RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12075|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Phantom 的驚險一刻

R8fky 發表於 2013-11-11 11:24:05 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
   响早兩晚搞完機之後就跟平時一樣落樓下試試機! gps起飛初時一切正常的, 跟住phantom就好似暈浪的暈一暈
  不敢怠慢即時切回姿態模式下就正常反了, 當時佩備狗思下畫面都轉得咁利害, 真係隨時會有炸機的可能

http://www.youtube.com/watch?v=rUCyT3j64b0
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 12:23:57 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-11-11 11:38
幾乎可以去Visa Phantom 2….

當時仲忘記令緊gopro果條嘢加番上去, 只係用條繩輕輕綁住. 炸機的話gopro必定不保喔!
phantom 2 唔洗再買cam  真正嘅到手即飛兼可拍片. 之不過 2 代的電好似仲未有發售, 咁咪次次飛一轉便可收工了
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 20:04:19 | 顯示全部樓層
euro614 發表於 2013-11-11 13:36
師兄你成日在市區放,有無考慮過如果跌落黎,會累全香港無得再玩..

師兄首先要多謝你的提點先! 講真我係冇考慮過佢會跌落嚟! 如果佢要跌落嚟响邊度放佢都會跌落嚟! 想當年的啓德或其它起在市區上的機場, 你話那些人有没有考慮過如果架飛機响升降嘅時候跌落嚟下面的會死幾多人吖嗱? 我都未曾聽過遙控飛機跌落會令到那個政府唔俾人再玩. 如果真係會, 我都真係感覺無奈 大家認命吧 會累全香港無得再玩依啲咁大胆同荒謬嘅假設我更加唔會去考慮  
就算要考慮都唔輪到我去, 還是留番俾立法會去考慮吧謝謝

樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 23:07:07 | 顯示全部樓層
euro614 發表於 2013-11-11 21:01
無線電控制模型飛機飛行安全 - 民航處無線電控制模型飛機飛行安全

避免相撞意外

你係咪有病? 係就去睇醫生啦! 睇左就好食藥啦!唔該
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-12 20:28:05 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 13:26
指引永遠都係指引...
難道你想佢成為法律嗎??
你唔聽指引...有咩事發生...民航處就甩身!!

其實你有你觀點, 我有我角度  繼續爭拗落去都冇結果亦唔係辦法!   你都唔係第一個 相信亦唔會係最後一個搬依一大堆什麼指引呀..什麼法例呀走嚟呃水吹
浪費哂我啲搞機嘅時間, 你老哥我打字又慢, 回覆你一次你可知要嘥我唔少時間的? 你聽清楚..鍋跟哩梳 鍋是了解自己正响度放隻嘢上個天空處的, 但我不是罔顧安全
完全不理危險的! 你知唔知咩叫四軸, 我放的就是這種 小小的一隻不是很大的  而我所需要飛嘅空間可以很小的 如果我當時高興想來番個較暴力的飛行嘅!  你有冇見到在
我起飞的背後即後段快鏡再右手邊的地方呀?  嗰度很大黑麻麻燈都冇一盞的, 我可以飛去那處的上面飛的! 甚至付停响我正上方也可以 要跌落嚟就跌我好了! 我又唔係在飛啲螺旋槳機呀,
什麼涵道機呀..什麼血滴子大型直升機呀之類....你是見到我次次飛到失哂控唔炒埋一碟都唔收手咁的嗎?  這些多軸航拍機, 當有需要時 就係想在安全同合理嘅情況下可以盡量的接近人群,事物或者
建築物來飛行的嘛! 先不要講地方 你應睇清楚個飛手是否没有安全意識, 罔顧他人的等行為至好出聲! 仲有如果你下下驚隻飛機如果失控的話, 我個人認為你唔好玩遙控飛機這種活動會好一點嘞!
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-13 03:14:22 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 23:37
樓主你老哥話安全咪安全囉~~~
冇人管得你...
你喜歡啦吓~~~

煞岸.我估你玩車玩上腦都唔定 (不好意思說話有啲直)    我玩梗係我喜歡啦! 如果你又喜歡我都歡迎的
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-14 07:47:40 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2013-11-13 14:48
你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!!

[ 你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!! ]難度你真係認為我真是在這樣的問?   高人....

值十幾皮會炒你洗乜同我講啫! 家陣我有話過十幾皮的便不會炒嗎? 747都會跌落嚟...美國隻隱形戰機都有方法射落嚟啦!

我當然知道電子儀器會有佢嘅風險, 操作不當就更加唔洗講!  唔知你信唔信...在我放機嘅時候如果有人嚟問這機啲嘢呀!

關於機的那樣各樣等, 我都會同人地傾下的.  而我想同你講嘅就係...比如響依5個曾經問過我嘅人當中, 我最小...最小都有

同4個人講過, (唔好以為我當時諗住人地唔識就响度扮專家的語氣), 這種行為我唔做的, 只係一般的傾偈 人地客氣的問我識的亦樂意地答!  有一

點就是我都有較強調的同佢地講   [ 總之電子儀器嘅嘢 幫嘅係佢地 但害嘅亦都會係佢地, 操控不恰當或著佢接收左啲錯誤嘅指令就有機

會導致失控  見好多時失控嘅原因就係咁樣 ]   咁你覺得我知唔知玩這些會有風險 諗住我會認為這飛控naza真的會萬無一失呀? 我見好多人

玩這些機特登飛遠到失控或關控等佢自動反航   我又唔怕同你講特登飛遠到失控嘅距離我未試過, 關控等佢自動反航我就只試過一次. 佢唔係萬能,我唔想因自己不恰當操控而弄假成真.  你真

係覺得我一些安全意識都沒有嗎? 仲有你都幾搞笑我幾時有講過 phantom 唔死人呀? 但係你無啦啦点解會講到死人咁嚴重嘅意外的? 我發生一次意外

就有機會俾位人入? 咁阿甲 阿乙 阿丙或者老哥你如果出意外又會唔會有人入位呢? 不過若然真係發生咁不幸嘅事有人入你地位的話, 放心我唔會怪你的, 發
生這種事大家都唔想的!  呵....但係未發生就已經有人入緊啦! 你聽唔到聲咩? 正所謂意外嘅嘢真係無法估計的!    講真老哥你同我講咁多無謂嘢,

我唔覺你係响度同我討論啲乜! 只感覺你身為一個玩左十幾年嘅老手就没有去保持個論壇嘅良好氣氛啫!  你只係覺得我依個新手响度自以為是, 航模玩

左幾耐日子吖? 咩都唔識就响度學人講咁多嘢! 冇錯我係好多嘢都唔識, 不過道理我識. 你老哥可以指導我 引導我或教導我 我樂意教受教的! 或者你識我, 我唔

難相處,對事唔對人會講道理的. 但你這種態度我就有所保留,同你好似冇咩道理可講 只好說大家觀點與角度唔同!  大家層次都真係相差太遠,   DJI的你都已經冇玩唔知幾耐, 我就仲係玩緊你會笑的phantom !      
仲吹到什麼危害國家安全, 又 2 KG  又G 4  真係跟你唔到  我怕有CIA 或 中情局的人找上門!   大家話不投機 你痴我呆嘅更加唔好坐埋一枱添!   最後仲有请你記住個遊戲規則唔係你定嘅! 你點玩我唔會干涉, 我點玩也不想俾人留难 .    總之我清楚自己用咩心態玩 對得住人地, 對得住自已就好了
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-14 15:47:41 | 顯示全部樓層
你客氣但撞啲咁九唔搭八嘅痴線佬埋嚟吹Q漲, 我說話咁的 唔啱听就唔好以為玩多幾年就一年大道理响度亂吠人佢就聽你講啦..唔該!  家陣香港地有精神疾病的人真係越來越多, 間唔中就爆一單精神失控情緒有問題的新聞出嚟, 好似計時炸彈咁隨時會爆.  又911又死人冧樓又恐怖組織, 這樣那樣夠竟知唔知自己响度講緊啲乜.   以為飞多几年就飞出個道理來嗎? 杜利萊就有個  騎馬的! 真係煞你嘅岸 混佢嘅賬吹到啤啤聲,聽我講嘢梗唔啱聽 無辦法了解下自己一開始係點樣同人講嘢先...俾人窒就梗架啦...自己申請都有! 搞笑 如果上空跌嘢落嚟又賴我嘅...你真痴定假傻牙? 又話打又殺你谷氣谷上腦牙...有你咁叫小心啲嘅人多兩個想唔串都难
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-20 11:13:16 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2013-11-15 07:04
原來.....你唔單只理解力有問題,仲有末期語癌.
仲有,我唔係玩多幾年機, 係玩左17年機.比機友450都砍過一 ...

本應以為小弟呢個爛貼都由他石沉大海, 免得再給一輪推波助瀾之後搞到條坑渠都起浪的話, 就真係搞笑
  不過你老哥的貼我點敢唔覆! 老哥要寸爆小弟嘅隨時都咁歡迎, 正所謂 唔怕你精 唔怕你呆 最怕你唔來. 大家寸來寸去先過癮嘛
  乜原來老哥你玩左17年機呀!? 唔講都唔知你咁鬼犀利... 真係唔簡單的, 咁哩拾柒年來的你一定學唔小嘢同見識唔小啊! 諗諗下玩多
  兩年你就玩到頂班嘅濕玖年, 如果因為小弟嘅過失搞到你老人家玩唔埋哩兩年 我做左千古罪人 咁我就真係點過意得去呀!?   

" PS. RC-EVO開台至今,其實我個朵早已好能臭,所以都冇咩好怕!!!  
-你個朵臭冇咩好怕...咁又怕咩冇得玩? 又咁睇得起小第怕我整臭其他機友個朵!  你唔係諗住整臭埋我要我同你臭味相投嘛? 其實你唔
單只個朵臭 就連個口都好能臭  直頭係仲臭撚過屎渠果隻嫁 !!!   真的  求求你  求你放過我啦...好嘛!?   最多從此我聽你的話好啦!

"" 你有你主觀認為安全, 我有我好能覺你危險" 你的說話真係大石責死蟹啫! 我都唔覺你危險啦 你又太冇親自現場見過我玩就話覺我
危險 此話不公啊! 打個譬如 你夠唔夠胆逢起飛降落都企同隻機2米之內吖...你玩的機比多倍我都唔夠胆! 但我玩的機就梗係夠胆啦!  我估
你都唔夠胆  點解啊? 因為你玩的比我的危險嘛! 唔通我又嚟同你講這樣那樣你唔覺危險 但我覺危險喎你都冇嘢嗎?  覺危險都好本身我都幾鍾意睇直升機3D 同好
欣賞玩3D的高手 因為果啲操控性嘅準確度同胆量和機嘅調教各樣等等都要做得好好  真係佩服的!  真心的人地喜歡玩 危險與否我唔会俾意見   當時人自會有留意安全,機的性能同特性等等
操控不是至在亂來的,心態不是害人的那管他媽的!
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-15 05:58:20 | 顯示全部樓層
flyarr 發表於 2013-12-14 00:39
路過真係想笑, 想問下樓主, 你將自己, 同當年落啟德果D機長比較, !?

其實你意思係!?

圖文並茂既生動又有趣咁咯喎? 發神經  癲撚埋一堆 !    影低埋個智商  咪攞假嚟刁啦拍硬檔 !

其實個意思 係   將你老母個飛機場同當年個啟德機場嚟比嫁... .  煞岸  
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-16 18:52:39 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2013-12-15 21:26
其實,多口問一句,呢d多軸既機體,係咪攞正牌合法既玩意呢?

其實你問哩啲有關專業知識的問题就應該去問法律界嘅專業人員嘛, 仲有冇需要補充?   咁都問得出都唔係咪响火星嚟, 自己去問下模型舖賣呢啲犯唔犯法?洗唔洗攞牌麻
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-17 18:10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2013-12-17 11:41
師兄,我無意冒犯,但我見你上面啲回覆有點不正確,為免誤導市民和其他玩家,我直接代表所有玩飛機既人回 ...

在原來你多口問完!跟住整一大堆電訊條例出嚟夠竟你的用意想點?你受人指示叫你咁做嗎?你到底有冇了解自己講咁咩?我都問番你,何為攞正牌合法玩.?我唔係好明,麻煩你可以解釋ㄧ下嘛?你意思即係我玩四軸係犯法嗎? 跟住又copy 埋啲例俾我睇,同你有討論過嗎?我話要睇嗎?乜得你对我咁有心牙,copy埋俾我睇真是勞煩哂你喇! 不過你的好意我心領喇!我又唔咁識啲頻率嘅嘢、睇黎都冇用!但是你又想表達啲咩, 我玩的phantom用嘅頻率唔合法嗎!?即是我又犯左法嗎?撞鬼咯,買埋啲唔合法的飞機反來,犯左咁多法都唔知,好在有高手提点,唔係一陣又會俾人講這樣那樣又加多几條罪,什麼誤殺啊,恐怖分子放炸彈啊? 總之起碼有几條罪你受下、係莫須有的人家送嘅!人家懂法倒!唔需理你有冇做過,人地識話你係就係,ㄧ個唔得就二個,二個唔得就三個, 三個唔得就四個,總之就不停咁講,講到變埋怪手,哈哈...你得一個人一把口怎能跟人七咀八舌的講,重要變成哥斯拉大怪獸,下場··..·唉
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-17 18:48:29 | 顯示全部樓層
petscan 發表於 2013-12-17 01:00
樓主不用動氣,其實各師兄只是好心溫馨提示,玩四軸機雖然較直升機容易操控,但一樣會有意外,由其是GPS在 ...

多謝提點 ! .我一向都冇認為gps係個好安全的!   我有否動氣得看別人說話背後的用意所為何事...唔知有咩居心?  真的是溫馨提示嗎? 貌似唔係!    其實我分享條片  啱傾嘅咪大家研究下囉!  乜我揸到隻机好危險好恐怖操控態度好惡劣咩? 我唔認同喎!    解又解釋過要講都講哂 , 認為唔啱聽可以收線, 大家少爭論避免衝突!  , 咩情況都唔清楚  自己嘅說話同有問題就亂嚟批評.   我唔係同佢地匯報呀,  唔係講嘅嘢我要聽嘛?  响我的帖度留言  講啲說話又有挑釁性又加多又減少 ,一大堆無厘頭嘅罪名嚟話你.  對於 啲咁嘅腦殘小人行我必定反擊到底,我講的說話唔係就你啱聽嫁! 唔喜歡听就不要留言, 我唔係無聊到四圍搵交嘈的, 唔留言整埋啲九唔搭八嘅嘢出來就冇得嘈!  之前都講過啲人係都要攞假嚟刁嘅我實成全佢的.  啲小朋友行為老人家思維, 又唔衰得又玩小圈子, 想搵我做對象?你搵錯人喇! 我大概估到你搞咩. 但個如意算盤注定打唔响..阿腦殘高人!