RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3310|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇Ching F1 用 Titanium 鏍絲???

civicboy 發表於 2011-11-29 09:47:34 | 顯示全部樓層

一向所有搖控車都用鈦螺絲架啦...
civicboy 發表於 2011-11-29 10:43:09 | 顯示全部樓層

你問有冇師兄用呀媽...係唔係???
我係答你問題姐...

我知乜係TITANIUM SCREW
以前星星D TITANIUM 係 十字頭,
偉高都仲有得買
civicboy 發表於 2011-11-29 10:57:42 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2011-11-29 10:46
回復 d.s 的帖子

係呀! 20g 好似好少.....但拎上手好似輕左一半 @@

成架F1先得30幾粒螺絲...
你想輕幾多???
輕左20grams已經好多...
人地D車重1100, 你先得1080...差不多2%
civicboy 發表於 2011-11-29 11:09:59 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2011-11-29 10:45
回復 civicboy 的帖子

哦~ 我以為你話原裝RC 都用Ti Screw

不過好似曾經有架車係跟全車鈦螺絲...

唔記得左添....
civicboy 發表於 2011-12-2 18:07:32 | 顯示全部樓層
kay1926 發表於 2011-11-29 11:58
如果全車用鈦螺絲及輕 PARTS ,到去比賽事會不會過輕( 不合大會標準) ,可能到事又要加鉛粒。

唔洗擔心...
一套呔大約 120 grams
一排Silverpack 5200 40C 277 grams
已經差不多400grams...

計埋電子野, 要架車連殼低過600 grams 先會UNDER 1000 grams
以F104計
就算換晒全部現有輕料, 都要自己改底板先輕得過600 grams