RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

Marco明 發表於 2011-10-27 16:53:40 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-10-27 22:59:16 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-27 18:06
又唔關事喎...玩乜呔都要車輕...
RACING就係要做到架車夠快, 夠輕, 夠剛性

真係要車輕???
咁點解孖星/其他日本廠要出咁多加重既option比f104呢???
Marco明 發表於 2011-10-28 10:33:47 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 08:23
請問星星出左幾多件"加重"件比F104呢?
最多兩件, 重中座 同 counterweight
但輕件就多D喎, 鈦螺絲SET,  ...

其實我只係針對f104呢隻車係膠呔上既表現係需要多d既車重去獲得多d咬地性......
2wd同4wd係兩碼子既事.....4wd仲要有車殼下壓力既幫助
我話加重既意思當然唔係求其拎舊100g既野放係架車度就得........
我係想講玩膠呔要有多d既重量/重心分佈先可以發揮到膠呔應有既咬地性.......
只顧一味偷輕車身對車架性能有機會係適得其反.....場地同車手習慣都非常重要

轉自孖星f104車手david jun:
Most of the time, it's ideal to minimize the weight of a car for the best performance. However, there exceptions such as low traction conditions where there just isn't enough weight transfer regardless of the chassis and suspension settings. This is the type of condition the F104X1 is designed for and adding ballast can improve the traction and stability of the car. However, placement of this ballast is equally as important because you want to add as little as possible.
Marco明 發表於 2011-10-28 12:54:34 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 12:12
如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車 ...

anyway…無完美既設定…最重要自己揾到自己鍾意既設定
我睇過外國車手設定大部份都會加100-130g係f104度去比賽(唔關賽例事)…加重中座同尾軸都係必用
Marco明 發表於 2011-10-28 13:42:45 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 13:05
以星星F1車殼計, 佢樣真度比任可房車樣真...
加上車架同車殼配合, 成套F1車殼風阻及下壓比較
一定係F1好 ...

風阻就肯定係f1殼比房車殼少好多.........
至於下壓力.......我本人絕對唔同意.....如果真係有咁強既下壓力就唔使煩咁多setting了

ching你玩開邊架f1 ??? 我都想知邊款f1殼/翼可以有咁強既下壓力.....等大家f1友可以煩少d甩尾/推頭問題
Marco明 發表於 2011-10-28 14:00:23 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 13:53
拿拿拿,你又搞錯左啦

普遍黎講下壓力大,風阻會大,但唔同形狀,設計 , 風阻同下壓力既關係係會變 ...

又係喎.......咁當我無講過風阻啦~~~
淨係睇下壓力
Marco明 發表於 2011-10-28 14:12:40 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 14:01
如果可以單靠個殼就可以解推頭甩尾問題的話
咁就各廠家出一個殼就得啦...
仲洗出其他OPTION件...什麼偷 ...

我係話如果有咁強既下壓力就可以煩少d setting姐......無話完全唔使set喎
外國車手大部份既做法係(只講重量setting) :
1. 頭下臂每邊加10g鉛
2. 每邊tray(esc tray & radio tray)加60g鉛
3. 用加重中座 & 鋼尾軸
4. david jun就話係車殼引擎頂蓋位(車手頭盔後面)加20-30g鉛

我都打算去逐樣試下......
Marco明 發表於 2011-10-28 15:08:37 | 顯示全部樓層
cHRisTiAN 發表於 2011-10-28 14:57
制作中~~~

ps:開殼柱孔時,最好自己度一次,原裝唔岩位.

ching好快手~~~
好似唔係原裝鈴喎.......原聞其詳~~~
Marco明 發表於 2011-10-28 15:50:13 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2011-10-28 15:44
不如你又睇吓呢個....

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A2%A8%E9%98%BB#.E9.A3.9B.E8.A1.8C.E ...

講返FGX吧啦~~~
Marco明 發表於 2011-10-28 16:44:30 | 顯示全部樓層
herbert1 發表於 2011-10-28 16:11
我真係好想好想知答案, 好想知真相

好難有定案架喎.........我都係自己試完覺得好跑就夠.....一齊努力啦~~

話時話......幾時會人手FGX先