RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 貴姓黃生
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] 3 Racing Mid ship Advance 新款電動房車

AMAT 發表於 2019-9-11 14:19:17 | 顯示全部樓層
點解要買SPORT版呢?

其實SPORT版啲料真係軟咗啲呢,同埋MID SHIP出嘅原因唔係玩慢車,係玩快車,如13.5T TURBO,MODIFY等等。
MID SHIP設計,係因為宜家啲快車動力高,用中置嚟平衡佢動力輸出,等佢快得嚟亦都易操控。
SPORT版啲料太軟,根本就頂唔到,亦都行唔到MID SHIP出嘅原因,即係浪費。

AMAT 發表於 2019-9-15 17:38:19 | 顯示全部樓層
貴姓黃生 發表於 2019-9-14 10:02
百貨應百客,唔係個個買車都會落場同人鬥,如果3R膠件你都話軟,咁雙星TT02啲膠咪仲軟,雙星大部份10仔連 ...

3RACING同雙星用嘅膠料完全同,硬度亦都同。

TT02設計係要嚟玩啲17.5咁上下摩打,唔同MID SHIP本身係為快摩打而設計。

個比喻完全唔恰當。
AMAT 發表於 2019-9-15 17:40:54 | 顯示全部樓層
500EVO 發表於 2019-9-15 06:42
[百貨應百客]壹句講曬真係好好,每個人買車都有自己要求,我自己買左都係玩下就造景品,而3仔D膠確不是太軟 ...

個波箱太軟,架車組裝時困難度大增,行起車上嚟膠料變熱變軟令架車行起上嚟鬼。

玩17.5T就冇問題,玩MODIFY就相當大問題。
AMAT 發表於 2019-9-15 17:42:25 | 顯示全部樓層
貴姓黃生 發表於 2019-9-15 09:25
如果膠車無市場,雙星呢類大公司都唔會花心機時間去做開發(講真,雙星同外國大廠出膠車又唔見佢話唔好), ...

唔信人地講,死唔信邪,咁你咪等佢出膠版到時試囉。

田宮用嘅料係同3RACING用緊嘅料係完全唔同。田宮車架大部份係ABS料嚟
AMAT 發表於 2019-9-17 13:45:26 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2019-9-17 13:26
Touring 黎講現階段差不多所有出 Mid Ship Kit / Conversion Kit 都是為了使架車在高速時表現更佳,即是要 ...

有一啲朋友認為,百貨應百家就係最好。

但如果為咗應百家就去出一架出完玩出嚟俾人話唔得嘅車,咁出嚟做乜?
出嚟俾人話?

又唔係賣得多,開套模又貴,出完俾人係咁上網話唔得,俾我係老闆我都未必會攞啲錢咁嚟蝕。
AMAT 發表於 2019-9-19 12:54:37 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2019-9-19 09:13
任何產品, 都係入門級先係最搵到錢, 點解有人會倒轉黎講? 問問孖星, TT賣得多定TB賣得多, 有時候花得起錢唔 ...

好多人以為入門版就必然搵得錢多,以為一定賣得多。

事實上大家睇漏幾個問題,第一,個市場可以接到幾多部車,第二套模成本幾多錢。

開一套模,尤其係遙控車咁多零件,根本就唔平,然後一生產,講緊係萬萬聲先可以。
講得衰小小,一部車如果賣到一千架,已經要開香檳慶祝。

宜家一款車,最多只都係賣兩三千架左右,已經叫好好賣。
出膠車,唔駛蝕已經偷笑。

你以為人人都係田宮有自己廠啤膠?

等如3RACING對上架MG,你見佢仲有冇嘢出?
啲人一話佢SET唔到,行唔直,由好好賣變到冇人買,到買咗啲人放晒出嚟。
你估下佢又可以賣到幾多架呢?

你去車場睇下幾多人仲玩緊架MG?
幾多人已經賣晒?

你估人人都係田宮?

AMAT 發表於 2019-9-19 13:01:16 | 顯示全部樓層
我就夠膽講句,我3RACING MG EVO又有,M4 SPORT又有,XPRESS XQ1S同XM1S都有。砌出嚟有咩問題,行出嚟會有咩問題,係睇得出就睇得出。

等如你出去問下買過MG EVO嘅人,幾多話架車行唔直。當然唔係佢SET唔到,係好多人買返嚟係唔會有咁好心機去SET去睇個問題係邊。
砌埋,行唔到就掉埋一面。呢個係現實。