RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 48116|回復: 282
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

ericsky 發表於 2010-6-24 23:45:29 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我希望出這個post可以同大家分享。

見大家C兄近期都有野出post , 自己用左3星期抽時間畫架hino舊車,今次係第三次畫車頭,真係要用很多心機去繪製
上次動手做的ISUZU始終都係得一架,用時間動手做和畫差不多,但係畫好後,便可以用CNC做出來覆制,或許,這樣在做工上更精細和準確。
起初有考慮把細車用數碼放大,但係細心考慮這樣會流失放大後的精細部份,放大後可能出現凹凸位和凹線坑會不清釋。
所以只好冒險走出街影相,要快快手,如果唔係分分鍾比人舂!
現在只欠屋仔後的排氣喉,和好似水箱物體似的,(我不太懂大貨車的部件名稱。)

三個星期裏,有些部件真係畫完又改,改完又改.....。少點堅持都不能完成。但係完成第三個車頭繪圖,自學了很多畫3D圖的技巧,對日後畫其他車頭會幫助不少。

日本出的1/14 hino 既 logo 比較厚,適合暴走車用。我還是喜歡用鏡鋼蝕刻的效果。

09年自己曾用膠片做左個初版,並沒有公開過但最後要放棄它,用新技術去制作。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

10年的繪圖過程

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

待check 完圖,CNC 加工後的初版再補相。
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-25 09:23:15 | 顯示全部樓層

回復 11# B仔

通常D手抽位會連屋仔,實晒,放大後會失真。而數碼抄寫都唔平,大陸D手辦廠要收2500人仔。

如果有錯失,2500就冇啦,所以咪迫自己慢慢學畫。

試過有次見到架三零貨車,司機行開左,咪立刻遠遠近近影幾張。司機回來我又唔知,靜候有條友問  "做嘜影相",

我年紀唔細,人地會以為我係咪想偷車做資料。 我話佢知我整模型,個刻...佢得--閒同我講咁多,即刻開車走。

鏡鋼蝕刻是指蝕刻片用光面鋼材,個logo會在沒有蝕刻的地方像鏡一樣反晒光,會好過噴銀油。
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-27 20:25:32 | 顯示全部樓層
回復 29# KX1072._.

請問現在部車還在嗎?
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-28 15:12:11 | 顯示全部樓層

回復 39# 金祖

登錄/註冊後可看大圖

這架是否你們所講的 "架孖燕尾 "? 這部在其他地方可找到嗎?
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-28 15:20:21 | 顯示全部樓層
回復 37# 金祖

請問   掘尾籠 ,矮腳虎 ,龜兔  是那類車,有相片嗎?

我很喜歡舊款車頭,在那裏的車場或棄置路邊的,會否這些舊車。希望能前去影幾張相。
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-28 17:43:54 | 顯示全部樓層
回復 45# B仔
絕對係好想做這部 "HE" ,手頭上買左架模型,發覺模型的前擔和屋仔和真車唔同,只起左線稿停下來畫金牙仔,手頭上有的相只有13張遠景相片和一盒模型,很想到真身影到相。知道係IVE定工業學院有部比學生實習,但不知邊間。

登錄/註冊後可看大圖

如果有C 兄能提供有關 "HE "詳細相片電郵給我,能幫忙我繪圖成品的,我定會送部車頭給大恩人。
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-29 00:21:40 | 顯示全部樓層
回復 58# renault

香港好細,分散人更會有人知。
早排既事就算有緣冇份,如果遲D有幾會,請幫忙影相片吧。 ( 有效期依然生效。)
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-29 00:29:35 | 顯示全部樓層
回復 54# odaan

Thanks Oddan 兄,我在商用車網都見過這兩張相。

生打是指那處?香港的舊相都係 『掘尾籠』,頭前d  。我見  頭前d  是靚D
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-29 22:05:56 | 顯示全部樓層
畫了兩天,屋仔後的 parts 都畫好了。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-30 07:51:58 | 顯示全部樓層
有原裝車書的數據,繪圖不是問題

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-5 15:55:08 | 顯示全部樓層
回復 84# leyland

C兄冇嘜機心,易信人,那位C兄和你開玩笑吧。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-5 16:42:57 | 顯示全部樓層
回復 87# leyland

車場拍照,還是小心車輛,顧及自身安全。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-10 20:25:17 | 顯示全部樓層

幾天過後,金牙,銀牙的面罩 和 bumper ,水撥已完成。圖檔亦交首辦廠進行車工,相信下星期會完成。

車頂修正後的圖

登錄/註冊後可看大圖

港式的車輛亦完成繪圖,但要交由金屬CNC廠造,組裝亦跟過往金屬輪不同,亦會簡單點安裝。

前輪用蓋修飾囉C位

登錄/註冊後可看大圖

這是我另一部Leyland 前輪的完成件

登錄/註冊後可看大圖

後輪組裝圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

另一部Leyland 後輪的完成件

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我希望完成屋仔的同時,鋁 bumper 和 車輪也能完成,而鏡鋼料的logo 也正在進行中,完成各件後才與大家分享。

我並不是職業的玩具生產商/設計人員,對貨車認識也很膚淺。因為喜歡貨車,才出錢,時間,心思去造一些原創品。可能未必合一些大師的心水,我只是業餘也盡了能力。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-21 00:59:23 | 顯示全部樓層

分三期進行的首辦,已完成第一部份,昨天收到車頭,logo。金屬車輪和金屬bumper 為第二期。其餘的細配件,金銀面罩,手抽,水潑等等為第三期。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

還有一些地方待齊件後才修正。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-21 06:50:18 | 顯示全部樓層
一定會,係咪舊車款?
比D相睇睇。
有些車款很代表那年代的事物,買少見少。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-21 17:36:44 | 顯示全部樓層
回復 120# wyman18

最終看吹雞時反應如何,因為整套配件多,我不能投放大量金錢生產了等人認購,
這首次的生產只會讓工房的C兄買到比日本的好和合理的產品,但國內的工資和物料飆升,如果產量少於40隻很大可能會取消,生產的數量與價錢直接掛勾,工房價會在2200左右。
初步肯定屋仔和大玻璃是直接CNC車出來,連同金屬上色bumper,前後車鈴組件( 港式 ) ,其他配件 ( 收齊後會post相上來 )
在特定日子內集齊訂購人名單訂金,才能與廠商量產指定數量,可能量產過後,不能為少數要求再造的C兄生產,因為配件多連金屬件也分為三間廠進行生產,希望要把握時機。 ( 老返另計 )

而過後亦會創作另一件新屋仔,不會長期停留同一創作上。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 09:37:51 | 顯示全部樓層
正是,咁都中!現正資料搜索中,有相可email 比我 [email protected] .Thanks ....
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 11:26:46 | 顯示全部樓層

回復 127# renault

多謝C兄袋錢落黎,好多車種的專有術語,名稱,要行內人才能理解。金牙銀牙都係版主勇兄教知我,很有趣的名字。
我很喜歡舊有的車頭,以前見過,但說不出,只有慢慢在網上搜集更多有關相片,數據。
而今天在馬路行走的新車頭,雖則很靚,線條比舊車也較方方正正,我閒時也拍了和收集不少相片,留日後備用。
舊車比較圓包包的外型,繪畫起來難度很高,挑戰性也很高。我相信一些經典有代表性的RC貨車,會比新款的有更好的收視,就算唔玩,放在屋企當擺設都好襟睇,我部依馬打放在公司當擺設都好吸引的客注目。

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 15:42:44 | 顯示全部樓層
回復 130# boniface

我冇玩啦,老坑走唔郁,我個仔閒時在廠玩姐。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 16:21:47 | 顯示全部樓層
回復 132# superchucu

冇錯