RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-10 13:32:14 | 顯示全部樓層
以我所知, 唔少玩爬車ching 都係用NiMh 電. 我因為其他車都係用LiPo, 統一起見先用埋落爬車度. 唔知係咪鋰電真係勁D.

講咁多, 即係冇答到.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-11 13:09:02 | 顯示全部樓層
bbfong: RC 最毒果個位, 就係第一部車投資左叉電機電池遙控器工具之後, 你就會覺得再買一部會相對平好多, 於是.....

但係咪LiPo 電爆過NiMh?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-15 22:29:59 | 顯示全部樓層
我都改左電位了, 請多多指教!

未試效果, 好期待!

樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-16 13:27:04 | 顯示全部樓層

指教唔敢當, 大家研究下咁解.

第一步, 係開個淘寶AC 因為D 料我都唔知香港邊度有得賣.

材料: 玻纖, 係好似一片薄布咁既野,

AB 膠: 係兩支野黎, A果支係膠, 好杰, B 果支係固化劑, 冇左佢, D 膠唔會凝固. 靠AB 膠將玻纖布固定成型,

模:  如果係做電架, 用一個酒樓送, 可入微波爐果隻透明膠飯盒, 啱啱好. 又可以自己用發泡膠, tailor made 到你合心水既形狀.

做法係好簡單, 剪好D 玻纖布, 再按分量開好AB 膠, 用掃搽一浸膠上個模, 然後舖布, 再搽, 再舖, 做得十浸八浸, 就夠厚.

等三四個鐘, 已經可以拆個模出黎, 果時仲有少少軟, 可用交剪剪走邊位, 裁到靚, 再等十幾個鐘, 就會硬到踩都踩唔爛了.

具體仲有好多橋妙, 有興趣再傾.

p.s. 今日試車, 當部車打左幾個關斗碌落斜坡後, 舊電有少少移位. 一係條魔術貼要收緊D, 一係, 個架要做得再造得貼身D.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-28 23:39:32 | 顯示全部樓層
想請教下, 大家前後轆配重係點分佈? 我見官網就話前轆重D 就可以.

咁就海鮮痕買左一車分加重金屬轆 (X 樂買, 果然平過淘寶唔少, 但冇咁多款揀), 諗緊係咪前轆再加重少少.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-29 14:57:47 | 顯示全部樓層
一車分就$360, 連令框連呔海綿螺C, 全包.

仲有其他尺碼

淘寶睇過, 唔計運費, 都貴百幾HKD.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-29 16:55:30 | 顯示全部樓層
淘寶D 款型D, X 樂冇乜得揀, 冇咁靚仔

玩車呢家野, 型唔型係好重要
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-29 20:03:32 | 顯示全部樓層
黑車身襯銀轆就靚晒啦, 我而家買個令框係黑底, 我車身又黑, 麻麻地好睇
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-2 15:24:31 | 顯示全部樓層
睇樣都夠開心啦!

改油壓座個位, 具體帶來乜野改善呢?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-3 19:28:35 | 顯示全部樓層
心情件, 好靚仔喎!

今日出車試左新轆, 感覺上,

好明顯係個轆重左, 真係大大大大減少左反車, 可以爬得再大D 既坡度!

而家先明, ching 們所講, 加重轆會使部車行得更像真, 開始感受到係咩一回事.

重令真係值得投資, 成個駕駛感覺唔同晒!

但跟果條外呔, 比較上硬左D, 比起axial 原廠呔係冇咁咬地. 條呔唔夠以前咁咬地, 變左以前一野就過到D 位, 而家要踩大少少油磨多幾野先上到. 會換返原裝外呔落條重令度再試效果.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-23 18:15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
搭單間,換金屬Y桿有冇好處呢?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-27 20:04:35 來自手機 | 顯示全部樓層
个人認為,金屬重令係必up項目,再加重D前令重正,用返原裝胎
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-27 21:02:02 來自手機 | 顯示全部樓層
一般就一買四个金屬加重令,前令再加重D,好多方法,我就纒一大餅焊錫
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-27 21:25:42 來自手機 | 顯示全部樓層

想問rickson,轉向上下前後拉桿,具體包乜?包唔包前後丫桿?

p.s. 如果係自砌版, 就趁未貼呔之前換左重令先, 如果係RTR, 咁就玩住先啦, 唔好換令住啦. 事關原廠都已經幾好爬, 不過加重埋D 令會仲好玩多D 咁解.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-28 01:35:16 | 顯示全部樓層
我係自砌Kit 版, 前後兩條Y 桿係膠, 冧到膠叉咁, 同埋Y 出黎兩頭個角度唔好, 好容易會hi 到條shaft.

下面四條就全部係鋁.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-5-28 16:11:33 | 顯示全部樓層
以我所知, 係電子野先會做防水, 呢個位 冇見過人話要做.

又想問, SCX10 會頂得住幾高速? 例如我換個又大力又高速既摩打, 部車D 其他部件頂唔頂得順?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-4 10:57:37 | 顯示全部樓層
bbfong: 說明書教, 摩打齒係冇油, 即使大spur gear都係唔落, 係gear box 裏面先係好多雪油

cyt: 呢件野厲害在邊度呢?

hellboy: 唔識, 等高人出馬.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-9 10:36:50 | 顯示全部樓層
我都試過, 睇下呢條Link 幫唔幫到手,

http://s.rc-evo.com/xbbs/thread-308812-1-1.html

對我部車黎講, 最重要果招係停用abs, 可以響控果度set.

樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-14 05:49:59 | 顯示全部樓層
司機果度, 我用雙星出果D 賽車手司機就算, 有全身(連腳) 及半身幾款.
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-19 14:56:54 | 顯示全部樓層
我響Rc孖買過金屬Y 桿, 要加介子先裝到, 但裝左之後又長得滯, 搞到個舵機頂住個車架, 最後都係放棄.

各位有冇呢個問題呢?