RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AlanYiu45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

"中山"變身"海弛"

AlanYiu45 發表於 2013-9-22 18:11:33 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

由於今年年頭"中山"其中一個摩打壞左, 又換唔到, 加上"海洋"嘅加入, 令我要"中山"嚟一個大變身....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

遺照

登錄/註冊後可看大圖

拆哂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

裝吉打2345噴筒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

摩打,servo嘅位置令我諗左幾日, 因為唔想好似海洋同中山咁無得維修, 依個setting就唔驚佢壞, 夠哂位落手落工具

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

sea-trial, 改行7.4V, 效果好好

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

目標係佢, "海弛", 都係"海洋"嘅姊妹船

登錄/註冊後可看大圖

開始起樓, 相比海洋, 佢D曲線有難度, 鬼叫我手藝差

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

舦房(藍色部分)先用卡紙先造雛型, D曲位造死我, 用左9個鐘, 之後拆開作1.2mm膠板嘅紙樣

登錄/註冊後可看大圖

姊妹合照

登錄/註冊後可看大圖

待續^^

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-22 18:30:40 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-9-22 18:15
請问点樣變咗身, 只得两張相片, 請補充

check it again ^^

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-23 11:58:13 | 顯示全部樓層
ar- 發表於 2013-9-23 01:42
Alan大師乜餃到咁大鍋,惨過砌隻新

仲有個船底, 都唔成問題, 要D花時間不斷修正, 鬼叫自己工藝差
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-23 12:19:14 | 顯示全部樓層

THX A LOT !!!
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-24 06:02:54 | 顯示全部樓層
fy789 發表於 2013-9-24 03:47
KMB 28mm jet drives with Rolls Royce Kamewa-alike  steering and reverse mechanism......... ??

How d ...

It's not KMB jet. It's Graupner Jet 2345.
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-24 06:04:25 | 顯示全部樓層
丘引 發表於 2013-9-23 18:08
師兄,加咁多金屬改件會否加重船身重量?以至水位缐下洚呢!

其實唔係重得幾多, 用嘅都係輕金屬

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-24 11:19:21 | 顯示全部樓層
fy789 發表於 2013-9-24 10:04
C-Hing:

I think all Graupner jets are OEM/manufactured by KMB.

KMB and Graupner jets are different in design. From my view, I prefer KMB but they didn't response to my order. So I bought Graupner's.
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-24 18:01:50 | 顯示全部樓層
又攪左少少

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上下格床

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-24 21:48:14 | 顯示全部樓層
丘引 發表於 2013-9-24 20:24
師兄,其實可以嘅話,如有對KMB果套噴筒嘅外轉向加落喼乸吸水堆進器道,就像似細番少少就像真好多喇,少少 ...

其實我有諗過, 不過我無咩時間, 所以直接用吉那jet先, 待遲D有時間先再改jet...

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-29 22:37:26 | 顯示全部樓層
攪掂舦房同埋一樓船尾,雛形終於出嚟...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-30 00:41:33 | 顯示全部樓層

粗製濫造當然快手。。。。
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-9-30 20:03:43 | 顯示全部樓層
丘引 發表於 2013-9-30 17:23
真係似模似樣,巧靚又像真,喱隻船型我都好鍾意架!

遠睇還可以,近睇就。。。。。。
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-1 15:24:19 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

攪掂船頭, 做多少少船尾就可以用原子灰細執打磨...
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-6 20:28:58 | 顯示全部樓層

依個星期六,日又攪左DD

登錄/註冊後可看大圖

上灰

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

裝返D防撞

登錄/註冊後可看大圖

上船底油

登錄/註冊後可看大圖

攪埋航行燈及船尾平台

登錄/註冊後可看大圖

之後可以全力上色, 望見家鄉laaaa

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-11 19:30:01 | 顯示全部樓層
基本噴好哂油, 作為第一次為模型噴油,我覺得勉強可以,遠睇都ok嘅,近睇就。。。。。。
可以進入final stage, 裝窗同埋其他細嘅fitting

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-12 23:13:53 | 顯示全部樓層
今日裝左窗, 桅桿同埋船名

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

貼返船名, 隻船立即有返靈魂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

仲有少少就完工
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-13 12:46:40 | 顯示全部樓層
radiant_star06 發表於 2013-10-13 10:02
點解兩隻船好似放係 office?  係公司整船???

公司有地方,所以放工之後同埋放假會返去整船
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-13 15:39:01 | 顯示全部樓層
radiant_star06 發表於 2013-10-13 13:27
咁你梗係老細啦。。。

我只是小職員, 但老世又無所謂, 仲叫我點整都得

樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-13 15:40:57 | 顯示全部樓層
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-10-13 16:18:13 | 顯示全部樓層
imckit 發表於 2013-10-13 16:00
一定要由外國網訂?

香港唔見有woo