷版同無 ...
ThomasZ 發表於 2010-10-13 18:38

你買架有刷改好盈150A 已經同買一部無刷emaxx差不多~ 但好盈150A 拍埋mamba度
真係爭9條街.....長玩既當然選套質素高既無刷系統!!! mamba monster 1/8 esc+motor 單買要成二千頭你買架無刷emaxx都係唔過4千幾...架車真係賣大包...無刷emaxx 同emaxx分別仲有多左option progressive 彈弓, wheelie bar, 更耐用既17mm 金屬六角, 加長小小底盤呢埋option 加埋架淨車都係$1500到~~ 你改晒架有刷emaxx用呢d件一定過4000 =) 不過買左車唔緊要~ 好盈150A就唔建議用啦~ 我都用過一次怕怕~ 平平地買套novak HV pro 都ok .....
 樓主| tatame 發表於 2010-10-13 22:15:07 | 顯示全部樓層
唔該請問ching果套mamba係咩黎?
仲有low CG 小小改良過>>e個又係咩黎呢?

我星期一上去rc ...
makinura 發表於 2010-10-13 18:26

mamba monster 係一套好出名既大腳 /1/8用無刷系統~~ 特色係可用6S 22.2V lipo !! 外國好多人用佢黎裝去Emaxx , E-revo , 4x4 slash 挑戰極時速, 初期係單獨發售價錢亦好貴接近$2000 ! 後期好多公司見mamba 質素有保証開始於RTR 車搭載此系統~~ 例如traxxas brushless e-revo , emaxx, team losi 8ight, AE sc8 .....
http://www.castlecreations.com/products/mamba_monster.html

登錄/註冊後可看大圖

low CG 意思係將車重心降低增加行走表現
 樓主| tatame 發表於 2010-10-14 10:22:03 | 顯示全部樓層
米兄,好盈150A 有乜問題出現?
ford 發表於 2010-10-14 10:00

之前分別試過好盈150A 同Novak HV !! 最大問題你好盈玩4S 放電唔平衡~~ 次次玩完cut機會出現一排lipo 1 cell 3.2 / 3.7x !d lipo 相對好熱!novak 或friend 既tekin mamba 好小呢個問題! 而且比novak 特別快cut機..只要同時試過幾隻牌子既1/8 system 就會比下去.....好盈150A又唔係平 玩得1/8 真係要用套好d 電子野, 次次咁放電法d電都快赤壞好多, 加上咁既價我唔會買佢...
 樓主| tatame 發表於 2010-10-14 10:23:07 | 顯示全部樓層
回復  tatame

有無個網址丫...唔該
sonnykwok 發表於 2010-10-14 04:06

之前o係http://towerhobby.com/
 樓主| tatame 發表於 2010-10-16 18:00:45 | 顯示全部樓層
前幾日撞欄左架飯盒支避震.
出kws睇下有無得買,結果買左e隻油壓返黎.

想請教下有無ching知e隻係咩油油壓 ...
makinura 發表於 2010-10-16 12:54

睇個樣似Hotracing shock !! 用30-35度油ok la !! 唔洗太"濃" 原裝EMAXX revo 都係30度到
 樓主| tatame 發表於 2010-10-16 18:01:12 | 顯示全部樓層
前幾日撞欄左架飯盒支避震.
出kws睇下有無得買,結果買左e隻油壓返黎.

想請教下有無ching知e隻係咩油油壓 ...
makinura 發表於 2010-10-16 12:54

睇個樣似Hotracing shock !! 用30-35度油ok la !! 唔洗太"濃" 原裝EMAXX revo 都係30度到
 樓主| tatame 發表於 2010-10-30 19:44:46 | 顯示全部樓層
thanks  ThomasZ

問題3.
EVX2 esc 有冇lipo cut ?
原裝避震要唔要set 過, 硬定軟 ?
同正常邊份件最易 ...
COLT仔 發表於 2010-10-30 16:23

EVX2 esc 有冇lipo cut ? no
原裝避震要唔要set 過, 硬定軟 ?原裝約30度油~~ 剛剛好唔洗set !! 建議換原裝TRX aluminium shock ! 跳台炒車就唔會飛shock cap
同正常邊份件最易 ... 買定d arm pin ! rpm a-arm spear !! 都無咩一定要換!
 樓主| tatame 發表於 2010-11-5 20:26:06 | 顯示全部樓層
我的E-MAXX近況,車頭改了很多東西 金屬GPM的BULKHEAD的位置係幾FIT,但只能用E夾的A臂芯,而且仲幼左D,希望 ...
ThomasZ 發表於 2010-11-5 19:24

點解唔買TRAXXAS  金屬BULKHEAD ? TRAXXAS係用真正6061 同7075 aluminum !用過真係完裝有信心!所以option件traxxas 有出一定優先考慮! 硬身同真係輕好多.....GPM d 鋁真係一般.........之前買個塊skidplate 兩野就彎晒.....

前面成份rpm 臂~ 正!!! 你可以換埋尾rpm true a-arm conversion kit wor !! 咁就rear toe link 都唔洗用!  再換埋完裝TRX aluminium shock 就正晒XD

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| tatame 發表於 2010-11-8 11:17:36 | 顯示全部樓層

一分錢一分貨啦~~ 值架~~ =) 原裝TRX aluminium shock品質好好!set 得好玩好耐都唔洗維修, 用舊左買油肺整花左油芯都好易配返同平!! 支油芯係有層金coat 防石仔打花油芯而漏油, 係我用過最滿意既金屬油壓, 之前玩過咁多車買3racing, hotracing,team blue star d 金屬油壓都唔掂~~ 成日漏油...又難買rebuild kit ....有次撞斷左油芯配唔返支芯要買過成支油壓, 好浪費 =0(

你有成8支shock唔係4支 用30度油就無問題!因為架車本身唔係重!! 唔好用太高度數油~~ 會攪到架車無晒避震或者油壓無力彈返上黎又唔咬地...人地TRX 出廠都係30度油

ok 架~~ 因為成日俾人尾都係爛toelink 粒rodend !!!