RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: chiwingedwinlo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有無c-hing可以分享手上的12仔

RC881 發表於 2010-11-14 19:57:29 | 顯示全部樓層

chacha兄 , 圖中第一, 第二兩部 無限12仔我都玩過
第二部非常好跑, 而且結構簡單 , 容易維修, 當年[城市模型] 高思敏 的12仔戰車 , 戰績非常好
RC881 發表於 2010-11-14 20:02:25 | 顯示全部樓層
回復  chiwingedwinlo

仲有
chacha 發表於 2010-11-14 07:49 PM

哩部12仔係用2條橡膠圈套緊pack電, 出奇地穩陣 , 果2條膠圈經過20多年時間 , 完全無受歲月影響 , 一樣咁有彈性 , 冇變質 , 真好野!
RC881 發表於 2010-11-14 20:08:13 | 顯示全部樓層
回復  RC881

呢 3 部祇係 10 多年前二手返黎
第 1 、2 部當年都玩過,我最喜歡都係圖 1 呢 ...
chacha 發表於 2010-11-14 08:02 PM

我係第一手當年買來玩架
RC881 發表於 2010-11-14 20:09:45 | 顯示全部樓層
我又湊熱鬧 , 唔知哩部Kyosho 12仔算唔算懷舊
RC881 發表於 2010-11-14 21:22:56 | 顯示全部樓層
回復  RC881
京商3P都好靚啊
racart 發表於 2010-11-14 08:18 PM

部車個正名好似係叫 Plazma MK2 , 差不多同期Kyosho出左部行單鐵鍊的4WD 12仔 , 當時都係大熱車種
RC881 發表於 2010-11-14 21:35:30 | 顯示全部樓層
回復  RC881

師兄你唔好玩啦
你呢部重有金柱同鋁鏍絲呢 D 補品
chacha 發表於 2010-11-14 08:31 PM

仲有呀 , 當年有個玩車的叔叔職業係做工模的 , 我地一大班玩車的o靚仔 , 好多都有搵佢幫手訂造零件 , Plazma MK2 原廠係行[牙差] , 冇出過珠差的 , 就係果位叔叔幫我地車一套珠差杯 , 如果20幾年前曾經在沙田排頭村對開的露天停車場 (即現時沙田康文署總部位置 , 火車路則) 及沙田馬場露天停車場玩過車的朋友 , 好多人都識佢架 , 佢個花名叫 [駝背佬] <<<一位好好人的叔叔 , 而家應該係伯伯la
RC881 發表於 2010-11-14 21:37:36 | 顯示全部樓層
仲有一部,係年多前朋友送贈,相信係 AYK
chacha 發表於 2010-11-14 09:06 PM

我都有保留一部, 不過係解體狀態
RC881 發表於 2010-11-14 21:38:46 | 顯示全部樓層
My Kyosho Fantom (Early Version)
Sin 發表於 2010-11-14 09:08 PM

wow !!
C兄你仲有keep住一部My Kyosho Fantom , 真係要好好睇住佢呀 , 有錢都好難買到架!
RC881 發表於 2010-11-14 21:54:46 | 顯示全部樓層
回復  RC881

呢架係咪又係當年日本 "J "乜鬼野賽例車種?
chacha 發表於 2010-11-14 09:46 PM

"J"乜鬼野賽例車種我就唔記得 , 最記得當年有隻 "TOJ" 12仔車殼 , 差不多80%以上玩12仔都係用佢 , 比賽更加不在話下 , TOJ 好似係Asso 出品 (唔知有冇記錯, 有錯請更正)
RC881 發表於 2010-11-14 21:57:25 | 顯示全部樓層
回復  RC881

此車是由兩部事故車合一的Lego車
Sin 發表於 2010-11-14 09:52 PM

哈哈 唔怪得少咁D野啦
RC881 發表於 2010-11-14 22:21:13 | 顯示全部樓層
回復  RC881

Is he the man who sometimes played in Voctoria Park about 25 -30 years ago ?
mkevin 發表於 2010-11-14 10:09 PM

當年果位叔叔係唔係間中去維園玩車我又唔知wo , 總知此人好特別 , 佢自己玩的每一部遙控車 都係自製車架 , 全車超過90%零件都係自己設計製造 , 獨一無二 , 行車非常順暢 , 寧靜又省電 , 大家都係用1200mAh NiCD (6cells) , 我地玩10分鍾唔夠就無奶 , 佢可以玩20分鐘以上都敢死 , 而且車速唔慢 , 佢用的摩打唔係市面買的, 全隻銀色, 無任何貼紙 , 望落好似係工業用摩打 , 而家想起 , 可能佢當年已經用緊特製的無刷摩打.
RC881 發表於 2010-11-14 22:56:49 | 顯示全部樓層
what about these 2
anybody remember ?? haha !!!!
Evo5 發表於 2010-11-14 10:09 PM

嘩嘩嘩 ! Hirobo雙皮帶4WD 12仔 , 暢順的驅動加上行車寧靜 , 你仲要係有部 NIB
RC881 發表於 2010-11-15 21:06:40 | 顯示全部樓層
Mine 12 son, Tamiya Can-AM Lola, Associated Rc-12i, SG racing Car Gemini...
aattaa 發表於 2010-11-15 11:39 AM

一個字 [服]
RC881 發表於 2010-11-15 21:20:52 | 顯示全部樓層
請等等。   首先來個 TOJ body。
camlchris 發表於 2010-11-15 06:32 PM

嘩 !! 20幾年未見過全新TOJ車殼la , 多謝分享
RC881 發表於 2010-11-18 23:31:51 | 顯示全部樓層
[駝背佬].....  好似叫 "駝背劉" ,小弟都搵佢,鑼過摩打座及尾軸通,手工很好。
camlchris 發表於 2010-11-18 06:57 PM

原來C兄你都識得駝背劉 ,其實[駝背佬]只係花名, 我地唔會當面咁叫人地架 , 即使唔覺意口快講左 , 駝背劉都唔會怪 , 佢知係諧音講笑 , 佢手工好好 , 絕對認同 , 當年我地一班靚仔好鍾意睇佢設計出黎ge遙控車ga , 因為每部都係只此一部 , 佢自己製設計造 (遙控器例外 , 但係佢用的遙控器係高級野)
RC881 發表於 2010-12-1 16:09:25 | 顯示全部樓層
My Mugen K2-X'83
macau-rc 發表於 2010-12-1 12:59 PM

Wow !! 好正呀
RC881 發表於 2010-12-1 16:11:00 | 顯示全部樓層
My Kyosho Plazma 3P
macau-rc 發表於 2010-12-1 01:02 PM

Kyosho Plazma 3P "NIB" , 經典珍藏!