RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12084|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Phantom 的驚險一刻

littlestep 發表於 2013-11-13 14:48:07 | 顯示全部樓層
R8fky 發表於 2013-11-12 20:28
其實你有你觀點, 我有我角度  繼續爭拗落去都冇結果亦唔係辦法!   你都唔係第一個 相信亦唔會係最後 ...

你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!!

至於我就冇咩針對性意見, 只係叫你多加小心就好, 我一直唔入多軸機就係至今都見唔到太穩定一面。
DJI 早在很久以前我已經接觸,朋友的5D MKII 及JK3 炒左十幾皮冇哂都見過。直係係地面站H版

所以PHANTOM 系列我真係笑下算。

多軸明顯上對比直升機系統更看重電子平衡。 失誤機率也更大,我見過,十幾皮一套多軸一樣出事,唔計機只計拍攝器材都唔見幾萬。除左FLYHOBBY 我念我在大陸都算近距離接觸專業航拍最多的一個之一了

你話PHANTOM 唔死人, 咁MCPX 打到小路睇下有冇人報警先。。?
STUPID 一定比內行的人多, 到時東限西望+埋A1頭版大做文章, 你估全香港怨氣咁重, 會唔會比人小到上天花板然後一禁之而後快。。?

情況其實同街飛一樣, 你有你熱血,佢有佢叫你快O的死唔好累人。
你就算你認為好安全, 但其他人或冇事想搵野嘈的政棍, 你出一次意外就有位比人入拍拍聲,唔使加KY。
玩模型玩遙控, 本身真係冇咩罪惡感, 但一樣影響都人,有時唔係錯或對, 只係社會遊戲規則係咁, 你如果要拿NY 比, 人地有911 經驗,告9你危害國家安全都仲得。。?咩唔得,你拖2KG G4 上去想炸邊到就邊到啦。。。仲可以空投TIM~
幸好香港好在班白痴官除左飲紅酒,仲未知呢家野可以有幾大作為,唔係早就禁哂。你身為行內人都唔去小心小心呢,HI 左野大家一齊冇得玩。咁比人圍插你又怨得邊個。。。?

littlestep 發表於 2013-11-14 14:12:32 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2013-11-14 10:01
步兄...唔好理佢啦~~~
佢比D怪獸家長教定晒...冇得救嫁啦...
我地呢D飛行界老鬼...自求多福啦~~~

初有600N個時, 我都覺得450上來個班好X過份.不過都仲叫有O的分吋.後來慢慢都開始注意安全.
而家又一下只好多人飛多軸, 論感覺係冇直升機咁可怕, 不過打到人或高空跌落黎會唔會傷人, 問黎都多餘
我都明飛得上天唔通3X3呎HOLD 機咩,只係叫佢小心O的都唔得, 真係惡到呢...
最能慘個香港個天我仲想飛架嘛,玩串哂早晚一日比人禁左就大家KO了

一萬幾千好撚死架咋, 唔好以為好勁飛上天人人要比面你.
比著我,如果有條友上空跌野落黎整爛我架車, 或傷到我家人, 第一時間我一定打柒佢
比多一萬幾千律師費都咁話...
littlestep 發表於 2013-11-15 07:04:48 | 顯示全部樓層
原來.....你唔單只理解力有問題,仲有末期語癌.
仲有,我唔係玩多幾年機, 係玩左17年機.比機友450都砍過一次...差O的入廠.
ANYWAY, 由一開始我真係冇念過要串你, 或打擊你,我點會唔明玩航拍唔飛上天周圍影O者係多九魚...
但先考慮他人及財產安全唔使人教下嘛..? 你有你主觀認為安全, 我有我好能覺你危險
呢家野冇第三保的, 萬一奶野. 最直接係有機會影響其他機友臭朵,或被政府收緊管制.
我唔係好得閑賣老管你閑事, 問題係你玩串場有機會搞到我香港冇得飛先
先多口幾句溫馨提示, 玩還玩, 盡量唔好玩咁串,始終打搞到人會有人反感O者...
只係你自己對號入坐著哂燈. 自我中心到冇家教O既地步....

我講野有問題定你態度有問題,  歡迎大眾評論!!!

PS. RC-EVO開台至今,其實我個朵早已好能臭,所以都冇咩好怕!!!