RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 16079038
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini mg 扫齒問題

AMAT 發表於 2018-8-1 12:48:09 | 顯示全部樓層
其實我用13.5T都玩咗一段時間,TOUCH WOOD都未換過齒。
AMAT 發表於 2018-8-1 17:04:16 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-8-1 13:58
用13.5T,已跑了十多排電沒有問題。但上次連續不停跑3排電,立刻出事。應該係過熱變軟。

...

連續跑......

我通常玩完一排電都抖十五分鐘先換第二排......

一排接一排....乜車都死.....
AMAT 發表於 2018-8-2 00:09:58 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-8-1 22:00
佩服佩服!13.5T架車能under control 能不掃齒是好漢。

我今日係PYC試完車,架車已經冇咗起步側一邊,全程13.5T,冇問題。
KEYPOINT只係呔要O岩度數。
AMAT 發表於 2018-8-2 22:37:20 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-8-2 12:19
係唔係就個尾加返介子?

我尾加完戒子,度返正晒二樓架同底板距離,個偏埋一邊O既問題就消失咗。
我用卡呎一個個距離咁度。
AMAT 發表於 2018-8-2 22:40:17 | 顯示全部樓層
掃牙問題,我覺得真係因為過熱原因嚟。

我架車由砌到宜家都係13.5T,TOUCHWOOD由開始行唔直係咁撞,到宜家行正型,啲牙都未掃過。

我係行HW QUICRUN電變加鬼式13.5T,70對34 48P。
用過普通7.4V電,用過HV電,冇事。
AMAT 發表於 2018-8-2 22:41:27 | 顯示全部樓層
田宮車如果一場接一場咁嚟玩,唔停,都一樣係會溶牙掃牙。
AMAT 發表於 2019-9-19 13:05:00 | 顯示全部樓層
膠牙波箱,始終係會有過熱溶牙問題。

如果係要玩得好勁,一排接一排咁玩,都係換金屬。
但好肯定咁講,膠牙係順過金屬牙。