RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

herbert1 發表於 2011-10-28 12:23:04 | 顯示全部樓層

如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車...

唔係掛...............你肯定RC F1車殼下壓力一定比任何房車好????
herbert1 發表於 2011-10-28 13:25:49 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢像真度比任可房車像真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好 ...

Ching , 下壓力同風阻無必然關係架
herbert1 發表於 2011-10-28 13:34:02 | 顯示全部樓層

就真車已然 , 房車風阻較細 , 下壓力都較細,但方程式既車,下壓力大,但風阻都係大過房車好多好多 , 方程式風阻上係輸比房車好多.......

但好多時真車既理論未必完全用係玩具車上

herbert1 發表於 2011-10-28 13:37:41 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 12:54
anyway…無完美既設定…最重要自己揾到自己鍾意既設定
我睇過外國車手設定大部份都會加100-130g係 ...

ride tire張紙仔話 for better running condition, add 30 to 60g weight onto the rear spoiler

至少我加重架車係好走左
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53:54 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42
風阻就肯定係f1殼比房車殼少好多.........
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓 ...

拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變.......

一d車少風阻,但大下壓力,有d車有大風阻,但少下壓力 , 下壓力=/=風阻

以車仔黎講,我唔認同RC F1尾翼下壓力係大過快車殼尾翼
herbert1 發表於 2011-10-28 14:13:07 | 顯示全部樓層
睇過外國科林,普遍黎講加重車尾係有效增加車尾摩擦力,間接改善甩尾問題

如果玩白豬既速度,基本上用乜翼,分別都唔會太大
herbert1 發表於 2011-10-28 14:30:42 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19
你果架乜車??? 風阻細得過F1???

如果有4個轆D車, 風阻細得過F1,

Ching, 房車真係風阻(drag)細過F1 , 你可以唔信,但呢個係事實
herbert1 發表於 2011-10-28 14:38:42 | 顯示全部樓層

pls del~~
herbert1 發表於 2011-10-28 14:39:18 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 14:19
你果架乜車??? 風阻細得過F1???

""""""""""你果架乜車??? 風阻細得過F1???

呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!

你有無見過飛機係平頭架...
ONLY F1 個頭, 風阻都已經比房車細啦...

如果房車風阻細過F1, 洗鬼用咁多$攪F1
你知唔知一架真F1幾$, 淨係成SET車殼,都唔講佢係唔係炭纖
都唔知可以買幾架拉里, 波子, 林寶!
仲有呢D唔係叫房車, 係叫超級跑車
房車係CIVIC, ACCORD, BENS S500, BMW M3, M5...""""""""""""""""""""""

http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient

cd:0.7 to 1.1        typical values for a Formula One car (downforce settings change for each circuit)

0.27           Mercedes-Benz S Class(0.268 with Sport Package) 2000–2005
0.35        BMW M3 Convertible        2005
cd:0.33        Honda Accord Sedan        2002
cd:0.32        Honda Civic (Sedan EX)        1996-2000
cd:0.57        Hummer H2        2003

Hummer都係0.57咋 , drag 細過咁多$攪F1

根據你所講"""如果有4個轆D車, 風阻細得過F1, 呢架車就必定可以取締F1用來鬥車!""" , Hummer就必定可以取締F1用來鬥車 , 太神奇了!!!

herbert1 發表於 2011-10-28 15:11:39 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 15:03
Ching...你睇清楚先啦...
Automobile Drag coefficient
"Figures given are generally for the basic m ...

Ching , The drag coefficient is a common metric in automotive design pertaining to aerodynamic effects. As aerodynamic drag increases as the square of speed, a low value is preferable to a high one.

A low value is preferable to a high one , cd value 高 , 風阻大
herbert1 發表於 2011-10-28 15:14:28 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 15:08
ching好快手~~~
好似唔係原裝鈴喎.......原聞其詳~~~

seems F201 wheels
herbert1 發表於 2011-10-28 16:09:25 | 顯示全部樓層

http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient

Drag coefficient is used to quantify the drag or resistance of an object in a fluid environment such as air or water
佢係用黎量化一件object係fluid environment 下既阻力

lower drag coefficient indicates the object will have less aerodynamic or hydrodynamic drag
即係話drag coefficient (cd) 細,代表風阻細
"呢個"數字"唔係代表高就=風阻大喎" <----呢個就同你所講既有矛盾

herbert1 發表於 2011-10-28 16:11:15 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 15:50
講返FGX吧啦~~~

我真係好想好想知答案, 好想知真相
herbert1 發表於 2011-10-28 17:49:21 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 17:30
你講得好...D例子仲好好....
不如你試下叫人用一套個F1殼
同一套HUMMER殼 比較吓先啦..

可唔可以答我唔用Cd 咁點比較邊個風阻勁呢???

又係你話F1風阻細,請說明出處
herbert1 發表於 2011-10-28 17:50:26 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-28 16:44
好難有定案架喎.........我都係自己試完覺得好跑就夠.....一齊努力啦~~

話時話......幾時會人手FGX先; ...

要睇下呢架FGX係咪真係咁快先
herbert1 發表於 2011-10-28 19:58:47 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 18:33
你未搵人用個真 F1殼同HUMMER個殼比較下囉...
你自己搵到D資料已經答左你啦...

cd係around  70km/h去計

其實只睇F1頭尾翼既角度,就知風阻已經係好大!!