RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4392|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

成功著車之後,調教油針

ckcgary 發表於 2014-3-12 17:05:08 | 顯示全部樓層
通常說明書都會教你比較大油,我估係方便著車,所以要收番啲.......另外你講到 8 圈半同 6 圈,佢係咪指半圈?因為個數字似乎好大......

登錄/註冊後可看大圖

1.連住油門SERVO,MANUAL話鬆8圈半
<呢支係細油針> 試下收你呢度嘅 1 圈
2.主油針,MANUAL話鬆6圈
試下收多半圈

另外跟上面師兄講先倒油,拆火咀出嚟睇下係咪濕咗,抹乾佢再試。

ckcgary 發表於 2014-3-12 22:37:06 | 顯示全部樓層
呢個係結構解說,除濕度油針之都講得好清楚。

溫機可以參考呢個置頂 post...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-1921-1-1.html
ckcgary 發表於 2014-3-13 00:20:53 | 顯示全部樓層
Idle Speed Screw = 怠速針
High Speed Needle = 大油針
Low Speed Needle = 細油針 (連 servo 嗰粒)

你係一比細油就熄,定係比完油收油後先熄?
如果一下子比大油會唔會熄?

怠速時,試下按緊油管唔比油佢走,計下要幾多秒先死火,如果四五秒到就差唔多,少過四秒放四分一大油針,多過五秒收四分一大油針,慢慢收放試下。
ckcgary 發表於 2014-3-13 00:22:50 | 顯示全部樓層
師兄,星期六夜晚使唔使返工?唔使返工就嚟一齊玩下......

http://rc-evo.com/xbbs/thread-314956-1-1.html
ckcgary 發表於 2014-3-13 01:10:32 | 顯示全部樓層

試下收啲細油針,先試收 1/4 圈(順時針)