RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12155|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各香港模型車廠評論

AMAT 發表於 2019-3-5 15:46:42 | 顯示全部樓層
VBC宜家唔自己做車,幫人地做車。
佢地幫XPRESS OEM都已經夠食,駛乜再自己費心力再做車。

RACEOPT MTS其實即係同SNRC......同一間廠幫好多人OEM,所以一間公司有幾個品牌,亦都好多零件共通。

CSO係睇安頭心情,佢想做就做,唔做就唔做。最緊聽佢講就唔做。同埋以我所知,一直幫安頭設計CSO架車果個背後靈魂人物,佢宜家幫緊第二間廠做緊架車......哈哈,可能好快又會有一架新車出街。
AMAT 發表於 2019-3-5 16:59:49 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2019-3-5 16:27
所以買車要睇背景,唔好買D無品牌延續性的

其實好難講咩叫做冇延續性。

當然,你話YOKOMO,田宮,XRAY咁,啲零件有延續性O既,當然好啦。

不過其實又當閒話講,好多其他牌子O既車,其實都係由大牌子變出嚟。
XPRESS就XRAY AE,MTS CSO又係XRAY YOKOMO,VBC就田宮........
連INFINITY都係XRAY同田宮。

零件都接近其實可以互通咁濟。

好難話冇完全延續性。
其實係416之後,各大牌子真係你抄我我抄你。

宜家仲叫有好高原創性我諗得AWESOMATIC。
AMAT 發表於 2019-3-5 18:18:54 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-3-5 17:48
咁未來出新車係得返3racing, Xpress, MTS。
3racing, Xpress識運用網絡銷售,在RcMart訂件,上去取貨,或 ...

安頭咁有錢駛乜做生意!?
呢啲只係佢興趣嚟。

XPRESS同3RACING都係捱過嚟啦。XPRESS冇RCMART同佢撐住,其實邊會出車啦。其實XQ1同XM1成功,佢地係好夠運,話晒兩架車仲要唔係自己廠生產添。

3RACING.....祺哥成日都話,你睇佢好唧,佢都好辛苦。出車係真係講HEART。所以有時我都話佢啲車係有啲偏差,但未至少係唔得,但佢真係有心出啲好玩O既O野。

出TOURING,認真講,係最唔搵錢,尤其係高檔車。
我識好幾個出車都話,TOURING只可以做到宣傳,平價車先係搵食。
飄移車最好,因為冇人會話架車唔得,只會話自己手指唔得。
AMAT 發表於 2019-3-5 18:21:25 | 顯示全部樓層
都戴一戴頭盔先。

XPRESS XQ1原設計者係VBC其中O既設計人仕,但架車生產有幾多係VBC間廠,有幾多外發出去呢,就係唔知O既。
但設計果下係VBC中間有人有份O既。

但佢最搵錢一定唔係XQ1,搵錢係XQ1S。
AMAT 發表於 2019-3-6 13:16:30 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-3-6 10:26
Xpress架XQ1S, XM1S就學咗雙星銷售手法,賣架膠車比你,防傾桿,金屬油壓,炭化板全·部要另買,3racing就 ...

XPRESS架XQ1S,就算你唔買ANTI ROLL又或者金屬油壓,佢都可以好好走,我又唔覺得佢呢O的叫做冇良心唧.....

AMAT 發表於 2019-3-21 23:39:28 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-3-21 17:36
3racing仲有一個隱憂,就是繼續用"Sakura"呢個咁日本化嘅名,早期扮日本貨可以理解,Sakura Zero出時說明書 ...

你要將櫻花同軍國主義掛勾就冇得好講。

櫻花本身唔係日本獨有,河津櫻就係中國O野嚟(原種係山櫻)。日本品種O既係吉野櫻。但係日本大部份種O既都係山櫻嚟。
櫻花亦都唔係日本國花,只係日本人鍾意睇。中國台灣韓國一樣大把,只係佢地冇日本人咁鍾意種到周山都係唧。

同埋如果你要講軍國主義,日本皇室係菊花囉......咁駛唔駛拜山果陣唔好買菊花俾先人呢?

你係都要噏的話,日本只係覺得櫻花係最靚果時落下果下好似係最好人生時去死果下唧.....咁係人地要咁形容唧,櫻花本身係無罪,佢唔會話支持日本軍國主義。

兄台,你諗多咗喇,睇得太多啲愛國反日劇定.....

其實早排RC MAGAZINE訪問褀哥時都講咗,點解叫櫻花,係因為果時好多架車都有唔同色代表自己,咁果時冇人用粉紅咪用粉紅。
咁出果時又咁啱係開櫻花時節,個個都話去睇,所以先叫櫻花。

如果你咁都要計,咁咪玩XPRESS囉。
其實ROCHE都係香港車嚟O架,玩DESTINY都得架。
AMAT 發表於 2019-3-21 23:49:17 | 顯示全部樓層
不過講開櫻花其實都有樣搞笑O野講。

櫻花雖然靚,但係佢O既枝節係非常脆弱,非常之唔襟吹,兩野就會吹斷,所以如果種係一O的多打風O既地方,多數都冇硬。
然後又因為好脆弱,枝節好易變形。所以大家見到啲櫻花都好矮,啲枝都係好奇怪拗曲,尤其係吉野櫻。

用嚟形容一架車的話.....咁就.......哈哈!
AMAT 發表於 2019-3-22 12:51:08 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2019-3-22 12:46
呢d係歷史(),不是抗日劇或任何人作出來,做生意最忌踩這些界線,不宜觸及這些敏感議題,作為消費者見到 ...

我只可以講,你呢個係你個人以為O既歷史唧~
不過廢事同你拗。

因為連架車有個花名都要講係一個問題嚟。
其實我個人覺得唔係架車個名問題,係你個人唔鍾意佢的話,佢改乜名都係冇用,你都係唔鍾意。

AMAT 發表於 2019-3-23 12:29:24 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2019-3-23 02:39
櫻花本身唔係日本獨有,Sakura 就是日本文拼音!所以唔好叫 Sakura, 叫 Oriental Cherry :-)

...

如果咁都要拗,就首先大家要放棄大家O既現代漢字用語。

因為現代用字全部都係嚟自日本。

舉例"xx化","現代","經濟","衛生"等等等等N咁多個字都係嚟自日本。
如果要咁執著O既朋友,建議你用返古代文言文,用返古代用詞吧~

今時今日仲係到講呢O的.....唉.....真係.....笑鬼死人......

執著係一O的無謂O既問題上面。

當然,買唔買係個人自由嚟,鍾意執著一O的無謂問題上亦都係個人自由嚟。