RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: dequadin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電用來放車可不可行~不要理會mah

AMAT 發表於 2006-5-17 22:07:02 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-5-17 22:05 發表
我係用鋰電玩車的
我o的biie<truck 同buggy 都係用佢:

登錄/註冊後可看大圖

用11.1v 都ok 睇你esc 食唔食o者~

同重量同size 傳統最多 1200mah 7.4v 玩 bik ...

呢隻係FOR遙控玩具用一件事啦......

唔係FOR遙控玩具用O既就唔好亂嚟.
zivtong 發表於 2006-5-17 22:16:19 | 只看該作者
根本冇分 for唔for 遙控用~
問題係識唔識用~ 同埋 有冇用錯type
for example:
你唔識用係都要用3000mah aa size 電 放係miniz車上都得格 ..位又唔o岩,又重,點走?
道理一樣

你用唔夠c數既鋰電 放死粒電都推唔郁架車lor~

鋰電玩遙控車好,直昇機好~ 係要識用~
識選擇高C數既~ 識計數 幾多a放電 幾多容量 可以玩幾多min
放死會漲~ 可能會爆炸添...
過放會死, 過charge 又係死~, 短路仲大獲
nokia 3210 未因短路爆過多單lor~唔通又話選錯電 ?
最後大家都知係電話design問題 造成短路爆, 起初nokia都 懶人用代用鋰電架..
xdddd
AMAT 發表於 2006-5-17 22:19:49 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-5-17 22:16 發表
你唔識用係都要用3000mah aa size 電 放係miniz車上都得格 ..位又唔o岩,又重,點走?
道理一樣

你用唔夠c數既鋰電 放死粒電都推 ...

你有冇睇清楚我講乜?我咪話係個A數問題囉!

唔係隻隻鋰電都係可以大A數放電囉!要玩要搵返O的FOR到遙控車大A數放電囉!

咪同我講果O的一樣囉!咩冇分先得O架!

你求其係街買隻你知佢可以最大幾多A放電咩!?哥仔唔好玩啦!
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-17 22:20:55 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-5-17 22:16 發表
道理一樣

你用唔夠c數既鋰電 放死粒電都推 ...

如果並聯用鋰電 , OK嗎?
AMAT 發表於 2006-5-17 22:23:06 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-17 22:20 發表

如果並聯用鋰電 , OK嗎?

同並聯無關......

問題係粒鋰電可唔可以放咁咁大A數俾遙控車用.......

唔係隻隻鋰電池都可以大A數放電........
除非你好清楚知道佢係可以咁用,唔係都唔好亂試.
SnackEater 發表於 2006-5-17 23:14:38 | 只看該作者
並聯係得架,我都係咁用,我用兩粒或三packs 2-cell 1200mAh 10C鋰電落我部TA05,最大輸出電流即係1.2x10x3,等如36A。我用23T OK架,細turn數唔建議試。

AMAT 發表於 2006-5-17 23:21:45 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-5-17 23:14 發表
並聯係得架,我都係咁用,我用兩粒或三粒1200mAh 10C鋰電落我部TA05,最大輸出電流即係1.2x10x3,等如36A。我用23T OK架,細turn數唔建議試。

嗯.....你都計得好盡~!^_^
SnackEater 發表於 2006-5-17 23:30:45 | 只看該作者
搵返幅相睇下,正式落地時用左四pack鋰電,都仲輕過NiMH電好多,仲行極都仲有電。

登錄/註冊後可看大圖

AMAT 發表於 2006-5-17 23:32:26 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-5-17 23:30 發表
搵返幅相睇下,正式落地時用左四粒鋰電,都仲輕過NiMH電好多,仲行極都仲有電。

登錄/註冊後可看大圖

條數要計得好好先得~!^_^

充電時亦都要好小心,要用返專用充電機先掂~!
SnackEater 發表於 2006-5-17 23:41:14 | 只看該作者
要用返專用充電機先掂

呢句真係講多幾次都唔驚,唔係真係傻下傻下用普通充電機就火觸都唔知。
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-17 23:44:34 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-5-17 23:30 發表
搵返幅相睇下,正式落地時用左四pack鋰電,都仲輕過NiMH電好多,仲行極都仲有電。

登錄/註冊後可看大圖

玩到幾耐?
SnackEater 發表於 2006-5-17 23:53:43 | 只看該作者
我無計過,第一次用4 packs in parallel就玩左起碼15mins都唔覺有減退績象,驚過放所以停左,之後用2 packs in parallel我估都有差唔多10mins,玩油車個D無油我都仲行緊。
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-18 00:03:48 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-5-17 23:53 發表
我無計過,第一次用4 packs in parallel就玩左起碼15mins都唔覺有減退績象,驚過放所以停左,之後用2 packs in parallel我估都有差唔多10mins,玩油車個D無油我都仲行緊。

太快玩完 , 4packs約play 20 mins , but use 23T...so , it's.......
AMAT 發表於 2006-5-18 00:04:36 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-18 00:03 發表

太快玩完 , 4packs約play 20 mins , but use 23T...so , it's.......

嘩....玩成十幾分鐘仲想點呀?要玩夠一個鐘頭咩!?
ppl 發表於 2006-5-18 00:07:37 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-18 00:03 發表

連續玩20mins好長時間啦,標眼水架啦

樓主| dequadin 發表於 2006-5-18 00:09:54 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-5-18 00:04 發表

嘩....玩成十幾分鐘仲想點呀?要玩夠一個鐘頭咩!?

540可能玩到一個小時有多
SnackEater 發表於 2006-5-18 00:14:25 | 只看該作者
原裝540摩打,一個字...悶!
AMAT 發表於 2006-5-18 00:15:45 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-18 00:09 發表

540可能玩到一個小時有多

玩咁耐玩耐力賽呀!?

你可以玩咁耐,你真係要有時間參加下YMC O既四小時耐力賽喇!哈!
小步 發表於 2006-7-10 13:48:51 | 只看該作者
CON WITH ZIVTONG :

鋰電係冇話專用唔專用的
只係 一般人根本唔明,也不會理 鋰電特性,要求
亂用只會 死電及爆炸的可能

只要照按要求去用鋰電,是沒問題的  人地 48v 80~90A 大電直昇機都係咁用
當然,一般遙控車都是用現在motor ,最大都是12v 上下.
v數低電流十分大,不利使用鋰電
一般12tMOTOR 在full雞起步時可有60~100amp電流 [現今nimh 可放上100多AMP電流]
如果用上 24v ~48v加上鋰電就大大題高性能了

市面能做到 有 60~80A放電的鋰電是有的,只是價錢也十分貴,加上車用電有必要加強包裝
如不是在碰撞時有機會撞擊電池而至爆炸可能

希望大家使用鋰電前多加長細了解再用.
小步 發表於 2006-7-10 13:51:13 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

小心:你舊電只多有 12c ,normal 8~10c 放電

1300mah 來說只有 10~15a內
用在 mini 4wd 上有點過放

見意找大一點c數的