RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 200sxsr20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Sakura zero S 五分鐘就改到反帶了

200sxsr20 發表於 2010-12-7 06:10:39 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

由於手頭上只有2排 4000mah既圓身電(比方型5000mah左右既電大約輕50g),所以一定要改反帶車架先至容易set配重
1.cut左頭尾膠座會頂到皮帶既部份(頭要小心cut,太小會仲頂到皮帶,cut太多會連固定膠座既螺絲孔都冇埋)
2.用2個冇用既servo座,上螺絲加介子,頂住排電
3.如果排電太大,用沙紙磨下外則膠座
4.配重(電變,電容,接收都可以更靠中間放了)
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-7 13:37:38 | 顯示全部樓層
"反帶"或叫"反皮帶",即係張條前皮帶裝靠向電池果邊,後皮帶裝靠向摩打果邊,目的係可以裝電變,電容,接收都可以更靠中間放,從而左右重量就更平均,第四張係完成圖,表面睇好似同原廠冇分別,但隻電變可以放入好多
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-7 13:49:37 | 顯示全部樓層
因為依家D鋰電比較輕,如果按照原廠方法安裝,左邊(摩打果邊)會太重,右邊(電池果邊)太輕,跑果時好有可能一邊灣推,一邊灣甩
"反帶"或叫"反皮帶"呢個RC術語我都係由其他師兄聽番來,一般都係指張條前皮帶裝靠向電池果邊呢個裝法
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-7 13:54:56 | 顯示全部樓層
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-7 14:10:01 | 顯示全部樓層
其實如果買一塊upgrade底板果做到呢個效果,只係部車太抵玩,太便宜,唔想用咁多錢upgrade,只係upgrade左roll bar,頭轉向杯用左xray果個,因為原本已經有
另外把電變風扇也用介子墊高少少,然後只上兩口螺絲,隻電變就可以放得更入
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-8 18:03:09 | 顯示全部樓層

哈哈,我都係,部車太抵了,忍唔住玩番電房,買兩部sakura s都平過一部二手416
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-9 11:00:34 | 顯示全部樓層

雖然唔知你排電有幾重,如果將隻電變往中間移,左右平衡應該會更好,咁樣改左反帶先至有意義,我部S電池果邊加左50g鉛,但摩打果邊都仲係重少少,用兩枝幼批”浪”起前後油壓架個中間位就知邊面重了,見你架S改左唔少野,改埋roll bar就最好,我第一樣野改既就係roll bar
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-17 10:01:39 | 顯示全部樓層
Brian086 師兄的改法也非常好,只是我的電池是圓身的,所以要想辦法頂到電池中間以上的位置才不會磨到皮帶,Novak 17.5我也用過,速度都ok,齒比試過用3.8,沒有裝風扇esc和摩打也不熱,也很慳電。