RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 39974|回復: 176
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

feihome1 發表於 2015-6-19 12:23:56 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-18 20:35
車身主體也是 3 份野, 不過用了最多錢也是這 part, 包括

#54163  F104 碳纖底板

CHing點解唔用F104wGP塊底板!嗰塊好DD喎!
feihome1 發表於 2015-6-26 00:41:29 來自手機 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-26 00:06
散砌 TRF101, 可先買份 600 頭窄擔, 再補買底板, 尾座, 差速, 二樓板等

可能 2K 搞掂

散砌F104好吖!完全係full option都得!我呢架都係散砌!用F104wGP做藍本!之後改番窄陣!
feihome1 發表於 2015-11-20 09:07:56 | 顯示全部樓層
其實散砌車嘅理由好簡單,一係就想一次過買曬要買嘅option件,一係就想架車多啲藍色。如果你話全原裝膠車F104行唔直又真係絕對不會囉!全原裝嘅好處就車架夠曬輕!全車加基本電子嘢都唔夠900g!玩白豬會撞爛嘢機會又細!唔著數就只係比其他F1撞到時你一定係輸(因為車架唔夠重)!如果行唔到就不如set好D架車先!

同埋Trf101/102係真係可以咩都唔改都可以跑到嘅車!想跑得快就比D時間練下車啦!
feihome1 發表於 2015-11-23 00:41:45 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-22 21:07
你唔夠耐性 set 好架車就唔好話我亂講啦。
只 加 camber 前臂前桿 同 前臂後桿一擠收短... 只 加 caster  ...

F104嘅option camber mount已經可以set到2.5度camber!其實已經好夠!caster唔夠咩!咪改埋份Exotech上臂佢!又可以加多1-2度Caster!比你入彎反應快左!都要隻手指去調節速度吖!玩F1可以追求快!但是跟車過車都要講究係唔係條靚線位度!而唔係一味比大油就得!膠呔對setting有更高要求!有問題就問吓在場D CHing!之後再試下set一個啱自己嘅setting!用人哋set好左嘅車一定好跑!但係咁咪學唔到嘢囉!
feihome1 發表於 2015-11-23 22:53:05 | 顯示全部樓層
Friday 發表於 2015-11-23 21:47
我都想同你玩F1啊~~我想試下新VBC F1

我可以申請join埋玩嗎?但係用無咩戰鬥力嘅星星車!
feihome1 發表於 2015-11-25 19:02:06 | 顯示全部樓層

師兄可唔可以幫我SET車 x3,不過我無蛇F1!