RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cherwowo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV嘅死亡燈柱

maxchow 發表於 2011-8-23 10:55:24 | 顯示全部樓層

你說得對!!
這些設計都是故意令車子造成嚴傷害。

有乜理由咁明目張膽做出呢 D 死亡陷阱!?
真係超級唔明!
設計場地方面唔係要保護車子安全行駛,
而是相反有心係要做成要對車子作嚴重傷害,

究竟為什麼這些設計會剛好和要求相反的?
傻的嗎!?

登錄/註冊後可看大圖
maxchow 發表於 2011-8-23 11:47:04 | 顯示全部樓層
babyboomer 發表於 2011-8-22 15:25
練好手車未唔會撞

講得好輕鬆。

地鐵幕門係癈的:企好咪唔會發生意外 lor。
樓梯扶手是癈的:行好咪唔會跌落樓 lor。
海邊欄杆是癈的:企好咪唔會跌落海 lor。
車門是癈的:坐好咪唔會飛落車 lor。
.....

全部關於安全的東西都是癈的。
maxchow 發表於 2011-8-23 11:49:29 | 顯示全部樓層
fiatcoupoe 發表於 2011-8-23 11:29
那些一格格是工字鐵的底掌(被石屎同磁磚包住),由於牆身比較高,所以要用大D的底掌來承受風力,但建築師為左 ...

師兄堅呀!
maxchow 發表於 2011-8-23 12:36:20 | 顯示全部樓層
RC881 發表於 2011-8-23 12:23
小弟曾經email康文署JV , 建議對場地作出小改善, 有助減輕撞車意外時的嚴重性, 但從未收到回復(其實都預左) ...

呢個 Idea 好 Good wor!!

我之前只諗批斜角鐵頭,唔使硬食,
撞到最多成架車起飛(可能飛得會好高)。
而呢個 idea 就起飛都唔使就解決了問題!
Good wor !
maxchow 發表於 2011-8-23 12:48:35 | 顯示全部樓層
影下跑道的不合小學常識危險設計 D 相,
加上大量車車屍體相,
寄去比傳媒,
唔知有無用?
maxchow 發表於 2011-8-23 13:45:38 | 顯示全部樓層
其實無說邊個定的,
大多數人咁行就會變左咁行。

如果計順 track 逆 track,
順 track 圈速會快過逆track。
maxchow 發表於 2011-8-23 22:53:17 | 顯示全部樓層
cherwowo 發表於 2011-8-23 22:31
以我所見出事頻率,每一嗰星期都應最少有10㗎車中柱中角鐵損毀,咁多人中招,我諗要求做少少野 ...

邊度止10架呢個數先得 gar!

好多時係極小的意外,例如 pair 下車,在正常設計的場完全會無事的小意外, D 燈柱同棺材仔撞擊設計就要你車車的命。
好似我個車友咁,比人 pair 左一下,彈出了track,正常場絕對小事無事,但在JV變大事,因為就剛 high 到棺材仔小小,即時無左一邊前後A臂。個場要要求是:零失誤。後果是要你車車死! 這樣的場是人性化的嗎?

相片擇自[四月] JV 報告 (6號, 9號 已加相)

maxchow 發表於 2011-8-24 13:39:09 | 顯示全部樓層

4.5T 姐
睇落好傷,但其實已是拾返身彩,只傷了膠件。
因為直路排棺材石只是剛剛擦身而過,批左前後A臂。

不過如果唔好彩再彈開多一兩cm的話,必TOT車無疑。

你話放 D 棺材石係條 track 度係咪傻的呢?
maxchow 發表於 2011-8-25 13:36:06 | 顯示全部樓層
gapgap 發表於 2011-8-25 11:34
回復 gapgap 的帖子

小弟靜係知道,而家個D棺材同燈柱對於我來講已經不再是問題,因為小弟花了時間去研究點 ...

老實講,好萬幸,我係 JV 咁耐我都未試過撞到 D 燈柱和棺材石。

但當玩上千排電萬排電有無有可能一次都唔撞上去呢?!
一次失誤足以 TOT 車的設計係咪應該防範於未然呢?

我諗到神級的車手都無可能零失誤。
況且條 track 唔係你一個人行,交通情況係不斷變化緊,
就算 Hara 都唔夠膽保證永遠零失誤掛?

可能你已自信自己已達到永遠零失誤的神級境界,
但都請給我們這些未達神級的凡人玩家討論一下好嗎?
請不要取笑我們吧。
maxchow 發表於 2011-9-5 13:39:02 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2011-9-2 14:23
咁樣會唔會好 d 呢 ?

今次康民署真係底讚!!