RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8103|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港岛南區航拍機友~注意安全

solaris8x86 發表於 2015-1-14 13:14:25 | 顯示全部樓層
>>>>航飛差不多半小時以上,

勁喎,咁神奇? 咩機可以飛到半小時以上??!
solaris8x86 發表於 2015-1-14 13:22:12 | 顯示全部樓層
uh1h 發表於 2015-1-14 13:16
水塘郊野公园範圍都不要飛,已經多咗漁護署人員巡查,佢地話第一次見到会先警告,第二次会畀傳票告! ...

咁.... 富山班人...係咪全部都要食告票.....
solaris8x86 發表於 2015-1-14 13:45:18 | 顯示全部樓層
老實講,去得水塘飛,不如出海飛,反正若架機出事,結果一樣,又唔使比人拉。
solaris8x86 發表於 2015-1-14 14:26:11 | 顯示全部樓層
uh1h 發表於 2015-1-14 13:50
個女嘅幾幽默,話帶航拍机入郊野公园放地面取景影相無問題,飞上天就係違法。 ...

haha!!! 佢暗示叫你可以攞住部4軸係自己塊面喥當係一般DC相機咁用 (但係無finder),真係比佢激能死。
solaris8x86 發表於 2015-1-14 14:28:11 | 顯示全部樓層
khho01 發表於 2015-1-14 14:25
睇唔到咩機..太黑...
只見到閃燈..同幾大部吓,
昨晚都幾大風,

成半個鐘有多,係咪真係UFO嚟架....
solaris8x86 發表於 2015-1-15 11:51:17 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-1-15 10:36
有老友有次去青龍頭釣魚 , 路經海邊有人飛小白 , 都過百米高 ,
轉頭見倒差佬 , 問佢地會唔會做野 ?
答案 ...

of course, 傞佬跟本無權力執行民航條例,再者佢哋兩丶三個月前已被主力市民打敗。做吓樣,行下bit仲可以。
solaris8x86 發表於 2015-1-15 11:53:40 | 顯示全部樓層
gundum 發表於 2015-1-15 11:48
我去到時停車場是放完煙花後,人開始多,這對男女仲係度玩緊,個男的仲把4軸低飛教個女人玩,你話飛行高度低 ...

>>>>低過人頭.....

仲勁過我......
solaris8x86 發表於 2015-1-15 12:01:48 | 顯示全部樓層
gundum 發表於 2015-1-14 18:47
迪士尼多細路而且仲係放完煙花最多人去停車場開車走的時間,架4軸一失控你話幾危險,唔好話傷人下面又泊滿 ...

迪士尼咁多民航飛機,真係唔係咁好,希望佢地下次情到濃時,唔好再四週維打飛機啦。
但上次我見過嘅仲勁,有一對情女,一路kiss,男嗰個一面單手推捍,真正blind flight,真係好很勁,都唔知佢想將部機推去邊.....

solaris8x86 發表於 2015-1-15 12:22:22 | 顯示全部樓層
kelvinka 發表於 2015-1-15 12:07
呢個有興趣啲, 師兄講多啲同埋加甜唔該

佢哋想由空中近距離自拍kiss鏡頭,架phantom當時大約3米高,禮拜六,全個場都係人。由於男嗰個要用一隻手抱住條女條腰做出親熱動作,故佢只好用另一隻手推捍,塊面由於在kiss,跟本睇唔到架機,架機飄左飄右,見佢地打"蕃輪"已入仙境,我又唔好意思過去足黃腳雞,近年加入玩飛機既人,真係咩人都有。
solaris8x86 發表於 2015-1-15 16:53:16 | 顯示全部樓層
edward315802 發表於 2015-1-15 15:07
《郊野公園及特別地區規例》

其實係可以架,$180一日,要早幾日申請放飛機。

https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/p ... mar_mpp_arpimp.html