RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

樓主| billgate803 發表於 2015-6-17 17:22:05 | 顯示全部樓層
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-17 17:28:53 | 顯示全部樓層

電變我就用hw v2.1 120a,http://www.rcmart.com/hobbywing- ... tml?cPath=1560_1021
上門自取價不用$500, 這款電變可推動到市面上全部540size無刷
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 00:29:04 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-17 20:45
billgate ching,先謝上文賜教,黃昏剛首次落地附近公園,架車行行下比油跨石會停,轉左右都唔得,等約5分 ...

您用有刷, 推測係電變過熱, 部車砌好後覺得啲轉動部份暢順嗎? 如想加長軸配件就無, 但可用TRAXXAS的32P摩打齒, 會比雙星的08摩打齒厚身,, 另外可唔換摩打, 只要換細幾齒的摩打齒, 就可減少電變過熱情況.

Traxxas 3943 Pinion Gear 13T-32P
USD$3.30
USD$2.97
Traxxas 3944 Pinion Gear 14T-32P
10+
USD$3.30
USD$2.97
Traxxas 3946 Pinion Gear 16T-32P
10+
USD$3.30
USD$2.97
Traxxas 3947 Pinion Gear 17T-32P
USD$3.30
USD$2.97
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 00:32:28 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-17 20:44
有冇ching加過cam邊跑邊拍片? 會唔會好震?

之前見過, 鏡頭都OK

https://www.youtube.com/watch?v=6t0mwhPPCyI

https://www.youtube.com/watch?v=Wdrb_crQxeQ

樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 13:53:37 | 顯示全部樓層
聶風 發表於 2015-6-18 11:31
我唔係billgate都可以答下?
限滑,防止你突然FULL雞扯爆傳動組件,或者架車飛JUPM落地時俾motor&gearbox做 ...

聶風師兄說得對
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 13:55:11 | 顯示全部樓層
chilebb 發表於 2015-6-18 11:48
I have the RTR Yeti, can I use this Servo ?  Thx

Hirosaka Pro Racing 1/10 DC-2 Digital Coreless Hig ...

ok, 絕對無問題
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 14:01:47 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-18 11:15
billgate ching,請教附圖spur gear之一堆組件及彈弓有甚麼功能。

聶風兄說得對,是跟滑,是傳動部件的緩衝,不可set得太緊,也不可set得太鬆,太緊就失去緩衝作用,太鬆就令跟滑的磨損很快,同埋失去車速
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 14:14:07 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-18 09:21
billgate ching 早晨!前5日371#我540馬達pinion gear 16T (Axial款)去rc媽買了33元,插入白豬收set screw ...

明白的,建議您不要用白豬,因為白豬條蕊太短,為解決這問題,可能要買其他parts, 但用到白豬後,車速又滿足唔到自己,不如一步到位,換無刷,如換13.5R sp motor, 只是$272, 不用換esc,  但車速就都唔快,,如換埋120a esc, 就另加多$500,2cell7.4v可裝5.5R摩打,部車已快到好利害
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 14:16:26 | 顯示全部樓層

不用客氣,得閒影部車啲相嚟睇下,thx
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-18 16:34:40 | 顯示全部樓層
chilebb 發表於 2015-6-18 14:59
My RTR is using stock motor and ESC, run with 3S bettary, too fast for me, should I change to 2S?

可以的,用返一般的房車電就ok
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 10:37:57 | 顯示全部樓層
在 YouTube 上觀看「SSD yeti 2 speed」 - https://youtu.be/B6J9LtB0nYk
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 12:29:41 | 顯示全部樓層
部車愈輕愈好,第一快啲,第二行得耐啲,第三上斜好力啲,第四反車都無咁傷,第五轉動野同齒輪都耐用啲,,總括,,我應該不會裝2speed gear^^
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 12:31:03 | 顯示全部樓層
聶風 發表於 2015-6-19 12:16
SSD 2 波係1:1,快過原裝的 1:1.08,加上我又換左個60T大減,唔知會唔會唔夠力飛jump
...

孭少啲野有so
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 12:56:48 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-19 12:50
billgate ching,電變我就買hw v2.1 120a,那摩打買那隻適合,現用sanwa mx-v及hirosaka舵機,希望一段日子 ...

摩打我建議用sp 7.5r/8.5r, 因呢兩隻殼是防塵
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 12:59:52 | 顯示全部樓層
leeho888 發表於 2015-6-19 12:54
我就諗緊……因為覺得份野有d貴

嗯嗯,4份呢啲野,可買多盒yeti kit了,,我就應該唔買呢份野了
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-19 16:10:34 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-19 14:00
billgate ching,請問這只Speed Passion (#13885V3) Competition Motor Ver.3 (8.5R) ok?另小齒輪是否用ki ...

齒輪16t,, ok,,, 可直接用這8.5r 摩打,我都用這款,如將來再想快啲,只要換大個摩打齒
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-20 06:13:37 | 顯示全部樓層
昨天發現一個降低摩打重心的方法,就是將個貼著摩打的圓形碼,上下倒轉安裝,可降低馬達5mm左右
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-20 06:18:43 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-19 16:35
billgate ching,換大個摩打齒要唔要換埋Spur Gear來匹配,依家係64T。

原裝個64齒spur可不用換,我試過搭到21T的摩打齒,但最後也換返17T,因安裝了proline XL 5.8"大車胎, 4個轆已成945克重,成車over3.1kg, 摩打齒唔可以太大,否則個esc會好熱
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-20 13:36:44 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-20 12:41
剛操練低了5mm,開始組裝時不明這車摩打位置這麼高,是否基於設計技術需要,或是需預留第2舵機空間。 ...

咁快手,我很欣賞這降低馬達的yeti
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-20 13:40:19 | 顯示全部樓層