RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自強不息
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遵循國防部指令, 將解放軍艦編號改字款

鍵仔 發表於 2014-2-23 21:21:47 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-23 20:46
這張相可以看到136艦是用原裝舵, 玩左兩年都無問題

但136艦的尾部已封好, 請參考另一艦的做法, 希望你看 ...

很  佩服  師兄  您  點解  可以  咁  快手  砌好  每隻船  有得玩  ...    
鍵仔 發表於 2014-2-23 21:50:14 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-23 21:36
30多年前已經很想玩這一科, 只因事業所困難以抽空, 每次路經"生X"門口, 都是望門輕嘆!
今時今日輪為半退 ...

ok  anyway  ...  thank you  for  your  share  ...    
鍵仔 發表於 2014-2-24 21:26:21 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-23 19:21
用2mm銅枝做軸, 生X或千里X有得買啦! 舵是用原裝模型的.

師兄   

我  剛  去過  油麻地  康田  簫生  有  Bronco  1/350  中國  神盾級  戰艦  172  / 173  舷號  
鍵仔 發表於 2014-2-26 09:47:34 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-24 22:04
多謝通水, 我之前都去過康田, Bronco 出左好多1/350艦隻, 但我個人覺得船身太細, 改做難度當然大, 最主要 ...

自強同志   

努力  建設  強大艦隊   !!!   為祖国守衛海彊   !!!  

鍵仔 發表於 2014-2-26 23:30:02 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-26 11:17
哈哈! 我嘅目標係保衛地球

睇過你  所有  posts  的戰艦   ...  手工  的確  制作  認真  一絲不苟   ...     
鍵仔 發表於 2014-2-27 12:44:48 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-27 12:31
鍵哥  仔為人  風趣幽默法  寶又多工  房有你生  色不少

師兄   見笑了  ...  我好欣想您的戰艦模型   ...   還  會行  會走  栩栩如生  地  在海裡  前進   實在太美了  !!!  

我  都想  玩  R/C  戰艦    ...   個隻  1/100  現代  I  型   只存放在   玻璃箱  內  作   Display   用   

基本上  暫時  無一艘  可以  航行   ...      全部  收藏  在  防空洞  裡   ...    

又好想改隻   revell   德國艦   玩下   ...  
鍵仔 發表於 2014-2-28 10:44:36 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-27 13:16
哎呀! 我就係後悔當年在環球見到呢隻艦無買佢, 而家想要都買唔番, 你件古董要好好發揚光大哦!
不過做利華 ...

無錯   !    利華  嘢   ...  雖然   款式靚   ~~   夠特別   ...   但  缺點  都唔少   !   
以個隻  1/72  SAR  子母船  為例   ...   圖中的   甲板   右舷   中間   會   變形  凹陷      ...  實在失色不少  !!!  

鍵仔 發表於 2014-2-28 13:25:05 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-28 13:07
係呀係呀! 隻D179由於D膠無彈性, 和接口唔到位, 相差1.5-2mm, 又要自己想辦法, 真係買利華"要執生"!!

...

哦   咁樣  ...  又係要開壇作法   ...     我個隻  D 179  都買咗  photo etch   用埋蝕刻片   個  雷達  無咁膠  
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:44:46 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-28 13:35
呾就唔使驚! 整體來說都係好船一條, 改RC後行得走得, 其實唔錯架

...

你的戰艦  用什麼  模型油  ?   我用開   郡氏  &  雙星  &  Humbrol   油   ...  歐洲  瓷油  比較靚  d  

http://www.humbrol.com/
鍵仔 發表於 2014-2-28 13:56:21 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-2-28 13:53
最近呢幾年只係用郡氏, 因為灰色種類夠多, 又唔容易斷貨.
以前用鐵罐嘅歐洲油, 覺得太細罐, 再以前用孖星 ...

係呀  係呀    ...  仲會   蒸發咗      得番個   樽  
鍵仔 發表於 2014-2-28 21:56:39 | 顯示全部樓層

師兄    Heller   1/400   你有冇改  R/C   ?   我有圖中這幾款  ...  
http://www.modelshipgallery.com/ ... l?p=heller++1%2F400
鍵仔 發表於 2014-3-29 20:52:51 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2014-3-29 19:55
TR03613, 現代級驅逐艦II型

Raymond   
我  剛  去過   康田   有  made  in  japan   1/700  resin  and  metal   waterline   中國戰艦   厦門   等型號    HK$280@  ...  

鍵仔 發表於 2014-3-30 07:43:41 | 顯示全部樓層
fy789 發表於 2014-3-30 03:23
1/700 is like Tamiya Waterline series..........  too small bor !

唔係雙星     牌子名叫    咩  工房 飛竜     比較  高級料件    樹脂膠  &  白金屬   ...  
鍵仔 發表於 2015-3-16 21:34:50 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2015-2-13 01:05
三艘解放軍艦昨天於深圳中心公園操練:

雷蒙兄   

仲有   黃蜂級   導彈艇   支援   ...     
鍵仔 發表於 2015-3-16 23:19:00 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2015-3-16 21:51
鍵哥仔, 在廣州模型店見到1:72中國版黃蜂級導彈艇已經出左, 快D去買啦!

雷蒙  同志   

辛苦了  !   謝謝您的   情報  !  

通訊兵   ...  鍵某   
鍵仔 發表於 2015-5-17 15:45:51 | 顯示全部樓層
Roymond
我見到戰艦後邊有隻  ASD  拖船   仲有冇多相提供  ???  
鍵仔 發表於 2015-5-17 16:00:04 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2015-5-17 15:57
鍵哥仔, 船主不願公開, 問過第二隻啦!

...      ...