RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ken2019
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想問下有冇咩油車係又快又好玩

AMAT 發表於 2006-4-7 22:17:38 | 顯示全部樓層
快唔快.....唔係因為架車快!

一則係因為個引擎TUNE得好唔好而快.....另一個就係因為操控得好而快.......

我諗油車唔同電車,電車可以買個8T摩打快到飛起,但你控唔掂.
但油車個引擎要快.....要比好多心機去調,唔係你想快都快唔起.....哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 22:26:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:21 發表
其實我想問一套買番黎快唔快

你所謂O既快,要快成點先?
AMAT 發表於 2006-4-7 22:31:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:28 發表
我好似上網睇人地話好似有90公里?
我都想知一買番黎有冇咁可能

我想問下你,邊到O既場地可以有機會俾你跑到90KM/H?

定係你平時去開機場跑道果到放車有咁O既需要呢?

初玩車唔係求快!係求操控性!易調整!

就算俾架快到飛起O架車你,但你唔識SET個偈,撻足你半個鐘都撻唔著O架車,你仲會唔會玩落去呢?

油車唔同電車呀,唔係啪個制就會開著呀.....多好多心機時間去搞呀......
AMAT 發表於 2006-4-7 22:42:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:35 發表
我覺得係直路玩會好爽= =

咁我覺得只有係機場跑道到放車你先有快感.
AMAT 發表於 2006-4-7 22:45:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:41 發表
點解呀= =?
我覺得有快的感覺同轉彎的安全都好好玩
不過我睇過咁多post都係話新手買fw05系烈好wo

要架車又快又灣好,唔係單靠架車!係要靠自己熟練O既技巧!
直路好快唔識收油,最後架車只會轉唔到灣,飛出跑道.

冇一架車架勁到可以直路去到盡轉灣都唔飛出去.
AMAT 發表於 2006-4-7 22:47:17 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 2006-4-7 22:43 發表

e+ 仲有得放咩?!?!

你點知人家唧......人家可能可以走出去赤鱲角條機場大跑道放車呢~!!哈!佢仲有幾條跑道未開嗎!
AMAT 發表於 2006-4-7 22:56:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:50 發表
我意思都唔係咁
我想話fw05系烈有冇可能去到90公里姐
我都唔係話要開到90公里

你有條又長又大條好似機場跑道咁長O既大直路,你又SET得好的話,冇話唔得O架!
我都話啦!FW05只係車架,你配咩ENGINE先!?當21級裝到落去喇,WHY NOT?!
問題係,直路係好快喇,你控唔控到佢轉灣先?車架頂唔頂得住先?

同埋更重要O既係,玩遙控車唔係玩大直路賽呀!灣路快而穩定先係叫做快!呢O的唔可以單靠車架!
係要講自己,要練返嚟!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 2006-4-7 22:55 發表
你識set 車ge 話  
又set 得好ge 話  撻著一部車唔洗10秒鐘..  5秒已經搞惦!

冇錯!

玩油車,學SET好個油針,等架車一撻就著,都唔係一時兩刻可以學得掂.
之後又要學SET個ENGINE O的壓縮比呢,仲有用孖速用邊隻齒呢?
仲有大把等住你要慢慢摸!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ken2019 於 2006-4-7 22:58 發表
最弊我咩都唔識果下唔好
有咩野我都好似睇唔明
例如: 蛇 710都唔知咩黎

你宜家唔駛知係乜,最緊要係你要知玩遙控車唔係單求快!

咩先叫做真正快呀?穩定而唔炒車咁先叫做快!

直路好快呀,直路尾一野射埋牆!淨係你去執車果段時間,人地O的車都已經行晒O的灣啦!番LAP喇!哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewlio 於 2006-4-7 23:01 發表

自問   呢d 你講ge 野  我全部未得   得閑要請教你!!!!

我係完全未玩過油雞!哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Panda 於 2006-4-7 23:09 發表

我都玩咗廿幾年重係原地踏步 , 得閒有時間我地都要响壇主拜師

咁你明顯搵錯人,我唔識玩油雞,未曾擁有過油雞.....只係閒來食下油雞飯!哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:18:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Panda 於 2006-4-7 23:14 發表

等 AMAT 開班教番我地油車基本知識 ma .......

你自己走去鴻聲買本油車大百科睇下啦!哈!
全廣華街我好似見淨係得佢地仲有貨咋!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 01607359 於 2006-4-7 23:19 發表
請問"油車大百科"賣幾錢?

唔記得喇.......幾十蚊掛.......
AMAT 發表於 2006-4-7 23:25:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Panda 於 2006-4-7 23:24 發表

放响對正門口個 RC 雜誌架最上嗰格重係用黄色 Lable ( 特價 $4X ) 添 .............. 有買襯手呀師傅林度存貨唔係好多賣晒就無 .

果本書我都有買!所以都吹得到兩咀~!哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:26:36 | 顯示全部樓層
原帖由 sport 於 2006-4-7 23:25 發表

你玩咩車?

EP ONLY

油雞,有錢我實買......都係唔好講.....唔係一陣又問係乜來...哈!
AMAT 發表於 2006-4-7 23:39:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Panda 於 2006-4-7 23:32 發表

本書係 2002 年出架喎 .............. 不過本書真係幫到啲有心去玩油車嘅人  , 唔係紙上談兵o架 , 絕對唔係齋TALK  !!

我唔止買果本添,我仲買咗幾本RC WORLD出講油車SETTING O既書添.....
不過就係冇錢買架油雞實行下唧~!哈!