RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8065|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

問兩條高手可能覺得好白癡的問題

BUNNYYUEN 發表於 2012-7-17 22:51:56 | 顯示全部樓層
因為個場系康民處管理,如果放油雞,塊地要經常保養,因為啲廢油會整爛塊地啲膠,所以米吾准玩油鷄囉,以前系牛池灣都有油雞場,因廢氣同噪音,最後俾環保處叫停,公園船池都系吾比放油船格,免汚染池水一樣,只不過灣仔場夜晚放油鷄叫做冇人理咁解啫
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-17 23:01:13 | 顯示全部樓層
另外你可買甲醇,系化工原料舖買,加一種叫做植物痺痲油,都系係化工原料舖有得買,是用來潤滑用的,等如二沖車嘅 2T油一樣,比例是一份甲醇/四份痺痲油,此燃料是以前一啲老師父教的,如果再想爆啲,甲醇可落多啲,可以一試
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-18 20:28:04 | 顯示全部樓層
個字正確點寫我吾知,啲師父都系口述講我知,今日多得師兄正確寫過我睇,真系多謝曬啦thx.....
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-18 20:34:02 | 顯示全部樓層
我自己都有試過用呢啲混合油玩過飛機同車仔,玩飛機自然好暢順,玩車我都試過用落啲勁車到,都好好爆,玩蛇仔15級 8port +2 都好爽
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-20 18:50:52 | 顯示全部樓層
我自己幫襯左呢間好多年,糸官塘物華街街巿附近,隔離有一排電單車車位,即小巴站的叧一邊,門口有好多梘粉呀梘液賣,裡面亞事頭叫,Rose 姐,以上所說兩樣野佢都有得賣,可以參考一下
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-21 07:05:48 | 顯示全部樓層
絕對吾使驚,一種係植物油一種係酒精,如果你買 ( 灰猛氧 ) 加甘油再加硫磺就佢驚過你,細路仔上化學整炸蛋必要材料
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-21 07:09:51 | 顯示全部樓層
同埋你同 Rose 姐講話要呢兩樣野,佢都知你用黎玩遙控,如杲再想爆 D 你可問佢再加 D 乜野落去
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-21 10:13:01 | 顯示全部樓層
維園系一個歷史留下來既問題, 好耐以前遙控都未普及既年代,放船只在乎擺落個池倒油得佢貼住池邊自已行既年代起,即電船系邊都吾知果陣時,已經有人玩油船,跟住維園個池重建,所以俾佢地玩,系個度玩船班叔父輩都有做左好多野先可以系度玩嫁