RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kelvin1012
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如果想買VBC FF17請三思

rk2 發表於 2017-4-2 14:17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇相片,想睇下點樣掃齒。會唔會系個齒輪軸心唔夠穩陣。大家研究研究。
rk2 發表於 2017-4-2 16:59:56 來自手機 | 顯示全部樓層
似系兩組齒輪貼得唔夠緊密。
rk2 發表於 2017-4-3 08:47:08 | 顯示全部樓層

我覺得表面証據顯示,若將兩隻齒各加1 齒或兩齒,令到各自的外徑加大小小。咁樣兩隻齒的接合有可能會回復正常,唔會再掃。
嚴格來說,要看看現時的虛位有多少(e.g. 1.5 MM) 再計算如何通過加齒數來消除此 1.5 MM虛位。鋁齒物料較軟,都是一個原因,但我覺得並不是主因。
rk2 發表於 2017-4-5 20:13:46 | 顯示全部樓層
powis 發表於 2017-4-5 17:11
So if running the ratio 5.45, how many teeth of pinion gear should be?

According to VBC, you should then use steel gear instead of the Al gear. Al gear could not take high torque gear ratio, I think.