RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jaccs
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Tamiya (#54158) F104 Diff. Housing Set安裝問題

威威 發表於 2013-7-1 23:32:01 | 顯示全部樓層
師兄影張相睇下。因為你係買二手,所以唔知上手有冇改左104珠差。所以好難講,不過肯定可以答你一定有原因,一定有得整。
威威 發表於 2013-7-2 21:45:31 | 顯示全部樓層
如果係104珠差,可能係收住鋼軸銀色有六角形的鐵柱有問題換左去試下。再唔得換埋鋼軸、鋼軸啤呤、同啤呤托。逐樣換實搵到邊件唔得。
威威 發表於 2013-7-11 09:35:36 | 顯示全部樓層
jaccs 發表於 2013-7-10 13:27
淆的housing? 有片睇...

http://www.facebook.com/photo.php?v=543587495676653

師兄睇左片90%係你影嗰個六角形圓柱體裝住鋼軸承條短軸彎左,第一步換左去先。其實呢條短軸經常會戀嘅。如果唔得,有一套檢查方法的。1,折走摩打齒及housing,得番好似你影相有把尺嗰幅咁,裝番落摩打座裏,用手轉動支軸。2、如果冇異樣再裝大減及housing用手轉支軸。3,如再冇發現就裝埋最後要穿pin嘅肚臍蓋用手轉支軸。咁樣做一定查到問題係邊處的。
威威 發表於 2013-7-11 12:03:59 | 顯示全部樓層
師兄如果你成份新54158一件不漏都換晒都有呢個情況,就換埋鋼軸或者尾軸啤呤又或者尾軸調高低嘅鵝蛋軸托,實會有原因的.