RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9520|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容

鴨比 發表於 2014-1-13 03:07:53 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本身玩開1:10電BUGGY
而家轉左1:8油BUGGY

轟轟聲好那正!
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:03:35 | 顯示全部樓層
我入開流浮山月野倉玩  好正好大嫁
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其實電同油都有佢麻煩既地方
例如:  電既變速器  你唔識SET可以SET半日都玩唔到  或者佢有D安全裝置會CUT左某D FUNCTION  有時行行下無左後波又要再SET過
你改電改摩打個D野又係要SET過
如果係新手只係想部車識行  當然電會方便D
油車最煩係新ENGINE  BREAK IN個下
琴日拉到我手抽筋先RUN順副偈  仲噴到我成身都係油
但BREAK IN完而家一達就著  好方便!!!  基本上入油就行得  可以比你SET野既都係三個制  唔難SET
不過油車無後波要習慣下  一撞牆就要執車  HAHA
我本身鍾意係泥地沙地飛黎飛去  塵土飛揚  平地麻麻地  同埋平地場唔夠泥地場大  所以都係BUGGY岩我多D  HAHA

平地油車有得轉波? 我真係唔知   我只係知D慢爬同貨櫃有波轉  SOUNG GOOD
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:49:17 | 顯示全部樓層
咖啡灣  要買條沙灘胎先行到
有無人知D油係咪唔好入到頂頂?
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:53:24 | 顯示全部樓層
同埋係咪有D AFTER RUN OIL玩完要加返落火咀到?
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-14 00:43:55 | 顯示全部樓層
flai 發表於 2014-1-13 18:35
我看到有 c hing 這樣說,參考吓:
少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手 ...

即係話我長期玩既話  滴唔滴事後油都OK?
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-14 00:47:08 | 顯示全部樓層
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 15:19
油沙豬仲可以裝埋後波波箱tim

哈哈  我大鄉里真係第一次聽有後波咁正
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-14 00:52:48 | 顯示全部樓層
flai 發表於 2014-1-13 18:31
c hing, 喺沙灘玩會唔會太多沙入車道嫁,點攪呢?

玩沙玩泥都會入嫁啦
但BUGGY本身都係預你係泥地沙地玩  唔會有問題唔好HIGH過頭衝落水就OK

入倉玩就方便D  有D高壓氣槍噴兩野就乾淨晒
如果自己去沙灘  我會用氣泵吹返D沙出黎
最緊要係玩完清乾淨支避震  入返D避震油落去就OK
車身車底車胎D泥沙我都唔多理佢

樓主| 鴨比 發表於 2014-1-15 22:35:14 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-15 17:10
其實非手拉引擎,可唔可以改用撩屎忽嗰種起動器呢?(下圖)
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車. ...

好似唔係部部車都有得了屎忽
手拉有時真係拉到發脾氣嫁
撻箱方便好多
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-16 01:54:28 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-15 22:39
撻箱大件丫嘛,會比大人發現咁大舊玩具......
個袋都未必有咁大.....請問你地點拎咁多嘢出去玩? ...

撻箱唔算好大啦  你望下實物先
但係貴JAR  夠力D既撻箱要600左右  因為要用兩舊電  如果本身無電  要買多兩舊電  平都百幾蚊一舊  再加個叉電兩百幾蚊
我好在之前玩開電車  所以有電唔洗再買
玩得越耐遙控車  D垃雜野就越黎越多  而家都係放晒係車尾箱  有需要先拎返屋企