RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

nitrotruck 發表於 2009-8-26 18:23:22 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54

師兄洗唔洗講車講到咁勞氣 玩車只係一種嗜好, 可須咁認真

你講既野我都唔認同, 玩Monster Truck 咁重既車用大kv Motor死得啦.....................我又覺得tatame講既野同setting 真係有關wor ! 要計motor kv 要計自己用幾V電, 要計齒比, 唔係有錢買晒d 野返黎砌好就得.

我由油車轉玩電車先發現要考慮咁多野, tatame兄我準備出部8ight-t 或D8T! 到時交流下
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:08:03 | 顯示全部樓層
你己經講出咗個問題啦!3700kv 同gear ratio -> 係唔夠扭力
不如你試吓用5kv (如果有) 同gear ratio 呀,會好大扭力,但係我相信wheelie 唔到。同助跑無關
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:51

wheelie 唔wheelie 同Motor 輸出既扭力有莫大關係
有扭力,冇速度係wheelie 唔到
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:24

要有速度先wheelie 又係你講, 人地俾個有速度既Motor你又話唔夠力, 用5kv motor?? 人地post段片架emaxx  速度洗唔洗快?
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:26:01 | 顯示全部樓層
唔好咁講, 人地有quote on-line catalog d 速度架
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:19

幾好呀, 咁多朋友入黎燦你! 個個唔玩emaxx 都俾面入黎up 幾句幫人推post ! 不過好多都off topic .... 推多d 咪多d 人睇下你d 油電理論
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:43:23 | 顯示全部樓層
係tatame自己話"而家我部EMAXX 5.5R 3700kv 同gear ratio ~ 表面數據係好快,但唔夠力wheelie, 朋友的emaxx 2300kv 所有config 同上但朋友的車wheelie到."
轉速太幔嘅話,角加速率太小,impulse force不足 ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:30

係你無睇晒人地講咩喳, 細kv 速度慢? 你玩細車7.4V係慢... 14.8V, 22.2V 就可以解決轉數低太慢既問題! 你玩過monster truck 未????

我o係度補充一下........wheelie 唔wheelie 調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度 大包圍成架車既setting俾你講晒.........但師父好似最重要同最先要考慮既野o個樣無講.

Motor既kv 值乘返電既V數再搭返相應既齒比,先去決定架車既扭力同有無資格去wheelie , motor kv 值大細再配合電既V數放電能力先係重點, 只跟你講o個一批野去想令到佢起頭, 你應該一世都起唔到頭
tatame 發表於 2009-8-26 17:41
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48:53 | 顯示全部樓層
係羅, 依度你地頭哋嘛, 我講d理論你地興捉字虱漏抽........至識玩至叻係你地好未? 版規你定埋佢好唔好? 叫AMAT/MIKE WU封埋你地做EP OFF-ROAD道理神好唔好?
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:36

人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我諗你地都唔細咁大個人好心唔好玩埋d咁幼稚既野啦
nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:01:26 | 顯示全部樓層
全香港得佢地有依架車車架
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:57

開始技窮, 得d 無point 既說話 哎........
nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:03:42 | 顯示全部樓層
成班玩開車既好朋友差不多到齊啦啵, 哈~
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:36:41 | 顯示全部樓層
係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦
咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第一代inferno有過架, 之後都唔多覺喇
唔講啦, 學其他師兄咁費事多講
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36

你係有point 單對單同人討論唔夠人講, 人地唔同意你咪講出自己既point 囉! 唔夠人講又話費事多講, 叫到d friend出黎幫手狀下個膽又走返出黎講,
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:39:54 | 顯示全部樓層
份HPI說明書紅色部份好似係講緊按著玩車場地唔同o既地面抓著力(即係塊地咬唔咬)
可以較緊/較鬆個限滑改善架車o既抓著力,減少車呔空轉,避免浪費動力喎.........

好似由頭到尾都同wheelie與否無關......

同埋 ...
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:35

if the wheelies too much, loosen the slipper clutch

如果架車經常起頭, 較鬆個限滑

你話無咪無囉, 哈~
nitrotruck 發表於 2009-8-27 13:50:18 | 顯示全部樓層
不如開個"限滑之另類用途"或"如何起頭?(版友們請不要誤會)" 討論區啦, 我係度俾人教左好多野, 領悟到以下答案........
我會回: 限滑磨下磨下熱到可以煎蛋, 有得玩有得食, yeah
           要起頭, 換左隻犘打計 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 13:02

.(有牌電機工程C).吾該你們不是討的請離開.
SCOTT 發表於 2009-8-27 00:18

你都幾長氣同厚面皮, 唔識你既都叫你走, 連管理員出左聲你都講到而家咬住唔放,成班好朋友, 又唔係玩討論緊o個隻車, 又唔係有心買或討論, 面濛濛走晒入黎攪事, 無point既討論不如休息下啦, """咩煎蛋, 有得玩有得食, yeah,""""" 俾d 有心討論既人留低ok ?
nitrotruck 發表於 2009-8-27 14:44:22 | 顯示全部樓層
師兄, 其實你有冇睇哂d post 先回架, 你講果d 野一早講左啦...
其實唔同set法, 即係玩法唔同, 何解一定要人認同你個setting

smalljohndoe 發表於 2009-8-27 14:35

咪係~ 人地tatame又係咁講, 說明書都係咁講, 結論已有! 你又重覆多次好似無咁既必要, 爬下舊文啦!