RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 57108|回復: 159
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

sean2013 發表於 2016-3-30 16:16:04 | 顯示全部樓層
請問棍兄,牙差油希杰問題,多彎細彎埸,是不是用希油較合適?
sean2013 發表於 2016-3-30 18:23:51 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-30 17:56
通常都係,但希都要有程度,要睇下你自己本身的楂法係點,如收油轉彎的,希油計大約2000-4000,俾油轉的 ...

咁一般 你入幾多最常用,果幾個場黎計

sean2013 發表於 2016-3-30 21:28:51 來自手機 | 顯示全部樓層
另外油壓油前後應該點先為之啱?希杰既作用?
sean2013 發表於 2016-3-31 14:43:21 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 00:20
一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以 ...

其實仲有好多問題,多謝stickking兄肯教路,最困擾既差速,油壓,防傾桿,呔,胆,希望逐一指導下

點樣先可以你地比賽咁D彎咁靈活?
出入彎都好快,現在小弟常遇到係入彎前要收油,出彎就西左D出去,應點set?

油壓做縮心彈心既作用同反應?

防傾桿到底作用何在,試過拆除都唔覺其作用,前粗後幼會點? 前幼後粗又會點?

前toe out 多會點? 好D彎?

camber 前后負一?負二?

呔胆既軟硬其作用?軟好呆?硬好靈?

小弟玩BD7  4.5T 都做唔到D師兄13.5T果種快同好彎 請指教
sean2013 發表於 2016-3-31 21:44:25 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 18:33
慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程, ...

多謝師兄,學到野,我再執下先
sean2013 發表於 2016-4-1 18:17:04 | 顯示全部樓層
棍兄通常去邊個場玩?咩時間去多?
sean2013 發表於 2016-4-5 23:20:25 | 顯示全部樓層
棍兄,油壓油前後一樣好?稀杰既作用係咩?唔明確
sean2013 發表於 2016-4-5 23:21:42 | 顯示全部樓層
彈弓既選擇點先合適
sean2013 發表於 2016-4-8 16:42:46 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-6 02:12
你起步點可用一樣,希杰要睇場地大細,trackion 等,細場可用希一點,要其反應快,大場高速所以通常車頭 ...

何謂高trackion ?即係高咬地?
sean2013 發表於 2016-4-8 16:48:26 | 顯示全部樓層
仲有上油壓架孔, 前後一樣? 前企直D同斜D 有何分別? 後面企直D同斜D 又有何分別?
sean2013 發表於 2016-4-8 17:02:27 | 顯示全部樓層
棍兄如果有空,請講解一下ESC 入面每項 setting 作用, 到現在仍摸不著頭腦,仍好混淆
sean2013 發表於 2016-4-8 17:14:22 | 顯示全部樓層
依家D呔其實玩幾多排電就無咁好用了?
棍兄覺得最好係乜牌子呔?
定係比乜呔你去就返佢setting?
sean2013 發表於 2016-4-12 13:35:30 | 顯示全部樓層

hobbywing 2.1
sean2013 發表於 2016-5-12 13:33:49 | 顯示全部樓層

請教棍兄
https://www.youtube.com/watch?v=lNFNX3Ue0nI
片中(埸中)的S灣問題,安頭部車我覺得佢入灣出灣都好快,唔覺有落迫,點樣set到可以只係收油入俾油出咁爽快,我就係刻服唔到,硬係無咁流暢,係手指還是車架setting問題

sean2013 發表於 2016-5-19 15:25:19 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-5-17 00:22
Setting 係可以就,但你要知道自己係咩楂法,brake 入彎的還是只放油順入呢,兩樣大唔同的set車方向,但 ...

thank you 棍兄
sean2013 發表於 2016-5-19 15:48:21 | 顯示全部樓層
請教棍兄
1 尾油壓訓斜D無咁甩ok了 咁前油壓直D同訓斜D 又會有咩分別同作用?
2 downstop 奇實作用係乜? 定死隻臂不俾佢下降,從而限制車高? , 但那邊相又set車高扭油壓搞牙都定到車高啦? 對不對?
3 軟彈弓部車好走,但在台上睇唔覺,在地面睇部車入彎係則來則去,用翻硬彈弓又無咁(靈)可以點解救?
可以提供一套好好走既秘決setting 俾所有車都基本上合用?  
sean2013 發表於 2016-5-19 23:40:52 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-5-19 22:46
1. 如果是在同樣的彈弓和油的情况下,頭油壓直係反應快,因直左所以避震感硬左,會架車較閃一點,會無甘好 ...

感謝棍兄指導!!!獲益良多
sean2013 發表於 2016-7-5 17:49:25 | 顯示全部樓層
棍兄..去廈門霸道係咪好正?  想問下返大陸D野點帶過關?